Автор
Woman.bg

Научно доказано: Феновете на Хари Потър са по-добри хора

Феновете на фантастичната поредица за Хари Потър може и да нямат неговите магически сили, но е научно доказано, че са по-добри хора.

Според проучвания децата, които четат книгите за Хари Потър и са негови почитатели, не страдат от предубеждения. Последното изследване носи името „Най-силната магия на Хари Потър – да премахва предубежденията“. Резултатите показват, че децата, които се идентифицират с Хари и не харесват негативните персонажи, като Волдемор например, нямат предразсъдъци.

Макар и индиректно, темата за расизма и дискриминацията е засегната и несъмнено има своята възпитателна цел. Ето какво споделя и самата авторка на поредицата за Хари Потър, Джоан Роулинг:

„Определенията „чистокръвен“, „полукръвен“ и „мъгъл“ са измислени от героите, за които произходът на някого е важен фактор и които са водени изцяло от предразсъдъците си. Например Хари Потър винаги е бил смятан за полукръвен магьосник, тъй като баба му и дядо му са били мъгъли.

Като се замислим, всичко това ни се струва пресилено, но имаме подобни примери и в историята. Спомнете си как нацистите разделят арийската кръв от еврейската. Дори и един прароднина може да „замърси“ кръвта на рода, ако е от семейство с по-различен произход.

Човечеството винаги е отдавало твърде голямо значение на произхода и на запазването на чистотата на кръвната линия. Но истината е, че не е важно в какво семейство си се родил, а какъв ще бъдеш един ден“.

Четете още: Изумителна на 71! Каква ли е тайната й?