Автор
Веселина Петрова

Научно доказано: Защо жените стават все по-гневни и разочаровани?

Жените изпитват все повече гняв и ярост, отколкото мъжете. Това показва световно проучване на „Галъп“.

Всяка година в изследването участват повече от 120 000 души в над 150 страни.

Анализ на Би Би Си установява, че от 2012 година жените изпитват с 6% повече негативни чувства, отколкото мъжете, въпреки че с всяка година тенденцията и при двата пола се увеличава.

Според терапевт в САЩ това не е изненада. В началото на 2021 година Сара Хармън събира на едно поле жени, които да крещят, за да излеят гнева си. По нейни думи жените навсякъде изпитват силно разочарование, тъй като тежестта на пандемията е паднала непропорционално върху тях.



Проучване от 2020 г. в Англия показва, че майките поемат повече от домашните отговорности по време на коронавирус пандемията, отколкото бащите. В резултат на това тяхното работно време намалява.

В някои страни разликата в броя на жените и мъжете, които казват, че са изпитвали гняв предишния ден, е много по-висока от средната за света, като например Камбоджа, Индия и Пакистан.

Психиатърът смята, че това е резултат от напрежението, което се е появило, тъй като все повече жени в тези страни са станали образовани, заети и икономически независими. Те изразяват повече емоции, което автоматично води до увеличение на техния гняв.



Има ли напредък за жените от 2012 година насам?

По-малко от половината от анкетираните жени във всяка страна казват, че се чувстват по-способни да вземат собствени финансови решения, отколкото преди 10 години.
По-малко от половината във всяка страна, с изключение на САЩ и Пакистан, също смятат, че е по-лесно за жените да обсъждат съгласието с романтичен партньор.
В повечето страни най-малко две трети от анкетираните жени заявяват, че социалните медии са оказали положително въздействие върху живота им, въпреки че в САЩ и Великобритания цифрата е под 50%.
В 12 от 15 страни 40% от анкетираните жени казват, че свободата да изразяват мнението си е област, в която животът им е напреднал най-много през последните 10 години.
46% от анкетираните в САЩ смятат, че е по-трудно за жените да получат достъп до медицински безопасен аборт, отколкото преди 10 години.