Автор
Woman.bg

Никога не е късно за една прегръдка, но днес тя празнува своя специален ден

Живеем в свят от знаци и е толкова интересно да ги разчитаме! Дори само походката на човек може да издаде много за характера му. Но какви изводи можем да си направим, когато видим двама души да се прегръщат?

В Международния ден на Нейно величество прегръдката ще ви преведем езика на прегръдките и ще ви обясним каква роля играят те в реалния живот.

Закрилник

Тази прегръдка е характерна за мъжете. Прегръщайки партньора през талията откъм гърба, човек се проявява като защита и опора, дава усещане за надеждност. Подобна прегръдка свидетелства за доверие във връзката и за това, че взаимните грижи един за друг са много важни и за двамата.

„Заставайки зад вас, човекът ви показва, че иска да ви защити“, казва Пати Удс, експерт по езика на тялото и автор на книгата „Сигнали на успеха, пътеводител за разчитане на езика на тялото“.


С ръка през гърба

Тази прегръдка е истински символ на утехата. Прегръщайки се така, хората си напомнят колко държат един на друг. Тази поза показва откритостта и уязвимостта на партньорите. Все пак гърбът е най-незащитеното място. „Вие не можете да видите какво става зад вас. Затова докосванията по гърба са толкова вълнуващи“, твърди Удс.



Потупване

Потупването е характерно за приятелските отношения. Буквално се превежда като сигнал за комфорт. В този жест няма нищо интимно. „Така мъжете прегръщат приятелите си, в това няма капка романтика“, казва докторът по философия Кристофър Блацина, автор на книгата „Тайните животи на мъжете“.

„Ако мъжът често прегръща жената така, значи връзката им не се развива“.



Бавен танц


Но пък прегръдката в стил „бавен танц“ е самото въплъщение на романтиката. Мъжът прегръща жената през кръста, тя увива ръце около шията му. Подобни жестове навяват спомени за първата училищна любов. Тези прегръдки наистина са характерни за младите влюбени, за страстната и неудържима любов.



Приятелска прегръдка


Тази прегръдка е характерна за истинското и силно приятелство. Единият се обляга на рамото на другия в нещо като полу-прегръдка. Това също далеч не е романтично, но пък е наистина приятелско. Показва подкрепа, добронамереност и смелост.

Ду Зантамата, автор на книгата „Щастието в живота ви“, пише: „Добрите приятели ти помагат да си върнеш някои важни неща, когато ги загубиш: твоята усмивка, твоята надежда и твоята смелост“. Когато се прегърнете така с близък приятел, това ви свързва физически толкова силно, колкото и емоционално.



Ключ

Тази прегръдка е истинска задушаваща хватка и донякъде показва страх от това да загубиш партньора. Двамата се притискат един към друг толкова силно, колкото могат, без да оставят никакво разстояние между телата си. Подобна прегръдка издава силна връзка и нежелание за раздяла. Прегръщайки така, човек сякаш се страхува, че ако разтвори ръце, ще пусне любимия да си отиде.



Летяща прегръдка

Летящата прегръдка показва страст и влечение. Мъжът повдига жената и я държи във въздуха или я слага да седне на нещо високо. В това положение между двамата също има плътен допир, но е възможно партньорите да ги свързва само физическото привличане. Габриел Гарсия Маркес казва: „Сексът е утеха при липсата на любов“.



„Лондонския мост“

Основна отличителна черта на тази прегръдка е наличието на голямо разстояние между прегръщащите се. Хората се привеждат един към друг само с горната част на тялото, оставайки разделени отдолу.

Тази поза издава сериозни разногласия и липса на комфорт в отношенията. „Запазвам здравомислието си, спазвайки дистанция“, казва Луис Мигел. С такава прегръдка двамата показват, че никой от тях не иска да се сближи с другия. Някои хора е по-добре да си останат просто познати.



Очи в очи

Тук става дума за истинска душевна връзка. Каквато и да е позата, най-важната част от прегръдката е зрителният контакт. Той е признак за истинска любов и вътрешно единство. В тази връзка партньорите буквално виждат душат душите си. Връзката им е силна и непоколебима.



Парцалена кукла

Най-красноречивата проява на едностранните чувства. Единият прегръща другия с всичка сила, докато той виси безучастно като кукла. Тази поза показва сериозен дисбаланс във връзката. Сигурно сте чували израза, че приятелството трябва да е взаимно. Ако е така, то в този случай не може да става и дума за приятелство.


Джебчия

При тази прегръдка човек подсъзнателно търси простота и комфорт. Единият или и двамата си държат ръцете в джобовете на другия. Това показва, че партньорите се чувстват спокойно и удобно един с друг. Не е нужно да се напрягат излишно, за да развият връзката си.

Риту Гатори казва: „Когато се чувствате удобно заедно в тишината, знайте, че сте намерили любовта“. Същото засяга и прегръдките ви. Ако можете с лекота да пъхнете ръка в джоба на партньора, значи със сигурност си пасвате идеално.

Четете още: Днес е ден на прегръдката