Автор
Антония Михайлова

Носите име на цвете? Ето какво означава това...

От древни времена хората са вярвали, че името играе определяща роля върху съдбата и характера на човек. По този повод на днешния прекрасен празник - Цветница, в който всички с имена на цветя и дървета честват своя имен ден, решихме да ви представим част от пъстрата палитра цветни български имена и тяхното значение:

Божура – славянско име, което идва от цветето божур. Символизира дълголетие. Божурът е най-почитан в Китай, където е смятан за символ на късмет, богатство и щастлив семеен живот. Освен това е символ на женственост и красота. Дамите с това име се отличават с одухотвореното си излъчване, с нежното си и излъчване.

Виолета – името е латинско и води своето начало от музикалния инструмент виола, но често бива свързвано и с цветето виолетка. Вярва се, че момичетата, които носят това име, са смели и дръзки, упорити и непримирими. Жените с име Виолета са общителни и влюбчиви, и много обичат половинките им да ги ревнуват. Те са емоционални и романтични. Скромността и срамежливостта също не са им чужди. Ако искате вярна партньорка за цял живот, потърсете „теменужка”.

Върбан/Върбана – Върбан е славянско име, което произхожда от дървото върба. Върбата е символ на новия живот, на духовния растеж и дълголетието. Хората с това име са темпераментни, напористи, искрени и всеотдайни.

Гладиола – Името е от латински и означава щедрост. Символизира искреност, чистота, решителност и духовно богатство.


Гергина – Смята се, че хората, които носят това име, са изключително красиви, успешни и харизматични, екстравагантни са и имат високо самочувствие.

Далия – Името произлиза от цветето дребна гергина. Символизира достойнство, изящество, фина душевност и елегантност. За хората с това име са типични същите качествата, характерни за тези с име Гергина.

Дафин/Дафина – Гръцко име, което произлиза от дървото дафина. Дафина се наричат още клонките от лаврово дърво, с които украсявали челата на най-великите мъже в Древна Гърция. Хората с това име обичат слънцето и топлината, семейния уют и чистите взаимоотношения.

Детелина – Жените с това име са самоуверени и адаптивни, но не обичат да са сами. Въпреки че обичат да кокетничат, те са стабилни в любовта. Още по-голям късмет бихте имали, ако попаднете на четирилистна.

Дилян/ Диляна/Дилянка – Име на билка, известна още като валериана. Това са хора с авантюристичен дух, обичат предизвикателствата, но често пъти са непостоянни в любовта.


Елица – Славянско име, което означава малка ела. В миналото това име се е давало на момичетата като пожелание да бъдат стройни и грациозни. Дамите с име Елица, Ела, Еличка са мили, всеотдайни, верни, изящни, нежни и силни, но имат нужда от мъжка закрила и ласки.

Жасмина – Жените с това име са изключително деликатни и учтиви към хората. но на пръв поглед Умни са и добронамерени, но понякога правят грешки, за които впоследствие съжаляват. В звездовидния жасмин тече млечен сок, който е отровен. Затова ако срещнете жена с име Жасмина, имайте едно наум.

Здравка/Здравко – Интелигентни, сърдечни и усмихнати хора. Не са претенциозни, но обичат чистотата и искреността. Духовити, много истински и естествени натури.

Иглика – Игликите са своенравни, независими и смели. Понякога обичат да се настаняват там, където не им е мястото. Забавни са и са добри компаньони.

Камелия – Името вдъхва на своите притежателки високо самочувствие и усещането, че са богини на всички хора.


Калин/Калина – Тези дами са очарователни и излъчващи рядка красота. Те са интелигентни с очи отворени към красотата, поезията и светлината. Устояват на всякакви изпитания. Приспособими и силни. Не се предават и пред нищо и никого не се огъват. Устояват смело на житейските бури и несгоди.

Латинка – Дамите с това име са екстравагантни, различни и независими. Те са ярки, открояват се лесно сред останалите и са харизматични. Лесно обаче могат да се предадат поради дълбоката си чувствителност и уязвимост. Имат нужда от внимание и грижи.

Лилия – Името е от френското „ли-ли” и означава бяло-бяло. Символ е на нравствената чистота, искреност и извисеност. Свързва се и със несподелената любов. Жените са изключително красиви, нежни и начетени. С тях празнува и Сузана – водна лилия.

Маргарита – Около тях витае винаги приятна атмосфера, спокойствие и хармония. Лъчезарни и позитивни личности, които знаят какво искат и как да го постигнат. Отличават се със силна интуиция и добри комуникативни умения.

Невена – Открити, сърцати и артистични хора. Винаги са готови да се притекат на помощ. Верни приятели. Слънчеви и лъчезарни.


Ралица – Славянско име, което произлиза от цветето ралица, символизиращо непостоянството. Според легендата един селянин забравил на нивата си ралото и когато през пролетта се върнал, видял, че около ралото е поникнало цвете, което нарекъл ралица. Смята се и че името Ралица може да е произлязло от съзвездието Орион, което на български в миналото звучало като рало. Жените с това име имат рядко излъчване на одухотвореност, доброта и неподправена изтънченост и красота.

Роза – Жените с това име обичат да са в центъра на вниманието. Те са страстни, емоционални, чувствени и влюбчиви. Капризни са и ако не им се угоди, могат и да бодат. Такива са Розалия, Розина, Розалина, Трендафил/а, Гюла.

Ружа – Хората с това име са горди, с високо самочувствие и духовно устремени. Въпреки това изпитват огромна нужда от опора и любов.



Росица – славянско име, което произлиза от цветето росен, символизиращо магията. Това са жени, на които им се отдава почти всичко, с което се захванат. Те са фини, нежни и красиви създания.

Цвета/Цветелина/Цветомила/Цветомира/Цветан/Цветана – Имената, съдържащи думата „цвете” са темпераменти, сияещи и живи натури. Лъчезарни са и много забавни. Обичат красотата, свободата и светлината.

Явор/Явора – Понякога е саможив, но лесно се оправя в живота. Упорит и независим, но винаги ще се окаже насреща ви, когато имате нужда от него.

Ясен – Обича да е в центъра на вниманието. Уверен и често пъти твърдоглав. Влюбва се страстно, но обича юздите винаги да са в негови ръце. Честен и открит е.

Четете още: Цветница е! Празник на надеждата и добротата