Автор
Woman.bg

Лариса Ренар: Жената в днешно време си е самодостатъчна

Световноизвестната руска психоложка, автор на редица бестселъри за силата на женската енергия - Лариса Ренар, пристига за пореден път в България по покана на Наталия Кобилкина. Магнетичната дама, чиито книги, лекции и съвети за духовно усъвършенстване промениха представата на милиони жени за самите тях и им вдъхнаха увереност, ще се срещне отново с българските си почитателки на 16 и 17 ноември. Тя е основателка на „Академия за личностно развитие“, която има представителства в 45 града по целия свят и вече 20 години е лидер в областта на семинарите. Днес продължава да твори и същевременно с това успява да остане жена.

- Имате много почитателки и последователки в България, които чакат с нетърпение всеки следващ ваш семинар. За 16 и 17 ноември в София сте избрали „Курс за вълшебници“ и „Жената на 21 век“. И в двете заглавия прозира темата за женското лидерство...
- Сега, когато обществото минава от индустриално към постиндустриално, от стандартни подходи и стари решения към уникалност и всички търсят нещо уникално и творческо, жената започна да играе водеща роля. Защото точно жената може да разкрие таланта на другите хора. Жената се адаптира по-бързо и по-бързо взема нестандартни решения. В тези времена, когато всичко много бързо се променя, всичко е непредсказуемо, всичко е неизвестно, в това време на хаос жената е по-ефективна, използвайки своите женски качества – гъвкавост, умение да формира екип, способност за сътрудничество, интуиция, увлечение и страст в реализацията на своите таланти и подкрепа на талантите на другите хора. Всички тези качества стават много търсени, защото света преминава към иновациите, когато трябва много бързо да създаваш нещо ново, нещо различно. И се оказва, че на жената това вече ѝ е заложено, има вродени способности да създава нещо ново, има четирите елемента на иновационно лидерство или т.нар. трансформационно лидерство, което, както показват изследванията, е характерно повече за жените, отколкото на мъжете: формиране на вдъхновяващо виждане, създаване и обучаване на екип, креативност – собствена и на другите, насоченост към бърз резултат.

- Каква е жената на 21 век? Какви са предизвикателствата пред нея?
- Тя си е самодостатъчна. Тя иска и успява да се реализира сама. Тя може да се опира на себе си. Но въпреки тази независимост и проява на собствения си талант, жената на 21 век е готова да бъде партньор с мъже, тя разбира, че женското и мъжкото се подсилват взаимно. Тя цени това, което проявяват мъжете и това, което самата проявява и изгражда не зависими, а партньорски отношения с тях. Има ново разбиране. Вече я няма битката между мъжа и жената за това, кой е по-добър, няма конкуренция, има подсилване един на друг.
За жената на 21 век е важно да намери този баланс и да се посвещава не само на кариерата, но и на себе си, на децата. Затова в съвременната епоха тя иска повече свободно време за развиване на отношения. И ако преди жените са работили по 13 часа, то сега може да работят и по 6 часа на ден и по този начин да намират това време, което искат да насочат към семейството. Сега вече не е необходимо да стоиш с часове в задръствания, може да работиш от вкъщи, бидейки до детето си, до мъжа си, и да ходиш до офиса за вдъхновение, за обучения, за комуникация.

- Кой е най-важният съвет, който бихте ѝ дали?
- Да намери себе си, да намери за какво да живее, какво я вдъхновява, какво ѝ е интересно, какво е интересно на нейния партньор, да намери това усещане за пълнота в живота.

- Според вас имат ли вече жените и мъжете равни права в бизнеса и в политиката, или все още на мъжете им е по-лесно да се реализират?
- В света все още съществува нагласата, че ние сме просто жени, но в повечето компании се вижда тенденцията за 30-40% от позициите на висшия мениджмънт да се наемат жени, защото жената променя властта по друг начин, променя управлението на компанията, нейният подход е насочен повече към хората, към екипното взаимодействие, взаимоотношенията вървят по хоризонтала, където всички са равни. Авторитарните методи на управление вече изживяват себе си. За тях е характерно притискането на хората и спиране на развитието. Затова все повече компании слагат жени на ръководни постове. Начело на новите корпорации стои жена – лидер.

- А смятате ли, че жената твърде много избяга от женската си същност в стремежа си да е равноправна с мъжете в бизнеса?
- Аз смятам, че когато една жена е пълна с енергия и вдъхновение, ако ѝ е интересно това, което прави, тогава тази енергия е достатъчна за реализация и на нейните мечти, и на нейните желания, и на нейния мъж. И на мъжа му е интересна такава жена, харесва му да общува с такава жена – която го вдъхновява и допълва. И на децата също им е интересно с такава майка, защото виждат как тя се развива и винаги има какво да им каже. Тя знае на какво да ги научи и показва, обучава и развива своите деца. Тя им е като пример.
Как да намери баланса да прави това, което ѝ харсва и да нарежда правилно приоритетите си - това е великото изкуство на жената от 21 век. Върху това ще работим на 16 и 17 ноември в хотел „Маринела“ в София. Тя може да бъде жертва, но може да бъде и създател – да създава своя живот, своята реалност. Често казвам, че ако жената е щастлива, тогава има щастие в целия свят.
Аз, например, днес се събудих с мисълта: „Боже, колко е интересен животът – какво ще науча днес, какво ще създам, какво ще дам на света и ще направя за хората?“ След това споделих с децата си същите мисли - това е настройка на създаването, с мъжа си също - за да му дам вдъхновение, подкрепа, след това отидох със същия заряд при моя екип – за да мога да ги заредя, чух се и с приятели. Т.е. това е съвсем друго отношение към живота – откривайки всеки ден колко е прекрасен. Това е ней-голямата ценнност и върху нея ще работим на курса за вълшебници и на семинара „Жена на 21 век“.



- Ако имахте възможността да избирате, кога бихте предпочели да живеете - сега или в някоя друга епоха. Коя и защо?

- Да, бих искала да живея в днешната епоха, защото тя е прекрасна. Това е време на преход, на творчество, на отключване на потенциала, това е време на енергия на създаване. Имаме толкова много възможности да проявим всичките си таланти, да реализираме своя потенциал. Вече не искаме да работим само за да издържаме семейството си, а искаме наистина да се занимаваме с любимо дело. Ние помагаме на света да се развива, даваме своя принос към света, към хората и тогава парите идват като резултат и стигат за всичко. И това е много важен успех. Точно на това ще уча жените този път в България. На 16-ти ще работим за женското лидерсто – как да бъдеш лидер, как да развиваш своя потенциал и потенциала на екипа си, как да вървиш към материален успех на своето дело, на своя любим бизнес. На 17-ти ще работим за епохата на хаоса. Как да имаш време и баланс и за личен живот, и за отношения, и за работа. Как да подкрепяш правилно мъжете. Как да отключиш тези нова модели, които нашите майки не са притежавали, а ние искаме да имаме. Каня ви с любов на 16. и 17. ноември на нашите семинари с Наталия Кобилкина.
Повече информация ще намерите на www.natalia.bg