Автор
Весела Георгиева

Михаил Литвак: Който не обича себе си, няма шансове за успех

Михаил Литвак е известен психолог и психотерапевт, кандидат на медицинските науки. Лекар, главен психиатър на Ростовска област, член-кореспондент на РАЕН, автор на над 20 книги, от които „Психологическо айкидо“ е сензационен бестселър. Това е уникална система за разрешаване на конфликти.

Затова днес споделяме с вас няколко негови мъдри мисли за живота, които със сигурност ще ви бъдат от полза.

"Който не обича себе си, няма шансове за щастие".


"Ако искаш да прекъснеш отношенията си с партньора, най-напред се освободи от чувството на неприязън към него. Ако не си се избавил от чувството на омраза, няма да можеш да обикнеш друг."

"В работата събирай информация за партньора, в любовта недей. В любовта разчитай на сърцето си. Ако си го възпитал добре, няма да сгреши."

"Никой никого не изоставя, просто единият е по-напред, а изоставащият смята, че е зарязан."

"Депресията е дадена на човек именно за това – за да има време да помисли за себе си."

"Когато човек не може да каже нищо добро за себе си, а му се иска, той започва да говори лошо за другите."

"Способността да обичаш и да понасяш самотата показва духовна зрелост. Най-добрите си постижения сме постигнали, когато сме били сами".

"Не знам кой е пътят към успеха. Но знам един сигурен път към неуспеха – това е желанието да се харесаш на всички."

"Няма мъжка и женска логика – има умение или неумение да мислиш грамотно."

"Искаш да разбереш кой е основният ти враг? Погледни се в огледалото. Справиш ли се с него, всички останали ще се разбягат."



"С приятелите е приятно да общуваш. С враговете обаче е полезно".

"Има една единствена уважителна причина за разделите и уволненията – невъзможността за лично израстване в дадените обстоятелства."

"У нас жените ги възпитават в стил „латентна проституция“. Те търсят мъже, които да ги защитават, хранят, да живеят заради тях. А самите жени може да бъдат всякакви. На мен ми се струва, че обичайната проституция има по-ясни и честни правила."

"Незрялата личност често знае, но не може. Зрялата не само знае, но и може. Точно затова незрелите личности критикуват, а зрелите действат."