Автор
Woman.bg

На какви се правят? Целувката на Кобрата унижава, а забраната за аборт - не!

Възмущавате се, че целувката на Кубрат Пулев, залепнала за високото самочувствие на Джени Суши, струва 2500 долара? Чудите се как е възможно телевизионни пепеляшки да припечелват като жертви на сексуално насилие, когато толкова много наистина страдащи жени остават нечути и неразбрани?

Тогава може би си струва да знаете, че САЩ, като страна на контрастите, е също и арена на стряскащ политически процес по отношение на женските права. Става дума за спорния закон срещу абортите, приет от щата Алабама, който забранява прекратяването на бременността, дори при генетични увреждания, изнасилване и кръвосмешение.

Лекарите са заплашени от доживотен затвор, ако извършат аборт. Единственото изключение се допуска при реална опасност за смъртта на жената заради бременността или при установени заболявания на плода с летален изход. Законът беше обект на множество обществени критики, че връща женското репродуктивно здраве и права в миналия, че дори и в по-миналия век, но в крайна сметка бе приет.

Напук на всичко

Прави впечатление, че местната управа на Алабама гласува закона с голямо мнозинство, въпреки че текстовете противоречат на Конституцията на САЩ. Нещо повече - законотворците смятат, че могат да постигнат обрат, който да отмени или да ограничи легализирането на аборта в 50 щата. Доброволно прекъснатата бременност е въведена в цялата страна още през 1973 г. с решение на Върховния съд – орган, който има по-голяма тежест от местните, щатски правни институции.

Губернаторът на Алабама - Кeй Айви, която представлява републиканците, смята, че всеки живот е подарък от Бога и не трябва да бъде отхвърлян. Нейната позиция се припокрива с тази на консервативните и религиозни среди, които имат превес и в доста други щати.

Джорджия въведе забрана на аборта след шестата седмица, въпреки факта, че на толкова ранен етап жените може и да не знаят, че са бременни, а пулсът на фетуса може и да не се долови при преглед.

Противниците на абортите твърдят, че защитават чудото на живота, а не популистката и консервативна конюнктура, наложена от президента Тръмп. Само преди няколко години подобни закони изглеждаха като фикция, а идеите за тях звучаха по-скоро като “фалшиви новини”. Но ето че противниците на аборта напредват крачка след крачка, постигайки реални промени в живота на милиони хора.

Аргументите им може да звучат повече като силна емоция, подкрепена от традиционалистка убеденост и религиозни мантри, но всъщност целта им е системен пробив на национално равнище.

Новоприетият закон напомня антиутопия в стил “Историята на прислужницата”.

Но хора на ръководни постове, включително политици като Кей Айви, смятат, че няма проблем щатските и федералните закони да се променят, след като не са адекватни на настоящето. И че е време това да се случи, независимо от юридическите формалности, защото всеки живот, независимо как и при какви обстоятелства заченат, заслужава шанс и възможност да се развие.

Правозащитни организации и изявени юристи вече се заканиха, че ще съдят щата Алабама заради рестриктивния закон срещу абортите, приет с ясното съзнание, че противоречи на федералното законодателство. Правен хаос с лош дъх на популизъм… това ли е целият замисъл?

От един щат - в цялата страна

Анализатори коментират, че ходът на властите в Алабама срещу абортите създава предпоставки проблемът да бъде отнесен до Върховния съд, който взема решения на федерално ниво. Ако правото на аборт бъде атакувано там, то това ще има много по-голям ефект, отколкото локалната борба срещу спорен закон, приет от отделен щат, какъвто сега е казусът с Алабама и Джорджия.

Какво би се случило, ако американските жени един ден се събудят, без да имат право да се разполагат със собствените си тела и утроби? Най-логичните следствия са аборти в чужбина, както и бум на тези услуги на черно, което би рискувало животите както на зародишите, така и на бременната жена. Прогнозите са от мрачни - по-мрачни.

От средите на Демократическата партия се чуха остри възражения, включително от Хилари Клинтън и Бърни Сандърс. Очевидно предстои сериозна битка, а в нейния център отново са жените.

Единственото сигурно е, че в Америка на Тръмп няма невъзможни неща.

Автор: Виктория Димова