Автор
Woman.bg

Менструацията – когато табуто вземе „Оскар“

Ще говорим за менструацията, не отвръщайте глава. Ако на Запад месечният цикъл просто е част от живота, то в други части на планетата той е същинско наказание. Стигмата на менструацията се яви на червения килим под формата на късометражен документален филм, и даже, неочаквано за мнозина, спечели „Оскар“. Филмът „Period. End of Sentence.“ може да се гледа в платформата Netflix и представя свят, в който женската репродуктивна система е източник на проблеми, подтисничество и неравенство.

Многолюдната Индия е опасно място за жените по принцип, а по време на цикъл дори още повече. Голяма част от вероизповеданията в Индия практикуват ритуали при първата менструация, символизираща плодородието и превръщането на детето в жена, но дотук свършват хубавите вести. Някои консервативни етнически и религиозни групи буквално прокуждат неразположените свои майки, съпруги и дъщери в обособени колиби при мизерни условия.

Широко разпространеното мнение сред хиндуистите е, че докато кървенето на жените не спре, те не могат да готвят и дори да докосват храна, за да не я омърсят. Нямат право да посещават храмове и да докосват религиозни предмети, както и да носят цветя върху себе си. Менструацията е била и продължава да бъде срамна тема, която почти не се обсъжда – нито в семейството, нито в училище. Редица образователни кампании са в ход, но около 20 на сто от жените са склонни да приемат табуто.

По действителен случай

26-минутната лента на ирано-американската режисьорка Райка Зехтабчи разказва какво е да живееш в село в Индия, където тампоните и превръзките не съществуват. Едва на 60 километра от Ню Делхи, мъжете нямат представа какво е менструацията, а жените използват подръчни превързочни материали – листа, вестници, парчета плат – на ръба и под санитарния минимум, щом се наложи. Освен че се излагат на огромен риск от инфекции и възпаления, дамите се оказват с по-малки шансове за нормален и пълноценен живот.

Смята се, че липсата на хигиенни материали и наличието на общи тоалетни е основна причина за отпадането на момичетата от училище. Те нямат избор, освен да останат у дома, когато са неразположени. Статистиката сочи, че около 25 – 30 на сто от ученичките пропускат занятия и важни изпити, просто защото тялото им изпълнява едно от най-нормалните си и естествени функции.

Същевременно, Индия поддържа ДДС от 12% върху дамските санитарни продукти. Това означава, че мнозина, особено в провинцията и отдалечените села, нямат финансова възможност да купуват превръзки и тампони.

Селото Катикера привлича внимание, защото местните са създали машина за производство на разградими дамски превръзки от памук. Изобретението е на мъж на име Аруначалам Муруганантам, който решил да помогне на съпругата си. Интересно е да се отбележи, че неговата история е разказвана във филм от Боливуд. Малката манифактура съвсем наистина осигурява безопасно и най-вече евтино решение за дамите по време на „особения период“ от месеца. Производството прави хигиенните материали достъпни, но и насърчава жените да развиват социално предприемачество, помагайки си взаимно.

Преди да застане зад камерата, режисьорът Райка Зехтабчи си спомня първото посещение в селото: “Не очаквах да има такъв проблем изобщо. Момичетата да прекъсват образованието си, просто защото са момичета – подобно нещо никога не ми беше минавало през главата.“

Неочакваният победител

Предварителните слухове от Холивуд, които са неизменна част от дългата треска за Оскари, отписваха филма. Менструацията бе възприемана като твърде „гнусна“ тема за статуетка, особено за мъжката част от журито. Но ето, че се оказа точно обратното. Победата, съвсем естествено, предизвика полярни мнения. Едни се оплакаха, че продукцията е издължавана в стила на феминизма и движения като #MeToo и Time'sUp. Други критикуваха журито, че прави слаб избор, а трети, сред които и актрисата Рийз Уидърспун, приветстваха избора.

Колкото и да изглежда странно и отблъскващо от гледна точка на западния човек в 21 век, дамската превръзка се оказва символ на половото равенство и крачка напред към еманципацията и равноправието. Холивуд видя селянките от Индия, които произвеждат дамски превръзки през нощта от срам, но през деня са горди от това, че могат да живеят една идея по-спокойно.

Автор: Виктория Димова