Автор
Люблена Папазова

Мажена от "Фермата": Жените над 50 са в разцвета на силите си

Мажена Луция Риш-Панова е на 56 години, от Краков, но живее в София. От 15 години тя е шеф на патологията в болница „Света София“ и е един от най-уважаваните гинеколози в България. В нейните ръце за първи път проплакват децата на популярни българи като Мария Илиева, Димитър Рачков, Криско и Евтим Милошев. Родена е в Полша, но от 30 години живее у нас. В България среща любовта на живота си. Със съпруга си създават прекрасно семейство, имат син. Мажена е католичка, а религията е изключително важна за нея. Младият й дух я поддържа в добра физическа, психическа и емоционална форма. Кара ски и три пъти седмично играе тенис. Редовно излиза с приятелки, с които се забавлява до зори.

-Влязохте във „Фермата“, за да покажете, че жените не бива да бъдат подценявани заради възрастта си. Смятате ли че успяхте и защо, според вас, у нас на жени в разцвета на силите се гледа като на баби?

-Влязох във "Фермата", за да преживея едно по-различно приключение, да избягам от ежедневието си и да се предизвикам, но също и да покажа, че жените над 50-годишна възраст все още са в разцвета на силите си. Като подарък от предаването си взимам емоцията, приятелството и опита. Доказах, че жените на моята възраст не трябва да се отказват, а да грабват всеки момент от живота, защото всяка секунда е уникално преживяване. Смятам, че това се видя и на екрана. А че в България на жените в разцвета на силите им се гледа като на баби, отдавам на народопсихологията.

-Вие на какво дължите вашата виталност?

-На младия ми дух, поддържан от постоянния ми контакт с млади хора. И, най-вече, на ежедневната ми среща с новия живот.

-Коя от дейностите в стопанството ви бе най-трудна и коя ви доставяше най-голямо удоволствие?

-Най-голямо удоволствие ми доставяше грижата за животните. За мен беше предизвикателство да предотвратя проблем с вимето на една от кравите. Почувствах се много удовлетворена и от грижите около малкото, изоставено теленце Рошко. Направих всичко възможно то да не усети липсата на майка си. Не ми е било трудно в стопанството, преживяването ми носеше главно удоволствие.

-Кой заслужава да спечели „Фермата“?

-Според мен, "Фермата" трябва да спечели човек, който е коректен, справедлив, търпелив и екипен играч. За мен това е Иван.

-Вие какво щяхте да правите с паричната награда, ако бяхте спечелили?

-Щях да я даря на болница ПСАГБАЛ “ Света София“, в която работя, защото тя ми е дала достатъчно за израстването ми като лекар.

-Преди Вас неочаквано от предаването си тръгна Гечо. Как гледате на постъпката му? Може ли подобно отношение към жените да се случи в Полша или българите са твърде много мачовци?

-Не смятам, че Гечо е проявил физическа агресия. Поведението му по-скоро е израз на загриженост към всички ни. Гечо реагира по този начин поради своята емоционалност и темпераментност. За мачовщината, мисля, че не е свързана с народността, а с индивидуалните особености на всеки мъж.

-Съжалявате ли, че избрахте България пред родната Полша? Какво у нас Ви дразни най-много?

-Не съжалявам. Тук е моята любов, моето семейство, моите приятели и колеги. Полша си остава моята родина. В България ме дразни криворазбраната цивилизация.

-Като вярваща католичка какво е вашето мнение за абортите? Успяхте ли да видите папа Йоан-Павел Втори и Франциск при посещенията им у нас?

-Моето мнение е, че всяка жена трябва да има право на избор. Абортът може да е по желание или по медицински показания. Когато се касае за аборт по медицински показания, мога да изразя професионално мнение, тъй като най-често тези случаи са несъвместими с живота. По време на посещението на папа Йоан-Павел Втори и папа Франциск у нас бях поканена от полската общност в България и тогава имах възможността и честта да се срещна с тях.

-Във вашите ръце са проплакали стотици бебета. Помните ли обаче първото раждане, в което трябваше да се справите сама?

-Да, помня го добре. Да взема за пръв път новия живот в ръцете си беше неповторимо изживяване. За моя радост, тези специални изживявания продължават и до днес.

-Вие сте майка на син. Ще акуширате ли при появата на внука ви или не искате да се ангажирате с подобен емоционален момент?

-Защо не? Това ще е най-вълнуващото за мен предизвикателство - да взема в ръце моето бъдеще.

-Разкажете ни малко повече за родителите си, имате ли роднини в Полша и как гледат те на участието Ви в реалити предаване?

-Възпитана съм от семейство на икономисти с висок морал и винаги съм имала голям респект към тях. Поддържам връзка с майка ми и моите роднини. Полша винаги ще остане в сърцето ми, тя е моето родно място. Аз ще си остана полякиня, живееща в България.