Автор
Кристина Кирова

Марлон Брандо - незабравимият чаровник на Холивуд

Днес си спомняме за Марлон Брандо – опасният чаровник на Холивуд. Знаменитият актьор, който изживя дните си пълноценно и успя да остави отпечатък върху света на киното се ражда на днешната дата.

Преди да се превърне в един от най-великите актьори на всички времена, той е типичен бунтар, който дори не успява да завърши училище. Често има проблеми, защото никога не пропуска да изразява ясно позицията си, дори и това да му създава затруднения в живота. Всичко се променя обаче, когато младият Марлон открива страстта си към киното и театъра. Той пробива на сцената през 1946 г. в постановката „Кафе Тръклайн“ и още тогава е забелязан от критиците, които го определят като най-обещаващия млад артист на Бродуей.

Не след дълго Брандо се появява и на големия екран през 1950 г. в ролята на ветеран от Втората световна война във филма „Мъжете“. Оттогава чаровникът се радва на огромни успехи в киното и участва в мащабни продукции като „Кръстникът“, „Апокалипсис сега“, „Трамвай желание“, „Последно танго в Париж“, „На кея“, „Супермен“ и „Юлий Цезар“. Но филмът, с който всички ще го помним, несъмнено е „Кръстникът“.

През 1972 г. Марлон се превъплъщава в ролята на шефа на италианската мафия – Вито Корлеоне. Този образ носи огромен успех на Брандо, а и на филма. Затова и никой не е учуден, когато той е номиниран за „Оскар“ в категорията на „Най-добър актьор“ през 1973 г Въпреки че това е отличие, за което всеки артист мечтае и мнозина биха завидели на Брандо, той не се появява на церемонията. Актьорът отказва да присъства на събитието в знак на протест срещу дискриминацията на Холивуд спрямо жителите на Африка. Но това съвсем не е единственият скандал в кариерата на Брандо. Всъщност името му е замесено в една от най-големите секссцени в киното и тя е в лентата „Последно танго в Париж“. Тогава той изнасилва Мария Шнайдер – брутална сцена, която режисьорът Бернардо Бертолучи не премахва от филма, въпреки молбата на актрисата.

Въпреки върховете и спадовете в кариерата си Марлон Брандо остава един от най-великите артисти, раждали се някога. Разбира се, той има множество отличия още приживе, сред тях са наградите БАФТА, Еми и Златен Глобус.

Любопитен факт от живота на актьора е, че той имал особена слабост към хубавата храна и красивите жени. През обятията му са минали десетки известни и не чак толкова известни красавици. Той дори не успява да запомни всички, с които е прекарвал страстни нощи. Например, докато пише автобиографията си, той се обажда на актрисата Урсула Андрес, за да я попита дали са имали интимни отношения.

Марлон Брандо има над десет деца, четири от тях са от домашната му помощница, която може би е най-голямата любов в живота му.

През 1976 г. излиза автобиографията му, известна с легендарния цитат:

„Хомосексуалността е толкова на мода, че вече не е новина. Като голям брой мъжа и аз съм имал хомосексуални случки, от които не се срамувам“.

Ако беше сред нас, днес Марлон Брандо щеше да навърши 98 г.

Четете още: Какъв мъж ви трябва на 20, 30 и 40 години?