Автор
Весела Георгиева

Много майки не казват всичко на дъщерите си, но аз не бих спестила това на моята

Да бъдеш майка е много специално усещане, благословия. Майката е като ангел за децата си, тя може буквално всичко, когато трябва да ги защити, да им помогне, да ги вдъхнови... Често обаче ние, майките, пропускаме да кажем на онези след нас няколко много важни неща.

Истината е, че често не ние учим децата си, а те нас. Учат ни на търпение, на това да бъдем по-добри, по-обичащи, споделящи. Учат ни да не спим с часове, но да се усмихваме и да изглеждаме така, сякаш сме грабнали първа награда на конкурс за красота. Учат ни да ценим наистина важните неща, да си поставяме постижими цели и да се радваме на всеки успех. Учат ни на любов.

Майката е духовен водач, тя е човекът, който учи децата си на добро и лошо, на приятелство, доброта, споделяне...

Има неща обаче, които ние често пропускаме да кажем на децата си, а те са важни.

Ето някои от тях...

Забравяме да кажем на децата си, че животът не е само рози и шампанско. Със сигурност ще има и радост, но ще има и болка, загуби, предателства. Важното е да не се предават. Да не спират да опитват. И вместо да плачат в някой ъгъл, да се изправят срещу вятъра и да опънат платната.

Със сигурност ще има моменти, в които ще се чувстват сами. Но трябва да знаят, че ние винаги ще бъдем до тях. Дори, когато вече няма да ни има. Често казвам на сина ми, че когато умра, ще му бъда ангел. Важното е той да продължи да живее - щастлив и доволен от това, което има.

Много е важно да научим децата си да ценят другите, да ги уважават и да не се срамуват да помагат. Няма срамна работа. когато си в беда, егото трябва да остане назад, за да можеш да продължиш напред.

Няма мъжка, нито женска работа. И все пак - трябва да научим синовете си да обичат жените, да бъдат кавалери, да помагат у дома с къщната работа. А дъщерите си - да се грижат за себе си и за половинките си. Принцеси има само в приказките, но всяка жена трябва да се чувства принцеса у дома. Светът е пълен със силни жени, но е добре от време на време да бъдем слаби и да приемаме помощ.



Важно е да научим децата си да обичат. И да приемат любовта. И да се грижат за близките си. Дори една връзка да се разпадне, бащата трябва да остане баща. И да се грижи за майката на детето си и за детето си.

Знам, че е важно да успееш в живота, но по-важно е да правиш нещо, което харесваш. Оценките не са всичко на този свят. По-важното е да правят всичко с любов. Със сърцето си. Тогава ще имат и успех.

Скъпи мами, бъдете себе си, учете децата си да бъдат себе си, не се чувствайте виновни, не се питайте дали сте добри родители. Няма по-голяма любов от майчината. Научете на това децата си. И намирайте време да ги изслушвате.