Ние, жените, нерядко притежаваме вродена свенливост особено, когато става въпрос за проблемите, които срещаме в интимен план. Смятаме, че всичко ще отшуми от само себе си и не се обръщаме към специалист, защото не сме уверени, че този дискомфорт се дължи на реален здравословен проблем.

А това влияе на емоционалното ни състояние. Затова е време да започнем да говорим открито за всички състояния на тялото ни, които ни носят някакъв дискомфорт. И не е срамно да си признаем, че се променяме. Изменят се възгледите ни за живота, променя се и тялото ни. Някои тъкани се отпускат, а други губят еластичността си. И това е процес, който засяга цялото ни тяло. Днес обаче ще ви разкажем за една област, която сме склонни да неглижираме. А не бива. Понякога вагиналните проблеми могат да се решат наистина бързо и ефективно, благодарение на новите технологии, които вече успешно изместват оперативното лечение.

Такава технология, която казано просто - измества скалпела, е лазерът Fotona SP Dynamis. Той предлага неинвазивно, безболезнено и бързо лечение на едни от най-често срещаните гинекологични проблеми при жената. Освен здравни, те често се превръщат и в емоционални, затова специалистите съветват жените да говорят открито и без притеснения за тях. Терапиите, които иновативният апарат Fotona SP Dynamis предлага, лекуват проблеми като вагинална атрофия, синдром на вагинална релаксация, стрес-инконтиненция, генитален пролапс, диспареуния (болезнен полов акт) и други естетични манипулации като отстраняване на кондиломи, пигментации и др.

"Но как точно да си върнем усещането за жена?"

Това е въпросът, който тази есен задават от медицински център "Фемина" по време на един неформален уебинар, в който се включиха много жени, за да зададат въпросите, които истински ги вълнуват. Участинците в онлайн събитието бяха топ специалисти в своите области. Ето кои са те: Проф. Марко Гамбачияни, който бе в България само няколко дни, но прие поканата на медицински център „Фемина” да се включи в уебинара.

Проф. Гамбачияни е специалист по акушеро-гинекология, член на редица професионални организации, и член на Изпълнителния комитет на Международното дружество по проблемите на менопаузата. Той е автор на над 120 публикации в международни издания и проучвания, свързани с различни аспекти на гинекологичната ендокринология, контрацепцията, биологията на менопаузата и перименопаузата, остеопорозата и рисковете и ползите, свързани с употребата на менопаузален хормон.л

Доц. Румен Димитров, началник на Клиника по обща и урогинекология в СБАЛАГ „Майчин дом“ и управител на МЦ „Фемина”. Доц. Димитров има над 30 годишна практика в гинекологичната хирургия. Той е специалист в областта на оперативната гинекология, ендоскопската гинекологична хирургия (безкръвни гинекологични операции), урогинекологията, ултразвуковата диагностика в акушерството и гинекологията и уродинамиката. Автор е на множество научни публикации и е съавтор в 7 учебника и помагала за студенти и специализанти.

Д-р Росица Денчева, която има над 10 години опит в областта на естетична дерматология - в използването на инжекционни терапии и различни видове лазерни системи и енергийно-базирани устройства с цел подобряване естетичните характеристики на кожата, на лицето и тялото. Д-р Денчева завършва медицина в МУ-София и започва своя професионален път в като специализиращ лекар и аспирант в Катедрата по дерматология и венерология, след което продължава развитието си като дерматолог и мениджър на Център за сексуално здраве - София, Лекари без граници. Практикува и в Университетска болница „Александровска”, и „Токуда”, където е началник на отделението по дерматология и венерология през първите 5 години от създаването на болницата. През 2010 г. заедно с д-р Ивайло Петров основават ''Дерматологична клиника София'' – една от най-успешните частни групови практики в сферата. През 2017 г. основава клиника REVERSE като част от Дерматологична клиника „София“, която има за цел да насочи усилията си изцяло към дерматологичната естетика.


Кога се появява димкомфортът?

„Лукс или необходимост на всяка дама са интимната красота и здраве?“ Това беше един от въпросите, на който топ професионалистите се опитаха да отговорят, споделяйки случаи от тяхната лична практика. Те споделиха, че вагиналните проблеми често водят след себе си психологически дискомфорт, който пречи на жената да бъде пълноценна. Според доцент Димитров, раждането всъщност е отключващият механизъм на процесите, които водят до генитален пролапс. Той пояснява още, че това състояние може да се появи и при жени, които не са раждали, но това са сравнително редки случаи.

И все пак - кога трябва да потърсим лекарска помощ?

"Просто когато усетите, че нещо не е наред и не е като преди. Вие сами ще анализирате проблема. Той понякога се появява и много години след раждането. Не е казано, да е веднага", споделя по време на специалния уебинар доцент Румен Димитров. Оказва се, че 10, 20, даже 30 години след раждането може да се получи отслабване на тъканите на тазовото дъно и затова генеталният пролапс много често се появава десетилетия след раждането, в една по-късна възраст", споделя още специалистът.


Дискомфорт и незадоволеност в сексуалния живот?


