Автор
Веселина Петрова

Майка на 72? Индийката Далджиндер Каур го направи! А трябваше ли?

Милиони двойки по света не могат да гушнат своето бебче, защото имат репродуктивни проблеми. Милиони двойки по света мечтаят в дома им да звучи детски смях. Жените се подлагат на безкрайни инвитро процедури, някои дори продават жилищата си, за да могат да сбъднат мечтата си за дете.

Много благотворителни инициативи работят именно в тази посока - да подарят щастие, да сбъднат мечта...

Но има и такива, които стават родители и то на възраст, на която вече трябва да имат внуци, че и правнуци. Такъв е случаят с Далджиндер Каур, която ражда своето дете на 72 години.

През април 2016 г. 72-годишната Далджиндер Каур ражда здраво бебе след ин витро процедура. Опитите да забременее продължават четири години, но резултатът е положителен и Каур гушва своето първо дете. Щастлив е и съпругът й, Мохиндер Сингх Гил, който е на 79 г., когато става баща за първи път.

След 46 години брак те не успяват да се сдобият с деца, но виждат тв реклама и решават да се подложат на инвитро.

„Бог чу молитвите ни. Сега усещам живота си пълен”, казва Далджиндер пред агенция Франс Прес след раждането.

„Грижа се за бебето сама. Чувствам се толкова пълна с енергия. Съпругът ми също е много грижовен и ми помага с каквото може.“

Раждането минава безпроблемно, а малкият им син Арман е здрав, макар и с тегло от 2 кг.

Регулацията на процедурите ин витро е различна в отделните страни, а в Индия все още няма законови ограничения.

Не всички лекари обаче са съгласни да направят инвитро процедура на толкова възрастна жена.

Д-р Камини Рао, например, коментира, че не би изпълнила процедурата. „На възрастта на Каур тялото не може да се справи с бременността“, казва тя.

„Това дете ще остане сирак след няколко години. И има сериозни рискове за майката - тя може да умре по време на бременността. Това, че можем да направим нещо, не означава, че трябва да го направим, само за да отбелязваме световни рекорди.“, допълва още Рао.

Според някои мнения саморегулацията на лекарите е най-ефективна.

Ембриологът Анураг Бишной, който е извършил процедурата за Каур и нейния съпруг, казва пред Guardian, че първоначално не е бил склонен на това поради възрастта на Каур и крехкия ѝ вид. Но когато медицинските изследвания показват, че тя е здрава, той се съгласява.

„За тях е момент на голямо щастие“, споделя той. „Особено защото брат ѝ също няма деца. Това са две семейства, и двете нямаха деца.“

Всъщност Далджиндер Каур не е единствената възрастна майка от Индия. Друга пациентка на д-р Бишной, Раджо Деви Лохан, ражда за първи път, когато вече е навършила 70 г. Живунбен Рабари също дава живот на 70, съпругът й е на 75. през 2019 г. Ерамати Мангаяма роди близнаци на 74. Явно единичните случаи се превръщат в практика...

През 2010 г. 62-годишна жена роди близнаци в Русе. Едното дете почина на 45 дни, но другото - момиченце оживя и расте, гледано от майка си. Преди време Красимира отказа интервю на родно списание, но заяви, че и двете са добре.

„Не се чувствам уморена или съсипана. Мери изпълва живота ми“, казва в едно от последните си интервюта възрастната майка.

На 13 януари 2015 г. Галя Шубенина роди момиче на 60-годишна възраст. Жената бе загубила сина си и искала на всяка цена да има отново дете...

Случаите са много. И винаги разбунват духовете в обществото. Имаме ли обаче право да се бъркаме в природните закони? Кой знае. И кои сме ние, за да съдим. Нали?