Нощна птица и раннобудник. Реалистка и романтик. Оптимистка и песимист... Нямате нищо общо, но все пак сте заедно?

Нищо чудно – противоположностите се привличат и този факт е потвърден вече и научно. Всеки търси в половинката си това, което му липсва на самия него. И това е напълно логично, само така може да се постигне баланс. Но за какво трябва да се подготвите, ако започвате връзка с човек, който е коренно различен от вас?

Плановете ви за вечерта

Единият партньор предпочита активните забавления, а другият – спокойното изтягане на дивана с книга в ръка. Планирайки съвместна почивка се разкъсвате между малдивските плажове и изкачването на Елбрус. В събота единият партньор ще се стяга да отиде на клуб, докато другият ще търси сериал, който да гледат заедно от леглото. Домошарите привличат купонджиите (независимо от това дали са мъже или жени) със стабилността и комфорта на битието си. Такива двойки могат да живеят чудесно заедно, но ще е по-добре да планират отпуската си поотделно. Най-страшният враг в такава връзка е ревността.

Мария, на 27 години: „Мъжът ми е запален по екстремните спортове. Още преди да се запознаем ходеше по планини, занимаваше се с гмуркане и рафтинг. Аз пък обичам да прекарвам свободното си време вкъщи, да се видя с приятелки или най-много да отида на фитнес. Приемам положително хобитата на мъжа си, те му дават възможност да си почине от мен, да почувства липсата ми и да се върне с нетърпение при мен да ми разкаже за приключенията си. В отговор на това аз му готвя, хваля го и го изслушвам. Понякога му правя компания в походите му – това ми носи нови впечатления, а и ми се иска да видя нещата, за които той ми разказва. И да се покажа в неговата компания, да затвърдя факта, че той е вече зает. Според мен няма нищо по-лошо от скучаещ мъж, който няма лични увлечения и все се оплаква, че не му се обръща внимание. Все пак и аз си имам своите хобита, макар да са по-уседнали“.


Сблъсък на умове

Вие сте завършили престижно училище и в момента пишете втора докторска дисертация, а той е шофьор на камион? Или пък е абсолвент на елитен университет, а вие смятате, че усетът в бизнеса е по-важен от образованието? Какъвто и да е конкретният случай, вие четете различни книги, слушате различна музика и поразявате родителите си със своя избор на партньор. Но сигурно помните как баба ви ви е казвала, че най-важното е да сте с добър човек? Ако още при първото си посещение у вас на гости човекът ви е оправил кранчето на мивката или ви е сменил абажура, има ли значение дали е чел Шопенхауер в оригинал?

Ани, на 23 години: „Щом видяха приятеля ми, моите родители веднага казаха, че той не е подходящ за мен. Че това е грешка и че ще си пропилея младостта с него. Тогава бях още студентка по право, а той работеше като помощник-машинист в метрото. Покори ме съвсем професионално – предложи ми да ме повози нощем в метрото, нарушавайки всякакви правила. В общи линии аз съм юрист, а той е машинист. Но живеем чудесно заедно от няколко години и вече планираме да се оженим. Просто забравете предразсъдъците си!“

Финанси и романси

Разбира се, всеки е чувал истории за бедната „Пепеляшка“, омъжила се за богатия принц. Ами ако е точно обратното? Ако той живее в общежитие, а вие сте си купили нов апартамент? Ако той се придвижва с колело, а вие с новото си BMW? Това вече е извън стереотипа и мъжкото самолюбие ще страда от това, че вие показвате независимостта си. В такива случаи психолозите препоръчват да не подчертавате доминиращото си положение. И дори ако на работа ви се налага да командвате всички и да имате железен авторитет, замислете се каква роля бихте искали да играете в любовните си отношения.