„Понякога вагиналната релаксация може да доведе до сериозен дискомфорт и незадоволеност в сексуалния живот”, казва доцент Димитров, като обяснява, че новите технологии и уреди като Fotona наистина предлагат ефективно решение на тези проблеми. Допреди няколко години тези състояния се лекуваха по хирургичен път. "Това носи своя хирургичен риск, възстановителен период и всички неудобства, които следват от една такава интервенция. Самият аз десетилетия помогах на жените, като ги оперирах. Откакто има апарати като Fotona, това вече може да се извърши безкръвно, безболезнено и без възстановителен период, само благодарение на този лазер", разказва за лечението преди и сега доцент Димитров.


Преодоляхме ли табутата?


Може и да живеем в 21-ви век, но сякаш за българската жена все още има теми, които са с гриф "Не коментирай". "Радвам се, че голяма част от табутата вече са преодолени. Не казвам свалени, но все пак - с по-различен статут. Като лекар все още срещам жени, които се притесняват да споделят с какво е свързан дискомфортът им, защото той е следствие от социалното им поведение в даден момент. Понякога жените, докато трае някъв техен рутинен преглед, споделят с лекаря си: "Ами, знаете ли - аз се изпускам". И те не дефинират това като основен проблем. Истината е, че още е рано да се каже, че сме успели да пречупим съзнанието на жените. Но аз съм щастлива, че правим този уебинар и говорим на тези теми, за да знаят дамите, че лазерното лечение съществува като опция, макар това все още да не е много популярно. А истината е, че табутата се чупят чрез информацията - когато знаеш, че твоят дискомфорт всъщност може да бъде премахнат - това означава, че започваш да мислиш за проблема си по-сериозно", каза доктор Денчева по време на онлайн дискусията.


Как се променя вагината с годините?


След раждане безспорно вагината се променя. Влагалището е разтегнато. Перинеумът също. Има шевове, може да има и вътрешни скрити шевове. Самото влагалище се отпуска. "Част от жените ни казват за едно характерно изпускане при кашляне и кихане, което се случва в дните след раждане. След около 6 седмици обикновено нещата се възстановяват въпреки, че те никога не се връщат в първоначалоното си положение. С напредването на възрастта, при част от жените, особено след периода на менопаузата, се получава отново едно отпускане. Появяват се същите симптоми като изпускане, но вече на една друга база. Има атрофични промени, възрастови промени и отново настъпват тези изменения във влагалищната стена. Появява се отпускане, пролапс, релаксация", казва доцент Димитров.

Тя, която се променя през целия ни живот


"Вагината се променя през целия живот на жената. Но когато настъпи менопаузата, това започва да става проблем. Стига се до вагинална атрофия, до болка по време на проникване. Това е много срещана ситуация при 80% от жените в периода след менопаузата. Ако те не кажат на лекарите за този проблем, то наше задължение е да ги попитаме. В днешно време жените вече не са толкова срамежливи, затова трябва да се говори с тях за това открито. Ако един лекар, попита: "Имате ли проблеми по време на секс", много жени ще кажат: "Да, имам и се нуждая от помощ."

„За тези жени може да се направи много, не само чрез хормонална терапия, но и чрез употребата на лазерните технологии. С една процедура годишно жените могат да стопират своите вагинални проблеми и да живеят един по-добър живот", категоричен е проф. Марко Гамбачияни.


Кожата там долу


„Ние жените често не обръщаме внимание на кожата си там, долу. Въпреки, че даваме мило и драго за кремове за лице, устните ни, които държим стриктно скрити в бикините, също имат нужда от грижи. Понякога с напредването на възрастта в тази фина област може да се появи сърбеж и парене”, споделя дерматологът доктор Денчева. "Често консултирам жени, на които лекарите са им казали - нищо ви няма, но те продължават да имат парене, сърбеж и дискомфорт и то не само при сексуален контакт или уриниране. Просто с времето настъпва една атрофия на кожата и на лигавичната част, която е около влагалището. Можем да направим много с лазерната терапия в тази посока", казва доктор Денчева.


Боли ли? Не? Наистина ли?


Процедурата с Fotona не е болезнена.
За нея не се изисква упойка, а усещането е съвсем леко, като неболезнено прищипване. Когато лазерът обработва вътрешната част на влагалището, това не носи дискомфорт на пациантите, споделят специалистите от медицински център "Фемина".

Къде е иновацията в лазерното лечение


"Fotona е второ поколение лазер, който е слабо инвазивен и не нарушава повърхността на епидермиса. Процедурата продължава 20 минути без да има операция. Жените усещат леко парене във външната частна вагината около срамните устни, но не и във вътрешната. Предлагаме различни възможности, така че да може да се лекува атрофията и вагиналния пролапс.Тези възможности, които лазера дава са много важни. Голяма част от жените страдат от отпускане, атрофия, изпускане на урина. Няма причина повече да страдат от тези състояния. Имаме решение на този проблем с помощта на Fotona. Това е един уред, който наистина предлага много възможности. Нашите колеги от дерматологията могат да правят всичко с него - включително лазерен лифтинг на лице. Но тази технология има много аспекти. Много от жените, преживели рак на гърдата са наши потенциални пациенти. Заради хормоналната терапия по време на лечението им, те страдат от сухота във вагината. Това състояние може да лекувана с Fotona. Искате ли да научите повече подробности за дамското здраве?

Изгледайте цялото видео от уебинара Т У К или просто си запазете час при специалст на медицински център "Фемина" за профилактичен преглед.