Автор
Ева Григорова

Невероятната история на Уоли Фънк: Най-възрастният човек, летял в Космоса!

82-годишната Уоли Фънк доказа, че мечтите се сбъдват и след като чака повече от половин век, вчера тя полетя в Космоса!

Фънк е прекарала по-голямата част от живота си в облаците. Тя взема първия си урок по летене едва на 9-годишна възраст и става лицензиран пилот на 17 г. В кариерата си е навъртяла над 19,000 летателни часа.

Най-голямата ѝ мечта обаче винаги е била да лети в Космоса. Тя успя да я осъществи на 82 години и така се превърна в най-възрастния човек, летял в Космоса!

Това се случи вчера, когато Уоли, заедно с Джеф Безос, Марк Безос и Оливър Дамен се качиха на ракетата “Ню Шепърд”.



Пътят на Уоли към Космоса обаче не е бил никак лек, а успехът ѝ е вдъхновяващо доказателство, че човек никога не трябва да се отказва. През 60-те години, когато първите американски астронавти преминават през тежки тренировъчни програми, Уоли също се записва за изпитанията. Като част от мисията Mercury 13, Фънк е в група с още 13 жени, които преминават през безкомпромисните тренировки.

Някои от изпитанията били толкова сурови, че водели до силни болки и дискомфорт: “Сканираха цялото ми тяло, всяка кост, всеки зъб, слагаха вода в ушите ми и дори трябваше да пия радиоактивна вода” - призна Фънк в свое интервю за CBS.



Жените, част от мисията Mercury 13, често се представяли по-добре от мъжете, но въпреки това нямали шанса да излетят в Космоса. По това време от НАСА имали изискване астронавтите да бъдат тестови военни пилоти, а в армията не се допускали жени-пилоти.

Десетилетия по-късно жените били допуснати в НАСА, включително и вече пенсионираната Никол Скот, която прекарала над 100 дни в Космоса.
“Всяка минута от пътуването беше невероятна. Искаше ми се само да беше по-дълго, за да мога да направя много повече завъртания и трикове. Но беше чудесно и нямам търпение да го направя отново” - каза Уоли след като слезе от “Ню Шепърд”.