Автор
Woman.bg

Малката Мади, която така и не се прибра вкъщи

Датата е 3-ти май, годината е 2007-а, a мястото е село Прая де Луш, Португалия... Вечерта отдавна се е спуснала, Кейт и Джери Маккан целуват двамата си близнаци и дъщеричката си Мадлин за лека нощ и излизат на вечеря в най-близкия ресторант, едва на 50 м от къщата, в която са отседнали. Районът е тих и не се слави като опасен, но въпреки това родителите се връщат до стаята, в която спят децата на всеки половин час, за да се уверят, че всичко е наред. Последният път, в който Кейт се връща до къщата обаче не подозира, че само след минути предстои да се сблъска с най-големия ужас в живота си. Малката Мадлин не е в стаята си, а прозорецът е широко отворен...

Това не е просто сценарий от нова криминална поредица, а истинска история за най-известното изчезнало момиченце в света. Това е една мистерия, която вълнува човечеството и до днес, а Кейт и Джери Маккан не спират да живеят с надеждата, че тяхното момиче ще бъде намерено, макар и от изчезването ѝ да са изминали цели 12 години.

Съществуват безброй версии за мистериозния случай, а разследването е прекъсвано и подновявано през годините. То е солидно финансово подпомагано, дори самата Джоан Роулинг участва в даренията. Въпреки че случаят изглежда почти безнадежден за разгадаване, през 2011 г. Тереза Мей настоява издирването на Мадлин да бъде подновено, като според много хора вероятността тя да е жива е голяма.

Родителите на малкото момиче започват издирването, веднага щом установяват, че е изчезнало. Полицията също реагира мигновено на сигнала, но разследването не е ефективно, а процедурата е тромава, тъй като изчезването на човек в този район не се приема за сериозна нередност. Годините минават, а списъкът със заподозрените става все по-интересен и дори изненадващ.

Първият заподозрян е случаен минувач, който е бил забелязан по улицата с малко момиченце по същото време, когато Мадлин е изчезнала. По-късно било установено, че той няма нищо общо със случая. Следващите в черния списък са самите Кейт и Джери Маккан – родителите на изчезналото дете. Според някои те са убили Мадлин, давайки ѝ сънотворни, а след това са се отървали от тялото ѝ. В колата им дори бил намерен ДНК материал, който уж потвърждава тази версия. Кейт и Джери категорично отричат това да е истина и завеждат дела за крупни суми, които печелят, срещу медии, написали, че са виновни за случилото се. Те успяват да осъдят и Гонсало Амарал, който води разследването и пише книга, в която посочва, че Кейт и Джери са убили дъщеря си. До този момент родителите са спечелили над 1 милион евро от дела.

Още едно интересно попълнение в списъка със заподозрени е внукът на Зигмунд Фройд – Клемент. Той е криминално проявен и има не едно обвинение в педофилия, но е доказано, че точно на тази дата през 2007 г. не е бил в Португалия.

И така. След 12 години и 11 милиона паунда, вложени в разследване, никой не знае нищо съществено за малката Мадлин. От 15-и март стартира филмова поредица в Netflix, посветена на случая, който и до днес изумява света. В нея се описват много подробно обстоятелствата, при които Мадлин е изчезнала, а авторите на продукцията са сигурни, че тя е жива и чака да бъде открита...някъде, някога, при някого.

Те предполагат, че днешните технологии могат да дадат нов тласък на случая и да изскочат следи и доказателства за това къде е Мадлин.

Четете още: Транссексуален мъж роди момче