Автор
Woman.bg

Новата владетелка на Тайланд: От бодигард до съпруга на краля!

Днес обръщаме поглед към Сутхида Ваджиралонгкорн на Аюдхя – поредната модерна Пепеляшка, чиято история развълнува света.

Сутхида е красива 40-годишна тайландка, която до преди дни бе бодигард на краля на Тайланд, но след изненадваща брачна церемония се превърна в съпруга на владетеля, който е и най-заможният монарх в света с богатство, възлизащо на 42,6 милиарда долара.

Сватбата се състоя само дни преди официалната коронация на крал Маха Важиралонгкорн. Интересно е, че 66-годишният владетел управлява от три години, но церемонията, бележеща официалното му възкачване на престола, ще се проведе този уикенд в Банкок.

Години наред Сутхида се грижи за охраната на крал Маха Важиралонгкорн, затова и сънародниците ѝ бяха силно изненадани, когато бе разпространена информацията, че тя и кралят са станали съпруг и съпруга на традиционна тайландска церемония.

Сватбата се е състояла по кралския протокол, което ясно си личи от разпространените снимки. На една от тях се вижда как младоженката лежи в краката на Важиралонгкорн – маниер, наложен заради следването на древна традиция, оприличаваща владетеля на божество, поради което неговите крака трябва да бъдат над главите на всички останали.

View post on Instagram
 

През годините са се появявали предположения, че Сутхида е в любовна връзка с краля, но официално никой от кралското семейство не е коментирал твърденията. Разбира се, хипотезите по темата са отправени единствено от страна на чужди медии, защото никое тайландско издание не би си позволило да изкаже подобни подозрения.

Официално за живота и личността на Сутхида се знае малко. Тя е родена на 3 юни 1978 година, завършва частен университет в Банкок с бакалавърска степен комуникации.

Работи като стюардеса за Thai Airways, благодарение на което се запознава и с краля. Двамата се срещат през 2013, когато той все още е престолонаследник.

Същата година тя напуска работата си като стюардеса и започва да се грижи за охраната на Маха Важиралонгкорн. През годините се издига до чина генерал и е получава редица почетни ордени.

За новата съпруга на Маха Важиралонгкорн не е известно много, но информацията за неговата личност е доста и любопитна.

Новият крал се ражда с името Рама Десети, а Маха Важиралонгкорн приема на официална церемония след смъртта на баща си през октомври 2016, когато започва да управлява Тайланд.

Настоящият монарх е роден на 28 юли 1952 година. Разкрива, че родителите му са се опитали да го отгледат като нормално дете, но тъй като е единствен син и от тийнейджърските му години се е знаело, че ще стане крал, това е било доста трудно.

В интервю преди години той споделя, че до 12-годишна възраст не е можел да завърже обувките си сам, защото придворните винаги са го правели вместо него.

"Родителите ми се опитаха да ме отгледат по нормален начин, но около нас винаги имаше прекалено много хора, които се опитваха да спечелят благоразположение", споделя преди време настоящият владетел на Тайланд.

На 14 години е изпратен да учи в интернат във Великобритания. Продължава образованието си в училище в Сидни, където се подготвя за австралийския Кралски военен колеж в Дънтрун.

Той е ексцентрична личност и пословичен женкар. За огромната му любов към жените говори дори майка му. По време на интервю през 1982 година тя искрено споделя, че той е добър студент, възпитан младеж, но си е „съвременен Дон Жуан – който намира жените за интересни, а те него за още по-интересен“.

Това ясно си личи и от личния живот на новия монарх. Преди да си каже заветното „да“ с настоящата кралица, той се жени и развежда три пъти.

През 1977 година се бракосъчетава за братовчедка си Соамсавали Китиякара, от която има една дъщеря. Но бракът им е обречен отначало, защото принцът бързо губи интерес към невестата си и започва без притеснение да ѝ изневерява.

Сред любовниците му е и Ювадхида Полпрасетх – атрактивна актриса. От нея тогавашният престолонаследник има дъщеря и четирима сина, като всичките се раждат в период, когато той все още е женен за официалната си съпруга.

Въпреки брака си Маха заживява с Ювадхида. Когато решава, че е дошло време да се разведе със съпругата си, той подава молба в съда, като прехвърля цялата вина за разпада на отношенията върху братовчедка си Соамсавали.

Заради закона в Тайланд да не се говори срещу кралското семейство Соамсавали няма възможността да се защити и бракът е разтрогнат със заключение от съда, че вината за разпада му е нейна.

Маха и Соамсавали се женят, но само две години след сватбата им бившата актриса бяга в Лондон, заедно с децата си. Поради какви обстоятелства тя се решава на тази крачка, така и не става ясно.

Маха от своя страна успява да върне дъщеря си обратно в Тайланд и поема пълното попечителство над нея, но поради неизяснени причини се отказва от четиримата си сина.

Години по-късно – през 2011, синовете на монарха публикуват открито писмо, в което разкриват, че баща им им е забранил да се връщат в Тайланд и те не го правят, защото ги ужасява само мисълта от последствията, които ще има за тях, ако нарушат кралската повеля.

През 2001 година Маха се жени за друга жена без аристократично потекло - Сирирасми Коет. Бракът им обаче остава в тайна до 2005 година, когато тя ражда сина им Дипангкорн Расмиджоти и е официално обявено, че момчето е плод от любовта на женените от четири години съпрузи.

Сирирасми също изпадна в немилост. През 2014 тя и тогавашният все още престолонаследник се развеждат, а тя е изпратена на неразкрито място в Тайланд, но пък с 8,3 милиона долара в сметката. Навярно и е дадена толкова голяма сума, тъй като именно тя е майката на засега първия в линията за наследяване на престола, пишат чуждестранните медии.

Редица членове на семейството ѝ обаче влизат в затвора заради обвинение в злоупотреба с името на престолонаследника.

Преди да стане крал Маха дълго време живее в Европа, най-вече в Германия. Навярно защото приема живота зад граница като начин да се измъкне от оковите на кралския протокол, пишат западните медии.

В Европа той без свян демонстрира своята ексцентричност и неведнъж е изловяван от папараци облечен в прилепнали дънки, с кроп-топ, разкриващ корема му и с множество татуси по ръцете и тялото.

Днес като крал на Тайланд Маха е принуден да спазва определени правила и да се сбогува с досегашния си начин на живот. Ще бъде ли той успешен владетел като баща си, който бе обичан от народа и третиран като божество, или ще управлява със страх и репресии, ще покаже само времето. С годините ще видим каква ще е съдбата и на женитбата му със Сутхида.

Дали четвъртият брак ще е успешен и двамата ще остареят заедно, или и тя, подобно на предишните възлюбени на Маха, ще изпадне в немилост? Предстои да видим!