Автор
Веселина Петрова

Мишел Обама: една Първа дама по време на менопауза

56-годишната Мишел Обама посвети поредната си изява на женското здраве и физическите изменения, които настъпват в организма с годините. Бившата Първа дама сподели откровено как тя е преживяла настъпването на менопаузата и с какви проблеми се е сблъскала.

Мишел и Барак Обама влязоха в Белия дом, когато г-жа Обама беше на 45 г. и останаха там, докато тя навърши 53 г.

„Помня, че получих топли вълни, докато бяхме на борда на президентския хеликоптер. Облечена в официален тоалет, след няколко минути трябваше да изляза и да присъствам на официално събитие, а в мен някой сякаш беше запалил печка“, спомня си Мишел. И добавя: „Седях и си мислех – това е безумие, не мога да го направя“.

View post on Instagram
 

Първата дама сподели и как е реагирал съпругът ѝ, който е имал в екипа си още няколко дами в същото положение. „Той просто казваше: хайде да включим климатика. Защото, нали знаете, по време на менопаузата, някои функции на организма просто не работят“, обяснява Мишел.

Според нея трябва да се обръща повече внимание на жените над 40 г., за да се чувстват те комфортно на работното си място. И отбелязва, че носенето на костюм не е най-приятното нещо, когато отвътре цялата се потиш.

View post on Instagram
 

„Как мислите – колко мъже могат да се справят със спазмите, които ви прорязват по време на менструалния цикъл, независимо къде се намирате – дали в училище, на работа или във фитнеса? Не мисля, че има мъж, който да проумее това. И ако ние не можем да осъзнаем напълно какво се случва с нас, не можем да оценим и колко невероятни сме“, подчертава Мишел.

И с чувство за хумор споделя, че жените трябва да получат своето признание за физическите си подвизи. „Има цял тв канал, посветен на мъжете, които хвърлят една топка в кош. Обичам спорта, обичам да гледам как мъжете спортуват. Но трябва да има и канал, посветен на раждането, не мислите ли? Видяхте ли какво направи една жена? Как роди едно голямо бебе и се справи блестящо? А къде е нейната награда?“