Мъжът до мен е тиранин – какво да правя? 5 стъпки до спасението!

Принципно тук отговорът сякаш е очевиден – развод. Но само на пръв поглед нещата са толкова прости. Иначе нямаше да има толкова много жени, които години наред да страдат от мъжете си тирани. И да четем за поредното битово убийство.

Проблемът често е в самите жертви, защото те не признават вината на тиранина. Без да са си решили проблемите те често бягат и отново се връщат при него. И всичко става още по-лошо от преди.

Как да се спасим? Не започвайте от развода, съветват психолозите. Има 5 стъпки, които обаче са актуални, когато няма опасност за здравето и живота ви. Тоест мъжът не ви посяга. Но ако сте застрашени – бягайте, а работата ви над грешките оставете за по-късно. Ето ги и 5-те стъпки:

1.Самоанализ: защо мъжът ми е тиранин?

Не е във властта и по силите ни на променим друг човек. Затова трябва да започнем със самоанализ. Запитайте се: защо мъжът ми е тиранин и какви ползи имам от това?

Може да се наложи да си признаете, че бягате от лична отговорност, че имате настройка на паразит, или пък получавате удоволствие от страданието. Изненадахте ли се от последното? Истината е, че някои хора изпитват удоволствие от страданието – приятно им е да се жалват непрекъснато, да се чувстват жертви, да мрънкат денонощно. Има и таен подтекст – на страдащите им съчувстват. В крайна сметка си прощавате всичко, а това означава безотговорност.

2.Поемете отговорност над живота си

Да, необходимо е да поемете отговорност за своя живот и за отношенията си. Но не в смисъл, „мъжът ми стана тиранин, защото аз не съм идеалната жена”. А за това, че вие сами сте си избрали да живеете с тиранин, защото това ви носи някакви ползи. Тук ще се наложи да направите избор – да уважавате себе си и нормалните взаимоотношения, или обратното. Искате да бъдете личност и да живеете пълноценен и здравословен живот, свободен от болезнената зависимост от друг човек. Ако изберете обаче да играете ролята на слаба жена, тогава не се оплаквайте.

3.Сменете „чипа” на ума си

Ако сте избрали здравето и свободата си, ще се наложи сериозно да промените мирогледа си. За да се избавите не само от него, но и от опасността в бъдеще да срещнете и започнете връзка със такъв като него. Промяна в себе си, към другите, към мъжете, към работата си. Понякога се налага да преосмислите и някои религиозни постулати. Има много литература на тази тема. Помогнете си чрез нея.

Дори и да потърсите помощ от психолог без работа в тази насока от ваша страна няма да постигнете желаните резултати. Да възвърнете чувството си на достойнство, да повишите самооценката си – от тук трябва да започнете.

4.Променете отношенията си с мъжа тиранин

Тук задачата е да излезете от тази игра, да престанете да я играете. Не е необходимо да се борите за свобода и независимост, да се обиждате, защото така продължавате да бъдете жертва. Постарайте се вътре в себе си да се откъснете от него – да не очаквате нищо от него, да не реагирате на провокациите му. Само си представете как бихте реагирали на непознат човек, който се държи като него, на когото с нищо не сте длъжни? И на мъжа си тиранин не сте му длъжни с нищо.

В отговор на неговите агресивни изстъпления не е необходимо да се оправдавате или защитавате – тиранина от това се вбесява още повече. Има обаче една опасност – когато излезете от играта му, вие го лишавате от необходимата за живота му „храна” и от това ще му стане лошо. В такова състояние той става бесен и е способен на всичко.

С това вашите отношения ще приключат. Когато устойчивата връзка тиранин-жертва се разпадне, често става ясно, че освен болезнената игра нищо друго не ви е свързвало.

5.Развод

Ако вече сте се убедили, че мъжът ви е тиранин разделете се с надеждите си, че той може да бъде превъзпитан. Той има незасищаща се потребност да получава потвърждения за властта и доминацията си. Затова ще продължи да ви подлага на унижения и оскърбления.Само страданието и унижението на жертвата му носи истинско удовлетворение.

Не го допускайте до сърцето си, не се страхувайте да останете сама. Ако продължавате да живеете с тиранина заради децата, то помислете си какъв пример е той за тях? Ако имате син, той ще копира поведението на баща си, а ако имате дъщеря – тя ще избере да живее с тиранин. Разбира се, децата имат нужда от баща. Но от такъв баща ли?

Забележка: Ще ви боли. Ще ви е самотно, тъжно. Това е нормално дори, ако в началото изпитвате еуфория от свободата си. Болката обаче не означава, че сте постъпили грешно, като сте си тръгнали. Не значи, че той е вашата съдба. Ще трябва да преживеете болката. Ако се настроите така бързо ще ви олекне. Ще се справите!

Подобни двойки често се въртят в схемата „ иди си, дойди си”. Върнете ли се при него – всичко ще бъде още по-лошо от преди - каквото и да ви казва, да плаче или да ви пада на колене.