Един социален експеримент показва как хората реагират когато видят насилие над жена. Това е проблем за който трябва да се говори, проблем от който страдат над 1 милион жени всяка година по света.

Причините за агресия в семейството могат да бъдат всевъзможни – зависимости към алкохол и наркотици, липса на пари, ревност.

Един насилник дори може да посегне на своята жертва само защото не е в настроение. Често пъти ако едно дете е израстнало в такава обстановка, ако е било свидетел или жертва на домашно насилие, то пренася този модел в своето семейство.

За съжаление в много случаи, хората обект на домашно насилие мълчат. Причините са, че не искат това да излиза от семейството, заради децата, в името на обществото. Наложено е някакво статукво и те не искат да бъде променено.

Психологията на насилника се състои в това да обини жертвата – че тя е виновна, че той е такъв, а тя само се чуди как да предизвика агресията му. Впоследствие жертвата приема това като факт, като истиност, започва да се срамува от хората, от обществото, от най-близките си. И резултатът се състои в това, че тя мълчи с години.

Този социален експеримент показва, че обществото е настроено да защити жертвата и да я разбере. Така че няма от какво тя да се срамува, ако не се чувства защитена, ако се чувства пренебрегната и унижавана, тя трябва да си потърси правата и да си помогне.

След като момичето и момчето си смениха ролите и тя започна да го напада и да му посяга – реакцията на случайните минувачи беше коренно различна. Те наблюдаваха отстрани и не посмяха да се намесят. Според проучвания мъжете също са жертви на физическо насилие.

Някой мъж, някъде на всеки 37 секунди става жертва. Но те са твърде засрамени и не споделят, нито говорят открито, че са жертви на насилие от техните партньорки.

Защо според вас хората помогнаха на жената, но не и на мъжа? Ако този експеримент се направи в България, какви според вас ще бъдат резултатите?

Мотото на видеото гласи: „Ако видиш нещо – КАЖИ нещо!“

Източник: pik.bg