Автор
Ева Григорова

Никой не се интересува от нас: Плачът на едно афганистанско момиче

Светът все още се опитва да възприеме светкавичната окупация на властта от талибаните в Афганистан.

Кадрите, които медиите разпространяват, остават траен отпечатък в съзнанието на всеки, който ги е видял. Това е валидно и за видеото на младо афганистанско момиче, което обиколи мрежата и вече има милиони гледания.

Самоличността на младата жена все още не е известна, а клипчето е пуснато за първи път в социалната мрежа Twitter. “Нашият живот няма значение, защото сме родени в Афганистан” - казва момичето през сълзи. “Никой не се интересува от нас. Ще загинем бавно и ще се превърнем в история.

Талибаните управляваха Афганистан в периода 1996-2001 г., преди намесата на Америка, след атаката на кулите близнаци на 11 септември. По това време на момичетата бе забранено да посещават училище, а жените имаха възможност да излязат навън единствено забулени и придружени от мъж. Жените, които отказваха да се подчинят на законите на талибаните бяха публично бичувани или екзекутирани.


Малала Юсафзаи написа в Twitter: “В тотален шок съм докато гледам как талибаните взимат контрола в Афганистан. Изключително притеснена съм за жените, малцинствата и защитниците на правата в тази държава. Глобалните, регионалните и локалните сили трябва да реагират незабавно, осигурявайки спешна хуманитарна помощ и защита за бежанците и цивилните граждани”.

Малала се превърна в символ за защитниците на гражданските права, след като през 2012 г. оцеля след като бе застреляна в главата от талибан в Пакистан.

В миналото жените на Афганистан нямаха право да работят и дори да бъдат преглеждани от лекар, освен ако не са придружени от мъж. През 2001 г. Това се промени и училищата бяха отворени отново за момичета, а жените имаха правото да работят и да получат адекватна здравна грижа.

След като столицата Кабул попадна под ръководството на талибаните обаче, бъдещето на жените е изключително несигурно.

View post on Instagram
 


Вече има дори данни, че талибаните обикалят от врата на врата и насила се омъжват за деца, някои от които едва на 12 години. Други пък заповядват на имамите да създават списъци, по които да започнат да предлагат момичета за секс робини. Талибаните гледат на жените като на трофеи, които са спечелили като победители във войната.