Световните лидери не са по-различни от нас и не, не са толкова умни, за колкото ги мислим. Това бе само малка част от вдъхновяващата реч на Мишел Обама в Лондон. Преди дни съпругата на обичания американски президент говореше пред препълнена зала заедно с нигерийския автор Чимаманда Нгози Адачи. Двете дами бяха повече от вдъхновяващи и разкриха някои любопитни факти около най-влиятелните фигури в света, включително и кралица Елизабет II.

Мишел окуражи жените по цял свят, като ги призова „да убият дракона в ума си“ или по-просто казано, да преодолеят собствените си бариери, които им пречат по пътя към успеха.

Един от най-вдъхновяващите моменти от събитието бе този, в който Мишел категорично заяви: „Световните лидери не са хора с по-добри идеи от вашите.“

Поводът за мащабното мероприятие бе излизането на автобиографията ѝ, „Да станеш“, в която г-жа Обама смело разказва както за веселите, така и за трудните епизоди от живота си като първа дама. Тя не отрича и че е имало ситуации, в които искренно е изпитвала желанието да изхвърли съпруга си през прозореца. Както се казва: „Случва се и в най-добрите английски (в случая американски) семейства“.



Мишел Обама коментира и постъпката, която си позволи към кралицата по време на посещението си тези дни, а именно да я прегърне. Светът бе шокиран от неочакваната прегръдка, тъй като тя е в пълен разрез с протокола. Ето какво казва самата първа дама по въпроса, както и за момента, в който кралицата ѝ казала, че протоколът е пълна глупост:

„В главата ми постоянно се въртеше този протокол. Постоянно ми жужаха разни правила в ума и си повтарях: „Каквото и да се случва, не докосвай никого“. И когато кралицата ме пусна да вляза в колата пред нея и ми каза: „Просто влизай и седни, където искаш.“ Тогава аз ѝ припомних за протокола и тя каза: „О, това са глупости, просто влез“.

Понякога трябва да забравяте за това, че кралицата носи корона с диаманти, а аз летя в президентския самолет. Тогава двете просто бяхме много уморени жени, които изпитваха сериозен дискомфорт заради неудобните си обувки. Прегърнах я, защото така правя, когато почувствам някой нов човек близък. Просто я подкрепих.“

Мишел Обама получи и някои изненадващи и дори натъжаващи я въпроси като този за смъртта на баща ѝ и как се бори с мъката. Тя го загуби през далечната 1991 г. Ето как отговаря първата дама:

„Това е празнота, с която все още не мога да се преборя, защото постоянно мисля за всичко, което той пропусна и не можа да види, а ни даде наистина много.“

Разбира се вдъхновяващата чернокожа дама коментира и какво е да бъдеш младо момиче с различен цвят на кожата:



„Всички идваме тук с едни и същи дарби и таланти и не можем да се ограничаваме заради цвета на кожата си, политическите си възгледи или пола си. За нас все още е трудно, защото черните жени често сме превръщани в карикатури. Отнемат ни правото да говорим и виждат само големите устни, различния ни стил и характерното ни поведение. И когато ние сме демонизирани, ние ставаме гневни, шумни, дори твърде шумни. И аз съм го преживявала. Много е важно да се говори и да използваш гласа си, за да изразяваш твърдо позицията си.“

Не бихме могли да пропуснем и друг интересен момент от снощното събитие. Този, в който самата Мишел си позволи да даде съвет на Меган Маркъл, с която имат много общо. Най-малкото заради това, че и двете вероятно никога не са и сънували, че някога ще имат живота, който водят днес. Съпругата на американския президент споделя, че знае колко много напрежение може да донесе този факт на една обикновена жена, която не е свикнала с натиска на медиите и следенето ѝ под лупа от цял свят. Затова тя я съветва просто да си поеме въздух, да се погрижи за себе си и да не бърза да прави, каквото и да било.



Автобиографията на г-жа Обама се превърна в най-продаваната книга за 2018-а в САЩ и Канада само за няколко седмици. Тя бе разпродадена в милиони копия за отрицателно време, а билетите за срещата с Мишел в Лондон бяха продадени напълно само минути след стартирането на продажбите. Общо 55 хиляди души са заявили желание да се снабдят с възможността да присъстват на събитието, но бройката била само 2,700 места. Парите от продажбите са дарени за благотворителни дейности.

Четете още: Тайра Банкс на 45: Как се промени звездата през годините!