Автор
Марина Стоименова

Наръчник за оцеляване на добри жени в летни условия

Лятото е любимият ми сезон. И понеже няма нещо, което да обичам повече от пътешествията (с изключение на тортата "Гараш"), планът за ваканцията е грандиозен, строг и отдавна изготвен. "Отклонения" от графика не се приемат, освен при извънредни обстоятелства, но за тях ще ви разкажа по-късно. Сега на дневен ред са лежерните дни, които смятам да прекарам далеч от офиса и в компанията на няколко аудио книги, кърпа, бански, джапанки и по възможност - изобилие от солена вода.

И все пак, като редовно пътуващ гражданин със самосъзнанието на порядъчен турист, и аз си имам някои свои тайни, които споделям, само ако някой много сериозно ме попита: "Добре, как го правиш? Как организираш тези пътувания, как ти издържат нервите?". Е, пиша този материал, за да отговоря именно на тези въпроси.

Човек и добре да живее, трябва да стегне багажа за плажа

Почивката е хубаво нещо, но ако има кой да ти приготви сака, да го сложи в багажника и нежно да те подкани: "Хайде, готова ли си? Взел съм ти капучино за колата. Качвай се, аз ще карам...", бих била наистина на седмото небе. Излишно е да ви казвам, че такива ситуации в моя житейски път не са се случвали. В опровержение на горепосочения блян съм длъжна да обясня, че освен моя багаж, редовно приготвям и багажа на децата. А за съпружеския сак, как да ви кажа...води се, че не го приготвям. "Само" избирам дрехите, гладя ги, сгъвам ги и ги слагам до сака на мъжа ми. Нищо друго. Асистирам на "милото" да си приготви САМ багажа.

Изводът: Човек и добре да живее, трябва да стегне 4 сака за морето. Което не бива да ви обезсърчава - това ви прави едновременно добра жена (съпруга) и мазохист по принуда. И това не е болка за умиране, поне от гледна точка на мъжа ви, който така или иначе никога няма да успее сам да заведе семейството на море, ако вие не организирате всичко.

Колкото и добра жена да си, винаги си забравила нещо "много важно"

Не е редно да си мерим способностите с останалите членове на семейството, но ако притежаваш безспорните качества на "събирач на багаж", бъди готова за момента, в който малкият ти син или дъщеря ще те попитат: "Мамо, а това взехме ли го?" И тогава е времето да си кажеш всичко, което мислиш по въпроса. Но наум. На глас трябва да си мъдра, разсъдлива, да покажеш уважение към желанията на всички ваканцуващи и да се плеснеш в челото с репликата: Леле, и този път се издъних! Много съжалявам, че не съм взела синьото гребло за пясък, което е по-удобно за правена на замъци от жълтото, което по невнимание съм взела.

Изводът: Колкото и добра жена да си, винаги ще си виновна за нещо. Приеми го. В това има нещо чаровно. Ти сега може и да не разбираш кое е то, но се прави, че знаеш. Иначе ще излезе, че освен виновна, си и глупава. А това не е така, нали?

Каквито и планове да правиш, понякога стомахът ти прецаква всичко

Ако говорим за добро прекарване на ваканцията, има едно нещо, което винаги може да прецака всичко. Негово Величество стомахът. Пътешествията и морето са страхотно удоволствие, но какво се случва, ако за пети пореден ден не успяваш да отидеш до тоалетна и се чуваш, все едно си бременна с близнаци? В този специален "Наръчник за добри жени" няма забранени теми и затова тук смятам да ви кажа всичко, което мисля за запека. За това, как той редовно ми съсипва почивката. Имам глупавото чувство, че при мъжете този проблем не е толкова масов, но все пак - има си и такива, които страдат от него.

Според специалистите смяната на храната, както и дългото стоене в една и съща поза по време на пътуването с колата, са предпоставки за ефекта на ленивите черва. За онова гадно усещане, което често изпитваме сутрин... да искаш да отидеш до тоалетната, но да не се получава.

Но при мен истината е, че щом сменя спалнята, щом преспя няколко нощи в друго легло, стомахът ми сякаш разбира, че не съм си вкъщи и моментално спира някои свои отделителни функции. Какъв е резултатът ли? Няма рокля, която да ми стои добре, няма джинси, които мога да закопчая. И като за финал - чакам още няколко дни, докато почивката свърши, за да се прибера обратно вкъщи с целия багаж и да подканя стомаха ми да се върне отново в нормалния си ритъм.

Изводът: Да си призная, че запекът ми е развалил почивката, не беше лесно. Беше ми неудобно да го споделя. Но, честно казано, повече се ядосах на себе си, че не съм се информирала колко лесно е можело да разреша този проблем. И тогава на помощ отново дойде приятелка. Тя ме посъветва да взема нещо за запек на натурална основа, като "Лаксал", например.

За мен тази хранителна добавка беше истинска изненада, защото осъзнах колко съм се мъчила, преди да я приложа, докато пътувам.

"Лаксал" е съставен от фините обвивки на семената на псилиум – мек и безвреден лаксатив, който регулира моториката на червата, грижи се за здравето им и подпомага редовното изхождане. Псилиумът се оказа нещо страхотно за стомаха, а обвивките на семената му съдържат ценни разтворими и неразтворими фибри. При контакт с водата в стомашно-чревния тракт водноразтворимите фибри набъбват, като помагат за лесното изхождане.

(в материала има продуктово позициониране)