Автор
Woman.bg

Никога, никога, никога не казвайте това за бившия си!

Най-главозамайващият и влюбен начален етап от новата ви връзка е преминал. Вече сте постоянна двойка и чуденките „дали ще се обади“ са се сменили плавно с „дали да му разкажа?“. Вече сте си станали толкова близки, че сякаш няма какво да криете един от друг...

Не се колебайте твърде дълго. Всяко едно момиче си има минало – както и всеки мъж. Ако са назрели въпроси помежду ви, не бива да протакате. Отговорете максимално правдиво и искрено, но без да изпадате в подробности. Неизвестността е почвата, на която най-лесно възниква ревност. По-добре ще е партньорът ви да узнае нещо от вас, отколкото от свои приятели или от общи познати.



Различните лица на ревността


В началото на връзката ревността към миналото е напълно нормално и естествено явление. И двамата все още не сте съвсем уверени един в друг, не сте сигурни колко време ще бъдете заедно, не знаете какво ви чака занапред. Разбира се, изкушавате се да погледнете назад. Само пълната искреност и взаимното доверие постепенно ще ви накарат да разчитате безусловно на настоящия си партньор.

Изберете подходящ момент за сериозния разговор. Той не бива да става „между другото“ или по телефона. Можете да го започнете с думите „Сега съм с теб, защото това искам. Ти си по-важен за мен от всички, с които съм била някога“.

Не се опитвайте да скриете снимките ви с бившия, особено онези, които са ви скъпи – новият ви партньор рано или късно ще ги види. Но не бива и цялото ви жилище да е окичено с тях, разбира се.

Запасете се с търпение, с времето любимият ви ще свикне с мисълта, че имате минало, но сега сте избрали именно него, за да свържете съдбите си.

Понякога новият партньор започва да ревнува към бившите на приятелката си след години съвместен живот. При това може не само да ревнува, но и да ви прави проверки, да търси снимки и писма, да разпитва за подробности. В този случай най-вероятно причините ще са други – той подсъзнателно вече се съмнява в любовта ви към него. Това може да е свързано с недоверие, неувереност в себе си, сексуална незадоволеност или недостиг на внимание.

Обърнете му вниманието към реалните причини и се постарайте да ги анализирате заедно – защо и с каква цел той разпитва за бившите ви? Ревнува ли от миналото ви? Иска ли да нарани вас или себе си? Опитва ли се по този начин да подобри отношенията ви? Има ли начин да излезете от тази криза? Какво трябва да промените в съвместния си живот, как да го разнообразите?



Синдромът на Отело


Къде по-опасна е патологичната ревност, когато мъжът започва да следи партньорката си, да проверява бельото й, да претърсва жилището за „улики“, потвърждаващи изневярата й. Всяко едно действие на жената намира в очите му една и съща причина – ако не отвори веднага входната врата, значи крие любовника си; ако пере – значи се отървава от издайнически петна; ако отива на фризьор – значи се готви за среща със съперника. Да живееш с такъв човек е не само непоносимо, но и опасно. Това не е обикновена ревност, за човек със синдром на Отело убедителни доказателства са събития, които нямат никаква връзка с предполагаемата изневяра. Той не се отказва от подозренията си, дори когато получава неопровержимо алиби, и често обвинява партньора си в сексуални контакти с много хора.

Ако не сте мазохистка, на фона на подобно отношение ще вземете единственото вярно решение – да бягате надалеч от този човек. И запомнете – любовта е чувство, което те дарява с щастие и свобода, а не с окови.

Във всички случаи има неща, за които е по-добре да не говорите:

1. Най-важното

Никога и за нищо на света не казвайте, че бившият ви е бил добър любовник. Веднъж ще се изтървете – пък партньорът ви ще го запомни завинаги. Тази уж безобидна информация може да активира в главата му едно безкрайно чудене – „Как бях днес? По-добре от него ли се представих?“. И това ще му бъдат редовните въпроси след секс. В този случай няма да е зле да приложите една малка хитрост. Кажете, че бившият (или бившите ви) са били много зле в леглото, без да изпадате в подробности.

Следващата болезнена тема е размерът на „мъжкото достойнство“. Запаметете следната фраза: „Късмет извадих с теб, най-сетне разбрах, че размерът има значение“. Ако той не разбере този прозрачен намек, кажете му в пряк текст, че неговите дадености са извън всякаква конкуренция и е спечелил първенството по размер.

2. Не прекалявайте...

Не се отплесвайте, описвайки отрицателните качества на бившия си. Подсъзнателно новият ви партньор ще си мисли, че ако някога се разделите, ще говорите лоши неща и за него. Изказването „Толкова се радвам, че вече не сме заедно“ пък ще го наведе на мисълта, че сте се вглъбили в автотренинг, убеждавайки се в някакви желани, но нереални неща. Затова споделяйте информацията с мярка и запазете неутрален тон.

3. Избягвайте сравненията

„Той миеше чинии по-добре“, „Той всеки ден изхвърляше боклука“ или дори „Ти си много по-спретнат, не си разхвърляш чорапите, бършеш прах...“. Тези фрази само ще му покажат, че вие все още мислите постоянно за бившия си. За да не каже партньорът ви някой ден „Я си върви при бившия тогава!“, контролирайте се и избягвайте сравненията с бившия.

4. Не уточнявайте...

...кой е бил инициаторът на идеята да се разделите. Неутралната фраза „Стигнахме до извода, че и за двама ни ще е по-добре да не сме заедно“ е идеална. Във всички други случаи ще се сблъскате с трудности в превода от женски език на мъжки.

„Зарязах го, защото той е отвратително говедо“ ще бъде възприето като „Тя и мен ще напусне като нищо“. А „Той ме заряза, а аз после толкова много страдах, толкова страдах!“ ще остави в главата на новия партньор въпроса „Какво не й е наред, щом все я зарязват?“.

5. Не назовавайте точни цифри

Най-трудното е да избегнете отговора на въпроса колко партньори сте имали досега. Колкото е по-малка цифрата, която ви хрумне – толкова по-добре за вас и за настоящата ви връзка. Мъжете са особено уязвими в аспекти, касаещи животинските инстинкти – като доминиране, борба за самката, предаване на гените на максимален брой партньорки и т.н.. Ако новият ви любим узнае, че неговите собствени „завоевания“ са по-скромни от вашите, най-вероятно ще му се прииска да изчезне от живота ви.