Автор
Ева Григорова

Можете ли да ги отгатнете? 10-те уелнес тренда за 2022-ра!

Последните две години ни показаха по един категоричен начин колко е важно да се грижим за себе си, както във физически, така и в ментален аспект. Редица астролози също твърдят, че 2022-ра ще бъде година, която ще иска от нас да акцентираме, както върху ценностите си, така и върху грижата за себе си.

Тук сме подбрали 15 тренда, които ще ви помогнат да тръгнете по пътя към най-добрата версия на самите себе си:

1. Измерване на нивата на стрес

Нивата на стрес са една от най-важните метрики, която започнахме да следим още от миналата година. Технологични гиганти като Garmin, Whoop, Samsung Health и Oura изследват този показател на базата на пулса, Apple Watch залага на нивата на кислород в кръвта, а FitBit Sense проследява хидратацията на кожата.

View post on Instagram
 

2. Тренировки на открито

Пандемията предизвика множество треньори да започнат да предлагат тренировки на открито, а по всичко личи, че тази тенденция ще се запази. Специалистите споделят, че усещането за безкрайното небе и свежия въздух допълнително стимулират отделянето на ендорфини от организма.

3. Потупване

ТЕС или Техниката за емоционална свобода започва да измества акупунктурата от света на уелнес трендовете. Тя таргетира меридианите на тялото, за да подпомогне естествения енергиен баланс. За разлика от акупунктурата, в която се използват игли, в ТЕС се използват пръстите на ръката. Привържениците на тази практика твърдят, че потупвайки върху различни точки от тялото, човек изпраща сигнали до частта от мозъка, която контролира стреса и по този начин ТЕС редуцира негативните емоции.

View post on Instagram
 

4. Отглеждане на растения у дома

Домашното градинарство сякаш се възроди по време на пандемията, а мнозина твърдят, че подобно на разходките сред природата, грижата за растения у дома също води до разпускане от стреса. Кислородът, който те отделят пък доказано ни кара да се чувстваме по-реласкирани.

5. Приложения за психотерапия

Специалистите предвиждат още по-голям бум на приложенията, които предлагат психотерапия. Такива са Talkspace, BetterHelp и Larkr. Те работят със специални алгоритми, които се опитват да насочат потребителя към най-подходящия за него експерт.

6. Приложения за медитация

През последните години се забелязва истински възход на приложенията, които предлагат различни медитативни практики. Сред тях са Headspace, Calm и Simple Habit. Освен медитации, те предлагат и успокояваща музика и истории за приспиване.

View post on Instagram
 

7. Осъзнати упражнения

Независимо дали се разхождате, карате колело, тренирате с тежести или правите йога бъдете съсредоточени на 100% върху това, което правите. Обръщайте внимание на движенията си, както и на звуците и ароматите, които усещате около себе си. Множество експерти са на мнение, че по този начин ще постигнете по-добри резултати за по-малко време.

8. Семенца за уши

Подобно на ТЕС практиката, „Семената” за уши (Ear Seeds) също имат потенциала да намалят стреса, притискайки определени точки. Това са малки зрънца, покрити с 24-каратово злато и имащи специални кръгли пластири, които трябва да бъдат залепени на ушите. Фенове на този тип терапия са Гуинет Полтроу, Пенелопе Крус, Кейт Мос и Ел Макферсън.

View post on Instagram
 

9 Стаи за разпускане чрез гняв

Гневът и насъбраните негативни емоции по време на пандемията определено биха могли да се отразят пагубно на здравето ни. Именно затова са създадени и т.нар. rage rooms, които предлагат пространство, в което можете да счупите различни вещи, носейки предпазно облекло и по този начин да разпуснете.

10. Водене на дневник

През последните години воденето на дневник е изключително популярно в уелнес средите, а експертите прогнозират, че това ще продължи да бъде валидно и през настоящата година.