Автор
Антония Дамянова

Нова Зеландия тъгува: Любимата премиерка Джасинда Ардърн се оттегля заради изтощение

Министър-председателката на Нова Зеландия - Джасинда Ардърн, се оттегля от поста си на 7 февруари след пет години и четири месеца управление. Новината, която разтърси както политическите среди, така и новозеландската общност, обяви самата тя вчера на пресконференция за годината.

"Да бъда министър-председател беше най-голямата чест в живота ми и искам да благодаря на новозеландците за огромната привилегия да ръководя страната през последните пет години и половина", каза 42-годишната Ардърн през сълзи.

"Със заемането на такава привилегирована роля идва и отговорността, включително и отговорността да знаеш кога си правилният човек да ръководиш, а също и кога не си", отбеляза тя.

"Тези пет години и половина бяха най-изтощителните в живота ми, но също имаше и предизвикателства, пред които да се изправя и с които да се справя", допълни Ардърн.



"Знам какво изисква работата на премиер и знам, че вече нямам достатъчно сили и енергия, за да я изпълнявам подобаващо", призна още тя.

Ардърн добави още, че ролята ѝ на премиер е изисквала да има запаси от сили и енергия, за да се изправи срещу неочакваното, но уточни, че не напуска поста, защото работата е трудна. „Ако това беше причината, вероятно щях да си тръгна още след два месеца, прекарани на него", поясни тя.

В деня, когато Ардърн пое поста министър-председател, тя обеща да изпълнява неуморно задълженията си като премиер. Днес тя е една изтощена Джасинда Ардърн, която обявява, че се оттегля, отбелязват световните агенции. А Би Би Си коментира, че бърнаут е причината за оттеглянето ѝ.

Ардърн е избрана за министър-председател през 2017 г. Тогава едва на 37-годишна възраст, тя е една от най-младите жени, заставали начело на правителство в света. Джесинда е и втората след пакистанката Беназир Бхуто, която става майка, докато заема поста.



Малко след като Ардърн оглави на 1 август 2017 г. неолибералната опозиция, тя пое и поста премиер на 26 октомври 2017 г., а еуфорията от победата сред сънародниците ѝ бе изключително голяма.

Заради младата си възраст тя бе сравнявана с французина Еманюел Макрон и с канадеца Джъстин Трюдо – другите двама млади лидери, чиито звезди също изгряваха по онова време на политическия небосклон.

Въпреки че през 2020 г. тя отново постигна голяма победа на изборите, в последните години популярността на Ардърн намаля поради редица фактори – икономическата ситуация в страната се влоши, ковид пандемията и мерките за борба с нея, предприети от кабинета на Ардърн първо бяха хвалени, но после критикувани. Доверието в правителството намаля като цяло. А консервативната опозиция съумя да се възроди.

Междувременно министър-председателката бе подложена и на голям стрес, от което произтекоха и гафове. През декември например по време на ожесточена размяна на реплики в парламента с лидера на опозицията Дейвид Сеймур, микрофоните документираха нейното измърморване: "Какъв арогантен глупак". Тези думи на Ардърн предизвикаха вълна от възмущение сред симпатизантите ѝ. За да излезе от сконфузната ситуация, тя прибегна до самоирония, като предложи на търг стенограмата от пленарното заседание, на което тя бе изрекла обидата, а парите от търга дари за фонд за борба с онкологичните заболявания.



Ардърн е родена през 1980 г. в Хамилътън. От малка е свидетел на бедността на Северния остров, което постепенно оформя левите ѝ убеждения. Дъщеря на полицейски служител с мормонско вероизповедание. Въпреки че е възпитана в мормонската вяра, тя се отказва от нея в началото на 21-ви век заради разминаване на мормонската позиция и нейните възгледи относно гей-движението.

Благодарение на своя леля Ардърн се заинтересува от политиката и влиза в младежки лейбъристки организации. След като завършва образованието си (комуникационни стратегии и връзки с обществеността в областта на политиката), работи за премиерката Хелън Кларк, след което се установява в Лондон. В британската столиза амбициозната млада новозеландка работи и за британския премиер Тони Блеър.

Когато става премиер, споделя: "Всеки знае, че току-що приех най-лошия политически пост". Тогава тя се шегува, но 18 месеца по-късно страната преживява терористична атака. Бял супремасист открива огън в две джамии в Крайстчърч, като убива 51 души и ранява 40 души. Ардърн реагира много емоционално и когато се среща с опечалените мюсюлмански семейства на жертвите, тя носи на главата си шал като хиджаб. Светът се възхищава на проявенето от нея състрадание.

През управлението си Ардърн бе изключително уважавана и заради решителните си политически действия по отношение на ограничаването на достъпа до огнестрелни оръжия, както и заради усилията си да накара социалните мрежи да се борят срещу речта на омразната реч онлайн.



Когато коронавирусът пламна по целия свят, тя затвори границите на Нова Зеландия. Мерките, които въведе, доведоха до това, че островната страна с 5 милиона души население, регистрира само 25 смъртни случая по времето, когато границите останаха затворени, а локдауните - строги. През този период Ардърн не престана да призовава сънародниците си да са единни, като ги наричаше екип от 5 милиона души. Постепенно подобно на други страни и в Нова Зеландия рестрикциите бяха намалени, което доведе до вълна от нови случаи на зараза и това пък породи критики към управляващите. Границите на страната бяха отворени през август 2022 г. Общо през пандемията жертвите на коронавируса в страната бяха 2437.

През годините, в които част от населението започна да критикува управлението на пандемията от страна на Ардърн, имаше и протести, при които стотици протестиращи окупираха зелената площ през парламента. Ардърн отказа среща с тях и разкритикува това, че протестиращите прибягвали до сплашване и тормоз, за да прокарват посланията си. Много от демонстрантите бяха противници на ваксините срещу коронавируса. Протестите приключиха с насилие, стигна се до изкъртване на павета и до замеряне с тях на силите за борба с безредиците. Над 100 души бяха арестувани. Ардърн нарече ситуацията невероятно трудна и истинско предизвикателство.

Решението на Ардърн да се оттегли от поста си съвпада с момент, в който Китай засилва влиянието си в региона и се възприема като все по-агресивна страна. За разлика от Австралия Ардърн се опита да възприеме по-дипломатичен подход към Пекин. Миналия месец в интервю за АП тя заяви, че изграждането на отношенията с малките тихоокеански страни ще трябва да се превърне в игра за надделяване над Китай.

В историята Ардърн ще остане и с ролята си на млада майка, умело лавираща между отглеждането на дъщеричката си и изключителните задължения, които постът изискваше от нея. Ардърн се появи заедно с малката Нийв на годишната Асамблея на общото събрание на ООН през 2018 г. Тогава момиченцето бе едва на три месеца.

Един от очарователните моменти от общата публична поява на майка и дъщеря бе по време на коронавирусните рестрикции, когато Ардърн държи реч към нацията. Тогава сладката госпожица до нея си позволи да направи забележка на майка си, че много дълго време говори, вместо да отиде при нея и да я приспи.

В сила оставката на Ардърн ще влезе след назначаването на нов министър-председател. Гласуването за избор на нов лидер на Лейбъристката партия ще се проведе тази неделя. Парламентарните избори в Нова Зеландия ще се произведат на 14 октомври.

Четете още: Премиерът на Нова Зеландия, която пренаписва историята