Мика е велика - коя е жената, за която цяла България говори?

За няколко часа Мика Зайкова - най-възрастният депутат в 45-ото Народно събрание, спечели сърцата на зрители и депутати. По силата на Конституция тя откри първото заседание на новия парламент и донесе усмивка на мнозина с естествения начин, по който водеше заседанието.

По образование Мика е минен инженер и икономист. Работила е в ТЕЦ "Марица Изток" и е била експерт в няколко министерства, след това е икономически съветник на синдикален президент.

„Не познавам човек, който да не е обикнал спонтанно Мика Зайкова, веднага щом се е запознал с нея!”, пише икономистът Илия Лингорски.

„Чувство за хумор, самоирония при гафовете и чистосърдечно държание. Някак парламентът ми изглеждаше по-нормален за пръв път от много години. Говорете, каквото искате, но тя върна човечността на тази сграда, поне в моите очи. Дано вече законодателната власт започне да работи така, както трябва.”, коментира Любослав Костов.

„Не знам за Слави и балет Магаданс, но това определено е Шоуто на Мика!”, написа Павел Владимиров.



„Мика, както със сигурност знаеш, винаги съм ти била фен 100 процента, днес за пореден път ти се възхитих! Очарователна си! Бъди здрава!”, коментира друга дама във фейсбук.

„Поздравления за смелостта, точността и новото начало! Щастлива съм, че Ви познавам!”, написа друга почитателка на Зайкова в социалните мрежи

А г-жа Зайкова, която откри заседанието без да чете от листче, сподели с народните няколко мъдри мисли, които вдъхновиха всички и предизвикаха бурни коментари. Нека си ги припомним...:

„Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата прекрасна земя като една човешка длан, за да има България и за да пребъде тя във вековете", каза Зайкова в началото.

View post on Instagram
 

"Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание. Нека народът види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение, за което съм много щастлива".

„Злобата не е добър съветник, а глупостта се плаща най-скъпо“.

"Вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за тази земя като една човешка длан, за да пребъде. Съвременните българи също биха жертвали живота си, за да я има България. Тя е минала през премеждия, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал пътя към възкресението. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим – вие, старите управници, и ние уж бъдещите. Дали на протест, дали в референдум, избори… Но на 4-ти април ни изпрати в тази зала с една поръка – промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Защото аз и надявам се вие искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, най-нещастни и да не сме най-безпросветни. Страната, която е била на 5-то място в Европа по качество на образование сега е на далечното 88-мо от 140 страни."

"Независимо, че сме различни имаме една обща цел – просперитетът на България и нейното достойно място в ЕС. Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за постигането ѝ и тя е изписана в завета ѝ на фасадата на тази сграда – “Съединението прави силата”. България и интересите на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук”.

„Нима България не е единствената страна с минимална работна заплата под 400 евро. Нима в България няма разлика от 8.1 пъти между бедни и богати?"