Насилието има две лица

08 май 2015 | 11:56
3031
8
8

Един социален експеримент показва как хората реагират когато видят насилие над жена. Това е проблем за който трябва да се говори, проблем от който страдат над 1 милион жени всяка година по света.

Причините за агресия в семейството могат да бъдат всевъзможни – зависимости към алкохол и наркотици, липса на пари, ревност.

Един насилник дори може да посегне на своята жертва само защото не е в настроение. Често пъти ако едно дете е израстнало в такава обстановка, ако е било свидетел или жертва на домашно насилие, то пренася този модел в своето семейство.

За съжаление в много случаи, хората обект на домашно насилие мълчат. Причините са, че не искат това да излиза от семейството, заради децата, в името на обществото. Наложено е някакво статукво и те не искат да бъде променено.

Психологията на насилника се състои в това да обини жертвата – че тя е виновна, че той е такъв, а тя само се чуди как да предизвика агресията му. Впоследствие жертвата приема това като факт, като истиност, започва да се срамува от хората, от обществото, от най-близките си. И резултатът се състои в това, че тя мълчи с години.

Този социален експеримент показва, че обществото е настроено да защити жертвата и да я разбере. Така че няма от какво тя да се срамува, ако не се чувства защитена, ако се чувства пренебрегната и унижавана, тя трябва да си потърси правата и да си помогне.

След като момичето и момчето си смениха ролите и тя започна да го напада и да му посяга – реакцията на случайните минувачи беше коренно различна. Те наблюдаваха отстрани и не посмяха да се намесят. Според проучвания мъжете също са жертви на физическо насилие.

Някой мъж, някъде на всеки 37 секунди става жертва. Но те са твърде засрамени и не споделят, нито говорят открито, че са жертви на насилие от техните партньорки.

Защо според вас хората помогнаха на жената, но не и на мъжа? Ако този експеримент се направи в България, какви според вас ще бъдат резултатите?

Мотото на видеото гласи: „Ако видиш нещо – КАЖИ нещо!“

Източник: pik.bg

Още по темата

Коментари

8
  11 май 2015 | 11:27 отговор
 

Може би защото рядко някой ще чуе за мъж, умрял от побоя, който жена му му е нанесла... Не оправдавам по никакъв начин домашното насилие над мъже, но най-вероятно това е причината хората да реагират по този начин. Физическото насилие над жени е много по-крайно и жестоко.

 
7
  08 май 2015 | 16:07 отговор
 

потресаващо е, как не само, че не реагират да защитят мъжа, ами дори се подхилкват самодоволно, като че ли подкрепят ситуацията жената да бие мъжа, а една чернилка в началото дори се присегна да го удари и той, осмелил се, разбираш ли, защото друг път няма да му се отдаде случай :)) мисля, че в случая не се касае до инстинктивна защита на по-слабия, в случая имаме болно общество!!! със сбъркана ценностна система... :(

 
6 читател
  08 май 2015 | 14:25 отговор
 

Няма нужда да ги гледаме тези клипове, знаем че има насилие просто трябва да реагираме като граждани на една държава без закони и органи, които да санкционират.

 
5
  08 май 2015 | 13:46 отговор
 

Има такъв експеримент с дете в канала на тия. Пишете в ютуб OCKTV и гледайте. Бели родители бият детето си и всички ги спират. Негри бият детето си и на никой не му пука. Има и други експерименти в клиповете на тия.

 
4 тцЪ
  08 май 2015 | 13:21 отговор
 

Действително доста интересно. Отговорът на Вашия въпрос е, че хората инстинктивно тръгват да защитават физически по-слабия /в случая-жената/.

 
3 читател
  08 май 2015 | 13:08 отговор
 

Съгласна съм в коментар 2. При нас има доста насилие над деца и животни.

 
2 хейтър
  08 май 2015 | 13:06 отговор
 

Здравейте, читатели В България трябва да се направи същия експеримент, но с майка и дете. Да се направи и някъде другаде (Германия или Англия) да си имаме съпоставка, затощо при нас е нормално тази гледка. Наблюдаваш и когато направиш забележкати се нахвърлят всеки да си гледа работата. Ако се обърнеш към някой орган и нищо не можели да направят. Трябватни по-адекватни закози за защита на децата и животните!!!

 
1 Stop
  08 май 2015 | 12:18 отговор
 

Много интересен експеримент - Браво на тези хора!

 

Добави Коментар

Най-четени