Много хора си мислят, че понятията „необвързана“ и „самотна“ са равностойни. Но така ли е всъщност? Вижте какво мисли по въпроса Бел Де Жур – авторката на книгата „Пътеводител по мъжете“.

Да, понякога необвързаността е самота – на коя от нас не й се е случвало да си поплаче при мисълта, че Прекрасният принц вече може би е бил тук и си е тръгнал? Самодоволните хвалби от страна на вече омъжените приятелки също могат да посеят стрес и неувереност. Но и в двата случая запомнете следното:

* приятелките ви показват пред другите само публичната си маска, а т.е. само най-позитивните страни на връзката си;

* няма значение какво разправят за страхотния секс – така или иначе го гледат как си чисти зъбите с конец, а може би му дишат и изпуснатите газове;

* животът с друг не е панацея от самотата – помните ли колко самотна сте се чувствала с бившия си?

* чувствата са преходни. И на мен ми се струва понякога, че би било чудесно да се събудя на сутринта като малко котенце. Но това минава.



Петте правила на успеха

1. Подкрепяйте другите жени независимо от взаимоотношенията ви с тях.

Жените са най-суровите критици на другите жени. Осъждате ли мълчаливо стила на обличане на колежката си? Присвивате ли устни по повод предпочитаната й храна или гаджето й? Престанете, за Бога! От това на никого няма да му стане по-добре, а ще пострада и вашата самооценка. Ако осъждате тайно другите, ще започнете параноично да подозирате подобно отношение към вас и от околните. Що се отнася до жените покрай вас, бъдете добър приятел, когато им е разбито сърцето и се научете да се радвате искрено, когато те си намерят любим човек. И една странична забележка – когато критикуваме другите, всъщност проектираме върху тях собствената си неувереност. Когато се усетите следващия път, че ви избива на критика, направете пауза и се замислете дали не осъждате и себе си. Щяхте ли да се разсърдите, ако някой друг ви каже същото? Просто тема за размисъл...

2. Не позволявайте на мръсниците да ви разстроят

За нещастие е факт, че хората са нетактични и си пъхат носа в чуждите работи. На една съвременна необвързана жена ще й е много по-лесно да се научи да живее с това, отколкото да се моли то да изчезне. От време на време ще се намира по някоя доброжелателна идиотка, която ще ви попита кога смятате да се „задомите“. Не приемайте това като повод да се скриете в тоалетната или да вдигнете скандал. Твърде сте добри за това.

Ако овладеете изкуството да бъдете заета и независимо активна, никога повече няма да се чудите дали мотивите ви при избор на мъж са основателни.



3. Водете делови активен живот

Намерете си цял куп задачи. Срещайте се с хора, занимавайте се с интересни и увлекателни неща. Обичайте работата си. Не изрязвайте в живота си дупка с формата на мъжки силует, за да си губите после времето да се взирате жадно в нея. Всички мъже, които наистина си заслужават мястото там, не дават пет пари за това с кого и кога се показвате пред хората. Ако не смеете да отидете до тоалетната без цял ескадрон приятелки за подкрепа, крайно време е да се откажете от този навик. Идете на кино, заемете се с нещо, хапнете в ресторант... сама. Идете на почивка – пак соло. Това е особено важно, ако някога сте се замисляли дали не започвате и поддържате интимните си връзки просто от страх от самотата.

Бойния вик на необвързаната жена – независимост! Романтична, интелектуална, финансова и модна.

4. Бъдете независима – както емоционално, така и финансово

Има един женски стереотип, който въпреки древните си корени все така не отмира. Това е стереотипът на жадната за пари продажна жена. Имиджът, вървящ ръка за ръка с този образ, е смехотворен (чанта „Гучи“, десетсантиметрови токчета и бронзант „Танго“, моля ви се), но реалността е доста по-всеобхватна и деликатна. Надявате се да минете на половин работен ден, когато имате семейство? Хмм... а кой ще плаща за това? Мислите, че ви се полага равен дял от собствеността на всяка една бъдеща къща, даже ако мъжът ви печели много повече от вас? Помислете пак за подтекста – равенство във връзката. Това, че сте жена, не е причина да очаквате други да ви издържат. Ако някой ви предложи помощта си – приемете я с благодарност. Но не я възприемайте като към даденост или като нещо, което ви се полага по право. Прекрасно е да се чувствате любима и обожавана. Но е къде по-неприятно да направите впечатление на неблагодарница, когато хората наистина ви обичат и обожават.

Емоционалната независимост работи по подобен начин. Зарежете тъпия лаф „Ти ме допълваш“ - какви са тези глупости?! Много жени явно смятат за съвсем приямливо това да отлагат собственото си щастие до появата на Прекрасния принц (а после изпадат в ступор, когато принцът намира по-добри възможности и си бие шута). Какво точно очаквате? Вие щяхте ли да изпитате влечение към човек, който ви хваща за ръцете, гледа ви задушевно в очите и прочувствано ви съобщава, че срещата му с вас е онова щастие, за което винаги е мечтал? А, не! Това е еднопосочен билет към това да станете маниак-преследвач.



5. Бъдете честна

Много жени са постигнали висини в умението да потискат чувствата си с цел да доставят удоволствие на другите. Това е не само вредно, а и дразнещо. Може да си мислите, че сте спокойна и невъзмутима, че имате страхотен самоконтрол... а всъщност се държите сковано и неискрено. Много е важно да бъдете възможно най-честна. Не прекалено, разбира се, знаете къде е границата между искреността и грубостта. Но приемете честно чувствата си и изкажете устно границите на поведението, което очаквате от другите.