Автор
Ева Григорова

Можете ли да повярвате? Днешните сутиени са по-неудобни от корсетите

Днешните сутиени са далеч по-неудобни от корсетите в миналото. До това заключение стигна академикът от Сидни доктор Сара Бендол. Тя постави под съмнение приетия до момента стереотип, според който жените едно време били подтискани със задушаващи и стегнати корсети.

Според изследователката тази част от дрехите на дамите в миналото изобщо не била толкова рестриктивна, колкото хората днес си мислят, а основното ѝ преимущество било да поддържат гърдите.

„За жени с голям бюст те вероятно са били по-удобни от съвременните сутиени“, твърди доктор Бендол.

Според нея не е възможно и да се сравнява днешната представа за комфорт с тази, която е имало едно време. Най-малко телата на жените били по-различни от днешните – те имали повече бременности и кърмели дълго време.

Бендол опровергава и друга теория, според която жените в миналото били жертви на идеите на мъжете за тялото и по някакъв начин били подтискани с корсетите.

„Корсетите не са просто глупава част от облеклото, носена от глупави жени. Те невинаги са били стегнати и не са били инструмент за подтискане на жените“, твърди още изследователката.

За да разбере какво точно било усещането да носиш корсет през 17 век, доктор Бендол ушила няколко въз основа на модели, които са запазени и до днес. Тя самата и други жени облекли корсетите и открили, че изобщо не са толкова неудобни, колкото се е смятало винаги.