Автор
Woman.bg

Ние ли учим дъщерите си да са безпомощни пред насилието?

Много психолози смятат, че реакциите ни към насилието са закодирани във възпитанието ни. Майките учат дъщерите си да бъдат мили и учтиви, да не се държат грубо, в никакъв случай да не посягат. Това е напълно в реда на нещата, но според някои учени понякога родителите лишават дъщерите си от елементарен опит в самоотбраната в името на добрите маниери. Малцина се замислят дали момичето в бъдеще ще може да се противопостави на насилие от страна на мъж.

В света на момичетата „да бъдеш добра“ по някакъв начин все още означава „да не бъдеш силна“. По този начин „добрите“ момичета остават без оръжие, с което да се противопоставят на потенциален агресор, смятат психолозите. Често те дори не намират куража да му възразят.

Ето няколко вероятни сцени от бъдещето:

Докато вие преглеждате модно списание в съседната стая, вашата дъщеря-тийнейджърка разучава сложен нотен пасаж с учителя си по пиано. Тя сякаш се справя добре, когато учителят слага ръка на бедрото ѝ… Смутено и уплашено, момичето застива и не знае какво да каже.

На купон у своя приятелка тя (вече на 18 години) е готова да танцува цяла нощ. Много се харесва с новата си прилепнала рокля. Може дори да е пийнала малко повече от нужното. Момче от компанията, което не я е заговаряло преди, я кани да излязат на балкона. Когато обаче влиза с него в стаята, тя чува как той заключва вратата… Сърцето ѝ трепва, тя веднага изпада в паника.

Когато бива приета на постоянна работа след завършване на висшето си образование, тя за пръв път заминава в командировка. В 22:00 ч. на вратата на хотелската ѝ стая се почуква. Тя отваря и вижда на прага своя началник с бутилка вино в едната ръка и две чаши в другата.

Как сте подготвили дъщеря си за тези моменти?

44 % от американските жени поне веднъж в живота си са ставали обект на сексуален тормоз, а 20 % са били изнасилени. В 50 % от случаите насилникът не е бил някой психопат или сериен убиец, а човек, когото са познавали и преди.

Когато се случи нещо такова, вие няма да сте до дъщеря си. Тя ще е сама и ще ѝ помогнат само съветите, които сте ѝ дали като дете. Но какви насоки сте ѝ дали вие?

Ето няколко сцени от детството ѝ:

1. „Не бъди толкова срамежлива, гушни чичко Гошо“.

Послание: доброто момиче трябва да проявява симпатия и не се разпорежда със собственото си тяло. Да не прояви симпатия към някого, който изисква това, означава да се държи грубо.

Научен урок: не се доверявай на себе си и на чувството си за антипатия. За да те приемат и харесат, бъди готова без колебание да проявиш симпатия, дори ако човекът ти е неприятен.

2. „Той не искаше да те обиди, просто си играеше. Бъди добро момиче и му дай играчките си“.

Послание: доброто момиче очаква от другите само хубави неща и вижда само хубавото у тях, независимо от това какво правят те. Трябва да игнорираш агресията от страна на другите и да продължаваш да се държиш мило и внимателно.

Научен урок: учи се да не забелязваш опасностите и да намираш оправдания за агресивното поведение спрямо теб. Забрави за това колко ти се иска да отвърнеш на удара, отговаряй на грубостите и на насилието с добрина.

3. „Нали не му се сърдиш? Ти просто си разстроена“.

Послание: добрите момичета не се сърдят. Те потискат гнева си и изпитват по-прилични чувства – например, тъга. Гневът е насочен към агресора. Ядът изисква справедливост. Тъгата оставя жертвата насаме със себе си…

Научен урок: чуждият комфорт винаги е по-важен от твоя собствен и от чувствата ти. Потискай гнева си, още преди да си го осъзнала, за да им бъде добре на всички наоколо.

Нека ви зададем още няколко въпроса:

- Ако на дъщеря ви все пак ѝ се случи нещо, тя способна ли ще е да говори за това?

- Достатъчно ли ще е уверена в себе си (и дали тази увереност ще се запази след преживяното), за да разбере, че тя няма вина за случилото се?

- Ако дъщеря ви бъде подложена на сексуално насилие, дали ще мълчи и ще запази всичко в тайна? Психолозите постоянно ни повтарят, че подобно мълчание може да нанесе по-големи щети от самата травма.

- Защо майките са толкова слепи за деструктивните послания, които отправят към дъщерите си?

Всички ние трябва да запомним няколко важни неща, които да казваме на дъщерите си от ранно детство. „Ако ми кажеш, че не се чувстваш комфортно покрай някого, независимо кой е той, приятел на семейството или роднина, аз винаги ще те изслушам и ще се отнеса сериозно към това. Твоята сигурност е на първо място за мен“.