Автор
Woman.bg

Мъжът ми ме кара да работя – жена не иска да работи и си има обяснение

В съвременния свят тече активна борба за равенство между половете. То предполага отстраняване на всички социални бариери, пречещи на човека да се проявява като личност заради половата му принадлежност.



В частност за разширяване на правата си се борят жените. От края на XIX век те са успели да постигнат значителен напредък в това отношение и са получили право да гласуват наравно с мъжете. Въпреки това съвременните дами все още се сблъскват с полово неравенство в служебната сфера – представителките на слабия пол взимат по-ниски заплати и заемат ръководни длъжности значително по-рядко, макар да имат същите и опит и умения като мъжете.



Макар че сега феминизмът е образно казано в активна фаза, някои жени са сигурни, че работата е прерогатива на мъжете. Например, една интернет-потребителка се оплакала във форум, че мъжът ѝ я убеждава да си намери работа, докато тя не иска. „Веднъж работих половин година в данъчната служба по своята специалност – икономика. Това беше ужасно! Графикът 5/2 е истински кошмар, цял живот или пътуваш към работа, или работиш, или се връщаш от работа. Имаш само един нормален почивен ден – какво точно ще успееш да свършиш за това време? В неделя си в депресия от това, че утре пак ще се впуснеш в същата надпревара“, споделя А..


При това авторката на постинга отбелязва, че изобщо не седи със скръстени ръце, а е нагърбена с домакинската работа и с грижите за децата.

„Мъжът ми започна да ми говори, че трябва да започна пак да работя по специалността си. Той печели добре, но казва, че ще е от полза и аз да вложа нещо в семейния бюджет. Божичко, ужасена съм…“.

Трябва да се отбележи, че далеч не всички споделят мнението и ужаса на А.. Над половината от коментаторите смятат, че жената също трябва да работи. Те аргументират мнението си довода, че съвременните жени нямат основателни причини да си стоят вкъщи. Освен това с поскъпването на живота семействата се нуждаят от два източника на доходи. При това мъжете трябва да поемат отговорността за половината домакинска работа.



Други потребители обаче са сигурни, че жена, която работи, няма да има време за готвене, чистене и гледане на децата, поради което по-добре ще е да си седи вкъщи.

А вие какво мислите по този въпрос? Трябва ли съвременната жена да работи, ако мъжът ѝ печели достатъчно? Споделете мнението си в коментарите!

Четете още: Как се тълкуват сънища, свързани с пари