Автор
Woman.bg

Най-щастливата любов невинаги е споделената

Защо обичаме? Защо помагаме? Защо правим добро? Защо се усмихваме на човека отсреща? Защо много често следва разочарование от тези действия? Просто е – защото го правим с очаквания, надежда и съзнанието, че заслужаваме благодарност. Имаме егоистичната нужда да бъдем потупани по рамото и да получим нещо в замяна. Или поне някакъв знак, че не сме сбъркали.

А колко ли по-лесен би бил животът, ако обичаме и раздаваме положителна енергия, без да очакваме реципрочност на всяка цена? Истината е, че точно в това се крие щастието ни и ако се освободим от идеята, че правим добро, само и единствено за да ни се върне, ще спим далеч по-спокойно. Същото е и с любовта – никой не е длъжен да ни обича и ние не сме длъжни да обичаме никого. Толкова е просто. Ако харесвате някого, покажете му го, ако го обичате, не го крийте. Раздавайте любов, не за да получавате, а защото имате нуждата да го правите.



Усмихвайте се, за да заредите себе си, а не за да се харесате на другите и да получите същата усмивка отсреща. Няма да изгубите нищо, ако направите добро. Дори и то да остане неоценено и да ви се стори незабелязано.



Запомнете: очакванията са най-големият ни враг, готов да разкъса душата ни. Той може да ни накара да се съмняваме в силата на доброто, в нас самите. Нуждата от благодарност е чист егоизъм, който пречи на спокойното ни съществуване. Ако сте добър човек – покажете го, най-вече заради самите себе си, защото имате нуждата да направите света едно по-хубаво място и защото имате любов в сърцето си. Не я пестете, раздайте я на този, който кара усмивката да не слиза от лицето ви. Вие сте добри и едно „Благодаря“ не може да промени това.



Четете още: 10 спиращи дъха мисли на Елиф Шафак за любовта, вярата и още нещо

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.