Едно е да излезете с колеги да хапнете неангажиращо след работа, съвсем друго е работната вечеря. В своята книга "Основните принципи в бизнес етикета" Барбара Пахтър дава съвети за това как трябва един истински професионалист да се държи в една по-официална вечерна обстановка. Ето и няколко съвета от книгата:

Винаги се представяйте с цялото си име

Когато се представяте в официална ситуация, не използвайте кратки имена, прякори и т.н. И не пропускайте да кажете фамилията си - това показва, че се отнасяте сериозно към събеседниците си, а не ги възприемате като приятелчета от квартала. Също така, обърнете внимание на това как останалите предпочитат да бъдат наричани и се съобразявайте с това.

Казвайте "Благодаря" възможно най-често

Хората не си благодарят достатъчно. Във всеки разговор винаги има нещо, за което да кажете вълшебната думичка на своя събеседник, разбира се, без да прекалявате - това е дразнещо за много хора.

Не кръстосвайте крака

Кръстосването на крака отвлича вниманието, особено ако сте с пола. Освен това е вредно за циркулацията на кръвта във вените. И трето, от много мъже кръстосването на крака (макар и да не е умишлено и крайно предизвикателно като това на Шарън Стоун в "Първичен инстинкт") може да се приеме за сексуална покана и/или закачка.

Не сочете с пръст

Ако е наложително да посочите нещо, направете го с цяла длан, а не с пръст - знаете, че е знак за лошо възпитание е.

Не събирайте чиниите на масата

Много хора, след като приключат с храненето, започват едно реорганизиране на масата. Трупат чиниите на една страна или дори ги поставят една в друга с цел да улеснят персонала или кой знае защо. Това не е ваша работа! Оставете сервитьора да си свърши работата и не се занимавайте с това.

Не взимайте храна за дома

Отишли сте, за да свършите работа, а не на вечеря с приятели, така че дори ако сервитьорът ви предложи да ви опаковат остатъка от вечерята за вкъщи, учтиво откажете.

Домакинът плаща

Този, който е поканил, плаща сметката, дори това да е жена. Точно така - ако вие каните бъдещ сътрудник на среща, вие трябва да платите, дори той да е мъж. Дори гостът ви да предложи да раздели сметката, винаги можете да го успокоите с "Не се притеснявайте, това е служебен разход, компанията ще го поеме", дори парите да са от собствения ви джоб. В никакъв случай обаче не бива да допускате това да се превръща в голям диспут и "бутане" на пари - ако гостът много настойчиво желае да плати сметката, не спорете.

Тръгнете си учтиво

Не пренебрегвайте любезностите в края на вечерта. Не си тръгвайте, без да кажете довиждане на всички присъстващи персонално. Разменете няколко реплики относно бъдещи планове, дори да ви очаква такси.

Четете още: 30 правила на съвременния етикет