Гергана, на 35 години: „Дълги години градих кариера и в крайна сметка станах старши мениджър в голяма козметична компания. Постигнах всичко сама, родена съм в провинцията. Разбира се, не ми беше лесно и цялата борба ме кали и ме направи може би малко по-силна, отколкото бих искала да бъда. Докато бях съсредоточена върху кариерата си, дълго време бях необвързана. Когато постигнах своята цел, доста време търсих мъж, с когото да започна връзка. И когато това се случи, осъзнах, че си оставам „началник“ дори и извън офиса. Да, печеля много повече от него и харча за бизнес-вечери и посещения при козметика суми, с които той би живял две седмици. Но най-лошото е, че започнах да го превъзпитавам и пришпорвам, опитвайки се да го направя същия като мен. А той не беше с мен заради парите ми и не пожела да търпи подобно отношение. Всичко завърши трагично. Сега ходя редовно на психолог, който ми помага да открия пак жената в себе си“.


Кариерни разногласия

Ситуацията е подобна на предишната, но все пак малко по-различна. Например, той е кариерист, а вие сте свободна художничка. Или пък обратното. Във всички случаи единият от вас мечтае за безгрижен живот (плажове, сърф и свободна професия), а другият – за кариерен напредък (годишни отчети, оперативки, похвали от шефа). Подобна връзка също е възможна, стига свободолюбивият партньор да не е твърдо решен да се самореализира в Бали или в Хималаите.

Марина, на 29 години: „Когато се запознах с Любо, умирах от скука на административната си работа и си мечтаех да стана фрилансър, а той активно развиваше бизнеса си. Успяхме да постигнем идеална хармония, след като осъзнах, че той винаги ще ме подкрепя. Спокойно напуснах работа и се заех с любимото си хоби – да правя и да продавам украшения. Така че сега аз се реализирам, а мъжът ми напредва в кариерата. При това вкъщи го посреща доволна от живота жена, а не изнервена от работата в офиса истеричка. Разбира се най-важното е да сте сигурни, че при всички положения няма да останете на улицата. Едва ли щях да напусна работа, ако Любо не беше до мен“.

Любовта минава през стомаха

Единият партньор постоянно подновява запасите от зърнени кълнове, а другият настоява да отпразнуват годишнината си с телешки пържоли на масата. Двамата може да спорят до безкрай относно това имат ли кравите право да живеят и какво да се купи за вечеря, но да продължат да живеят заедно. Докато приемат разногласията си като своеобразен спорт, а споровете завършват със страстен секс. Но все пак идеологичните конфликти не са стабилна база за продължителна връзка.

Антон, на 26 години: „Приятелката ми е вегетарианка вече от пет години. Заедно сме от една година, наскоро заживяхме заедно. Имаме различни съдове за готвене и напълно различно меню. Ако ми се прияде месо (а на мен ми се яде месо постоянно), се налага да си го готвя сам. Нямам нищо против това, все пак се твърди, че най-добрите готвачи са мъже. Само ме дразни това, че приятелката ми после се оплаква от миризмата на месо в апартамента. Тя я смята за отвратителна. Надява се да направи и мен вегетарианец, но не мисля, че това ще се случи някога. Впрочем с всичко това мога да се примиря, но ме притеснява евентуалната бременност. Лекарите препоръчват родилката да яде месо, а приятелката ми може да не поиска да го прави“.


Как се съчетават несъвместимите неща

Възможно е един от партньорите „да приеме вярата“ на другия. Известни са истории за спонтанно превръщане на месоядни във вегани или пък на закоравели вегетарианци в хищници. Всичко зависи от това доколко са дълбоки убежденията на човека. Едно е някой да реши да спре да яде месо по здравословни причини и съвсем друго – да се е заобиколил с книги за будизма, да си е взел килимче за йога и да планира да прекара коледните празници в Тибет.

Основното предимство на подобни „противоположни“ връзки са постоянните упражнения по толерантност. Ако постоянно ви се налага да се примирявате със слушания в колата хеви-метъл, докато вие предпочитате класическа музика, неизбежно ще се научите да правите компромиси. Това разбира се важи само в случай, че наистина държите на партньора си, а не сте с него само за забавление. Според психолозите е напълно възможно да се съчетаят несъвместимите неща, стига и двамата партньори да го искат. Така че ако сте на едно мнение относно семейството, любовните връзки и секса – бъдете спокойни, това е напълно достатъчно за изграждането на прекрасна хармонична връзка.