Автор
Марина Стоименова

Младеж с арабско име, рокля и перука - това ли е бъдещият победител на "Евровизия"?

Да носиш арабска фамилия и да си транссексуален само по себе си е предпоставка за скандал. А ако добавим и слава, то омразата е в кърпа вързана. От неделя насам 19-годишният певец Билал Хасани стана жертва точно на нея и за пореден път доказа, че хомофобията няма почивен ден.

Хасани дръпна „дявола за опашката“, спечелвайки в неделя френската вътрешна надпревара за изпълнител, който да представи страната на международния песенен конкурс "Евровизия" през май.

Неговият провокативен и женствен външен вид и откритата му сексуална ориентация, съчетани с арабско име и фамилия, му навлякоха лавина от хомофобски коментари в социалните мрежи и дори заплахи за живота през личните му канали в YouTube, Instagram и Twitter.

Само в Instagram Билал има 426 хил. последователи. В канала си в YouTube, който той поддържа от около 3 години, има 809 хил. последователи, a в Twitter – 132 хиляди.

Феновете на Билал се възхищават от неговата открита сексуалност и личния му стил, но той е и жертва и на словесни хомофобски нападения всеки път, когато публикува онлайн. Положението става все по-зле, откакто той спечели кандидатурата за "Евровизия".

Две френски правозащитни групи обявиха, че от неделя насам са преброили повече от 1500 обидни, дискриминационни или заплашителни коментари, свързани със сексуалността на Хасани и с неговия външен вид, публикувани в неговите лични социални канали.

Неправителствената организация Urgence Homophobie в партньорство със Stop Homophobie са подали в съда сигнали за оскърбления и заплахи за живота на младия певец. Адвокатите на Билал също са решени на законови действия срещу всеки, който изпраща хомофобски или смъртни заплахи на певеца в социалните мрежи.

View post on Instagram
 

В YouTube Билал има собствен влог, като някои от видеата имат провокативни заглавия от сорта на „Влюбих се в хетеросексуален“. Певецът също така притежава голяма колекция от перуки. В Instagram той публикува и свои снимки като жена, които имитират стила на Ким Кардашиян.

Като победител в националния Destination Eurovision, младият изпълнител от френско-марокански произход ще излезе на сцената на финала на международния конкурс в Тел Авив. Това, че ще застане пред публика в Израел, допълнително възпалява омразата към него, предимно сред живеещите във Франция мюсюлмани. Те твърдят, че певецът е „срам“ за страната и че петни името на исляма.

В Израел Билал Хасани ще изпълни песента Roi („Крал“), като се очаква да бъде гледан от около 186 млн. зрители по света. Темата на песента е да се научиш да се приемаш такъв, какъвто си, без да те е срам от себе си.

Някои французи обаче подозират в избора на младия Хасани политическа провокация, с която се цели спечелването на вота на всички европейски зрители и утвърждаването на правата на трансджендърите в Европа.

Въпреки опасенията им, явяването на куиър изпълнител или на драг куийн на финал на "Евровизия" изобщо не е прецедент.

През 2014 година Кончита Вурст от Австрия спечели първо място на песенния конкурс, облечена в рокля, но с мъжката си брада. Още по-назад във времето – през 1998-а – израелската транссексуална певица Дана

Интернешънъл спечели "Евровизия" и предизвика вълна от възмущение сред ортодоксалните евреи, което наложи предвижването й с постоянна охрана.

Билал от своя страна вече е опитен влогър и пред камерата е развил свой уникален стил, който е по-скоро “джендър неутрален“. Това го превъръща в нещо като LGBTQ икона във Франция, а той самият участва на всички прайдове.

View post on Instagram
 

Хасани е роден на 9 септември 1999 година и живее в Париж. Пее още от петгодишен, когато за първи път изнася мини поп концерти пред семейството си. Вземал е уроци по пеене, пиано и китара. Във Франция става известен още на 15, когато печели детския музикален конкурс The Voice Kids през 2015 година. Тогава изпълнява песента „Въздигни се като феникс“, с която трансексуалната Кончита Вурст спечели "Евровизия" година по-рано.

За първи път обявява своята сексуална ориентация, когато е на 17 години. Тогава композира и пуска в Twitter песен, наречена „Хвани ръката ми“, в която се пее: „Не мога да спра всички гневни очи, които се опитват да осъдят нашата любов“ и „...Ти знаеш, че аз ще се усмихна, когато ми бъде разрешено да докосна ръката ти“.

Въпреки безспорния му талант, вратите на музикалния бизнес не се отварят автоматично пред него. В интервю за списание Billboard, дадено миналата година, Хасани обясни, че музикалните лейбъли във Франция го намират за прекалено „различен“ за да е успешен.

„Те искаха да ме накарат да изглеждам като някаква тийн поп-звезда, тип Джъстин Бийбър“, казва той. „Не съм наистина срещу това, мисля, че би било готино, но винаги вътрешно съм изпитвал известна съпротива. Затова и един вид ме сложиха в черния списък навсякъде.“

Когато участва в Destination Eurovision, първоначално го осмиват като „арабин с перука“.

Сега обаче Хасани е решен да отвърне на удара.

Той обяснява, че неговият успех е свързан именно с ярката му индивидуалност и позитивните послания, които излъчва. А да бъде избран за представител на Франция на "Евровизия" тази година е „най-добрият отговор за хейтърите“.