Автор
Woman.bg

Лице назаем: Втори шанс за живот за едно обезобразено момиче

Тя се казва Кати Стъбълфийлд, на 21 години е и е най-младата жена в САЩ, претърпяла трансплантация на лице.

На 4 май 2017 година младата дама е подложена на 31-часова операция, по време на която й е присадено лице от донор. Това се случва, три години след като Кати се прострелва с пушка в опит да се самоубие.

Младата дама не успява да отнеме живота си, но се обезобразява и напълно променя съдбата си.



Кати е категорична, че живее втори живот, но той е започнал, не когато е оживяла след опита за самоубийство, а когато е получила новото си лице. Историята на младата дама вдъхновява мнозина и дори е на корицата новия брой на National Geographic. Той е посветен именно на това да запознае света с уникалната процедура. В него ще намерите историята за болката на една млада дама и за силата на нейния дух.

В рамките на три години след инцидента Стъбълфийлд претърпява 22 операции за реконструкция на лицето, включващи счупване и наместване на лицеви кости, както и физиотерапия, помагаща й да възвърне контрола върху лицевите си мускули.

Всички интервенции са подготовка за трансплантацията на лице. Но когато Кати е включена в списъка на чакащите, тя не знае точно кога ще се състои манипулацията.

През трите години преди извършването на пластичната операция Кати признава, че се е опитвала да води нормален живот, колкото и да е било трудно това.

"Много хора се взираха в мен, докато се разхождах по улицата с обезобразеното си лице, а на мен ми се искаше да им кажа с усмивка: Знам как изглеждам, но съм добре. Бях ранена, но се оправям", споделя Кати.

След повече от година, прекарана в списъка на чакащите, Кати най-накрая получава така мечтаното лице. То е от донор - момичето е починало от свръхдоза наркотици.
Интервенцията трае 31 часа, извършена е от цял екип хирурзи и въпреки че успешно е присадено лицето и част от костната структура на донора, Кати все още не е завършила своята трансформация напълно.

Донорът на Кати

След основната операция Кати претърпява още няколко, следва рехабилитация и комбинация от силни хапчета, които дамата ще взима до края на живота си.

"Имам втори шанс за живот. Сякаш отварям нова страница от съществуването си и съм много благодарна за това", искрена е 21-годишната Стъбълфийлд.