Автор
Ива Петрова

Над 30 свойства на кокосовото масло, за които може би не знаете

Кокосовото масло е богато на специфични мастни киселини, чието полезно действие се проявява както при вътрешна, така и при външна употреба. Представяме ви 32 ситуации, в които този уникален продукт ще ви свърши чудесна работа.

За здраве

1. За лечение на порязвания и рани. Кокосовото масло ускорява зарастването им. Просто намажете болното място.

2. Грижа за зъбите и устната кухина. Кокосовото масло е ефективно срещу лош дъх и зъбна плака. Изплаквайте си устата сутрин и вечер с една лъжица разтопено кокосово масло, преди да си измиете зъбите.

3. При възпаления. Кокосовото масло има противовъзпалително действие, затова при кашлица можете да си правите гаргара с него, а при ухапвания от насекоми или изгаряния да мажете с него засегнатите участъци от кожата.

4. При висока температура и болки. Кокосовото масло има понижаващ температурата и болкоуспокояващ ефект, затова хапвайте повече от него, когато страдате от ангина или други простудни заболявания.

5. При махмурлук. Кокосовото масло успокоява негативните усещания след консумация на алкохолни напитки.

6. За щитовидната жлеза. Проучванията показват, че редовната консумация на кокосово масло подобрява действието на щитовидната жлеза.

7. За костите. Консумацията на кокосово масло може да предотврати остеопороза. Освен това маслото намалява болките при артрит - за целта трябва редовно да масажирате ставите си с него.

8. За защита от комари. За да се отървете от комарите, смесете кокосово масло с няколко капки ефирно масло от иланг-иланг и намажете кожата си със сместа.

За красота

9. Овлажняващ лосион. Кокосовото масло овлажнява и подхранва кожата по-добре от други масла. Почиствайте лицето си ежедневно с памучен тампон, напоен с кокосово масло. За да не разтягате кожата, движете се по масажните линии.

10. Средство против бръчки. Кокосовото масло намалява бръчките както при външна употреба, така и при консумация.

11. Крем за около очите. Преди лягане нанесете кокосово масло на кожата около очите си. С редовно повторение на тази процедура скоро ще забележите, че бръчките около очите ви са намалели.

12. Средство против дерматит. Редовната употреба на този продукт подобрява значително състоянието на кожата при атопичен дерматит. Просто намазвайте по два пъти на ден болните места с чисто кокосово масло.

13. Маска за увредена коса. Кокосовото масло е ефективно средство за възстановяване на красотата и здравето на косата. Втрийте маслото в корените на косата, а после го разпределете по цялата дължина на косъма. Оставете маската за половин-един час, а после измийте с шампоан.

14. Средство срещу пърхот. Кокосовото масло овлажнява кожата на скалпа и затова помага срещу пърхот. Нанесете масло в корените на косата и го оставете да действа цяла нощ.

15. Балсам за устни. Кокосовото масло овлажнява и подмладява кожата на устните, помага за по-бързо зарастване на пукнатините и предотвратява следващо напукване.

16. Укрепващо средство за нокти. При чупливи и сухи нокти просто намазвайте нокътната пластина с кокосово масло.

17. Скраб за тяло. Смесете една супена лъжица кокосово масло със същото количество смляно кафе. Можете да заместите кафето със ситно смляна сол, царевично брашно или кокосови стърготини.

18. За омекотяване на кожата. Използвайте кокосово масло за омекотяване на кожата на лактите, петите и около ноктите.



В кулинарията

За готвене използвайте не козметично, а хранително кокосово масло (това трябва да е посочено на етикета).

19. За пържене и печене. При нагряване мазнините в кокосовото масло запазват структурата и полезните си свойства, което не може да се каже за някои растителни масла. Освен това то придава на ястията пикантен аромат и обогатява вкуса.

20. Като добавка в първи и втори ястия. Продуктът може да се използва вместо краве масло в пюрета, каши и супи. Кокосовото масло ще придаде на ястието интересен вкус и ще намали апетита ви.

21. Добавка към смути. Добавете една чаена лъжица кокосово масло във вашето смути и ще получите ободряваща напитка. Това ястие е особено полезно за хора, които искат да си поддържат фигурата, тъй като кокосовото масло стимулира отслабването.

22. За приготвяне на майонеза. Просто заместете олиото/зехтина с кокосово масло, когато си правите домашна майонеза. Ще получите вкусен и полезен продукт, тъй като кокосовото масло намалява нивото на лошия холестерин.

23. За яйца. Ако намажете черупката на яйцата с кокосово масло, те ще станат много по-трайни, защото то има антибактериални свойства.

За бременни и бебета

24. За гърди. Кокосовото масло помага срещу напукване на зърната при кърмене и е безопасно за детето, тъй като не предизвиква алергии.

25. Срещу стрии. Редовното мазане на корема на бременната с кокосово масло ще предотврати образуването на стрии.

26. За кожата на бебето. Проучванията доказват, че този продукт е най-доброто средство за бебешката кожа. Може да се използва като масажно масло след къпане на детето.

27. Крем против подсичане. При всяка смяна на памперс забърсвайте кожата на бебето със салфетка, напоена с кокосово масло. Така ще предотвратите зачервяването и подсичането.

В бита

28. Смазка за кухненски уреди. След употреба намажете ножчетата на месомелачката или блендера с кокосово масло. Така ще ги предпазите от ръжда и ще ги запазите остри по-дълго.

29. За полиране на мебели. Нанесете малко кокосово масло на кърпа от естествен материал и забършете с нея мебелите. Така можете да обработите и дъските за рязане за да ги предпазите от разсъхване и напукване.

30. За заял цип. Ако не можете да отворите ципа на яке или чанта, нанесете по дължината му кокосово масло.

31. За палене на огън. Вместо химически препарати ползвайте топчета памук, напоени с кокосово масло.

32. За поддържане на кожени изделия. Кокосовото масло ще придаде блясък на кожените ви аксесоари - портмонета, чанти, обувки, ръкавици и т.н.