Автор
Ева Лъчезарова

Момчета, пазете ни! Животът ни е във вашите ръце!

През последните седмици обществото ни е шокирано от зверските случаи на насилие срещу жени, които загубиха живота си от ръката на хора, които някога са обичали. Всички търсим решения, отговори, опитваме се да си обясним случилото се и да приемем факта, че живеем в една нова реалност, която изисква от нас активно участие и гражданска позиция.

Тежко е, трудно е, страшно е … но животът е твърде крехък и ценен, за да не се погрижим за него. За това се присъединяваме към призива на активистката за каузата, против насилието над жени, Лили Цолова във Фейкбук, който се надяваме да стигне до повече осъзнати мъже, които да повярват, че с действията си буквално биха могли да спасят човешки живот.

"Благодаря на Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations за организацията на протеста вчера! Благодаря и на мъжете, които присъстваха. За съжаление вчера чухме поредната ужасна новина за безвъзвратен край на история за насилие. Предния път призовах жените да се пазим една друга, но днес призовавам всички мъже да ни пазят. Намесете се, ако чуете кавга в съседния апартамент, реагирайте, ако видите случай на насилие, оглеждайте се по улиците нощем, защото за повечето от нас да се прибираме по мрак е абсолютен ужас; застъпвайте се за нас, като има нужда от това. Уверете се, че момичетата в компанията има как да се приберат нощем. Качете ги на такси, закарайте ги, проследете дали си влизат във входа.

ПАЗЕТЕ НИ. Защото ако не пазите нас, все едно не пазите и майката природа. Тъкмо тя със съвършения си промисъл е избрала ние да изпълняваме най-отговорната задача – да даряваме живот. ПАЗЕТЕ НИ. Защото истината е, че не сте застраховани като бащи, братя и приятели, че на дъщеря ви, сестра ви и приятелката ви не се случва нещо подобно. Помагайки на всяка една от нас вие косвено помагате и на близките до сърцето ви жени. Защото искрено се надявате, че ще има кой да се намеси, ако не дай боже се стигне до там при някоя от тях и вас ви няма да я защитите.

Цялото човечество има нужда от нас, иначе не може да съществува. Често образът на жената бива асоцииран със слабост, но истината е, че ние владеем най-могъщата сила, просто тя не е физическа. Жената е свързвана със сплетни, но истината е, че тя е най-добрият парламентьор, защото от дипломатическите ѝ умения зависи оцеляването на абсолютно всяко семейство. Неслучайно често най-съкровеният образ от детството ни е образът на бабата. Неслучайно и най-умният хетеросексуален мъж има поне една жена, пред която оглупява (освен майка си ) Неслучайно тези, които се грижат за децата в детските ясли и градини, са жени. Неслучайно и най-първият стремеж на човека е този към майката. Бдете над жените около себе си, така както бихте го правили за най-скъпите си. Това сега за нас е по-важно от всякога, защото от началото на пандемията насам, случаите на домашно насилие за нараснали ужасяващо.

ПАЗЕТЕ НИ! ВАЖНО Е!!! ЖИВОТЪТ НИ Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ!!!"