Автор
Ева Григорова

Най-лесната техника с една ръка, която ще промени живота ви

Германският бизнес коуч Бодо Шефер и известният експерт по управление на времето Лотар Зайверт измислили уникален начин, с помощта на който да се научите как да контролирате по-добре живота си.

За да направите това, просто трябва да практикувате една проста техника в края на всеки ден. За постигане на максимален ефект, е препоръчително упражнението да се изпълнява преди лягане в уединена среда.

Същността на техниката се крие в това да погледнете внимателно петте пръста на дясната си ръка и честно да отговорите на въпросите, които всеки от тях символизира.



Малък пръст

Да започнем по ред. Според метода на Шефер и Зайверт, малкият пръст означава мислите, които са се натрупали в главата ни през деня. Този пръст е отговорен за интелектуалните постижения. Гледайки го, спомнете си дали ви е хрумнала някаква важна идея през изминалия ден? Или дали сте научили нова информация? Отделете време и бъдете честни със себе си относно тези въпроси. Ако отговорът е “не“, тогава не се притеснявайте – това е нормално. Основното нещо е да научите правилния урок и да очертаете нови стъпки, за да се доближите до целите си.

Безименен пръст

Сега погледнете безименния си пръст, който символизира любимите ви хора. Помислете дали сте отделили достатъчно време и внимание на семейството си и на приятелите си през изминалия ден. За съжаление често не говорим за топлите си чувства към тези, които виждаме всеки ден, не проявяваме достатъчно грижа към тях. След като разберете това, ще бъде по-лесно да коригирате ситуацията - да зарадвате любимите хора, например, като кажете колко много ги обичате.



Среден пръст

Средният пръст е отговорен за състоянието на човешката душа. Опитайте се да си спомните чувствата и емоциите, които сте изпитали през деня. Кои от тях надделяха - положителните или отрицателните? Позволете си да изживеете всякакви емоции, не се страхувайте от тях. Помислете за причините, поради които сте изпитали това или онова чувство и си извадете ценни за вас изводи от тези размисли. Осъзнайте какъв е вашият външен дразнител, опитайте се да промените отношението си към него на следващия ден.

Показалец

Услугите, които сте предоставили на другите през изминалия ден, са символизирани от показалеца на ръката ви. Гледайки го, осъзнайте на кого от хората сте помогнали през този ден. Чий живот сте направили по-добър? Може би просто сте се усмихнали на някого и сте го развеселили или може би сте помогнали за решаването на труден проблем. Винаги помнете, че добрите дела се връщат при тези, които ги правят.


Палец

Сега се фокусирайте върху палеца си. Той символизира усещанията в тялото. Как се чувствате в момента? Чувствате ли се заредени с енергия? Какво успяхте да направите, за да подобрите физическото си състояние? Опитайте се да запомните отговорите си, така че на следващия ден да не допуснете да пренебрегнете собственото си тяло.

Накрая преминаваме към последното упражнение: стиснете дясната си ръка в юмрук и, като я погледнете, опитайте се да разберете дали сте се доближили до целите си този ден. Дайте си сметка какво ви е отклонило от тях и какво ви е помогнало да продължите напред. Получените отговори можете да запишете в дневник за по-лесно проследяване на динамиката.

Правейки тази проста техника всеки ден, ще се научите да се вслушвате в себе си и да чувствате, че контролирате живота си.