Автор
Весела Георгиева

Нова кралска драма: Принцовете на Дания се хванаха за гушите, ето какво се случи

Миналата седмица датската кралица Маргрете II реши да отнеме кралските титли на четирима от внуците си. И това явно допълнително е нажежило отношенията между братята Фредерик и Йоаким. Ще успеят ли да се разберат, или ще сътворят нова кралска сапунка по примера на Хари и Уилям?

Принц Йоаким от Дания призна, че връзката му с брат му – принц Фредерик, е „сложна“. По-малкият син на кралица Маргрете заяви и че все още не е говорил с майка си, след като тя реши да лиши децата му от титлите им принц и принцеса.

View post on Instagram
 

Миналата седмица датската кралица Маргрете II реши да отнеме кралските титли на четирима от внуците си и става въпрос именно за децата на Йоаким.

Промяната засяга принцовете Николай (23), Феликс (20) и Хенрик (13), както и принцеса Атина (10). Принц Йоаким и съпругата му – французойката Мари, твърдят, че са получили петдневно предизвестие за промяната в статута на децата.

В дадено наскоро интервю Йоаким признава, че отношенията с брат му са доста обтегнати. Той дори намеква, че се е преместил да живее в Париж, защото не е успял да се впише като кралска особа в родния Копенхаген.

Основанията на кралицата да отнеме титлите на внуците си са, че по този начин им връща живота - те не са длъжни да се съобразяват с кралски ангажименти и задължения, и ще могат да следват мечтите си. Получи се обаче обратният ефект - децата са жертва на тормоз от страна на връстниците си, които им се подиграват.

„Децата идват и казват на Атина: Ти ли си тази, която вече не е принцеса?“, сподели тъжно майката на момичето и признава, че децата ѝ са били поставени под светлините на общественото внимание и затова тя чувства необходимост да ги защити.

От 1 януари 2023 г. синовете на Йоаким ще бъдат графове, а дъщеря му – графиня.

View post on Instagram
 

Йоаким и Мари признават, че връзката им с принц Фредерик, който е наследник на трона, е „сложна“. Те също така поясниха, че кралица Маргрете „за съжаление“ не се е опитала да говори лично с тях.

Йоаким осъди решението на майка си, като каза, че то „наказва“ децата му и че не разбира защо майка му иска да отнеме самоличността на внуците си.

В същото време съпругата на престолонаследника принц Фредерик – Мери заяви, че смята решението на свекърва си за правилно, макар че знае, че то може да бъде болезнено и трудно за преглъщане.

Кралица Маргрете има добра издръжка, като Датската гражданска листа ѝ отпуска 800 813 британски паунда на месец или 9,6 милиона за годината, за да управлява кралското домакинство – включително персонал, имоти и администрация. личното й състояние също не е малко. Около 183 750 паунда на месец получават децата на кралицата.