Автор
Woman.bg

Огромна крачка напред: Вижте каква свобода си извоюваха жените в Саудитска Арабия

Жените в Саудитска Арабия извоюваха поредна малка победа по пътя на своята независимост и права. Няколко нови закона, оповестени от краля в „Държавен вестник”, дават право на паспорт на всеки саудитец над 21 години, независимо от пола.

Това означава, че всички дами, навършили горепосочената възраст, ще имат пълното право да пътуват в чужбина, без да им се налага да търсят позволение за това от съпруг или роднина от мъжки пол, обяви правителството в Рияд. Според информацията в изданието паспорт ще бъде издаден на всеки саудитски поданик, който подаде съответната молба.

Досега, за да сключат брак, да си подновят паспорта или да излязат от страната, жените в Саудитска Арабия трябваше да получават разрешение от някои от настойниците си - съпруг, баща или друг роднина от мъжки пол. Решението е поредната от серията мерки за либерализация, въведени от престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Най-мащабната от тези реформи беше тази от юни миналата година, когато жените получиха право да шофират.

Саудитките отскоро се радват и на възможността да присъстват на футболни мачове, както и да бъдат наемани на длъжности, които преди са били строго определени само за мъже.

Въпреки всички тези малки победи, все още жените в арабския свят трябва да извървят много дълъг път към абсолютната свобода. Днес законовите промени, които поетапно се въвеждат, са факт, но консервативното съзнание и остарелите културни ценности трудно се изкореняват от обществото. Нека не забравяме, че успехите на представителките на нежния пол в някои страни от Близкия изток се дължат най-вече на правозащитните организации по света, които продължават да се борят за техните свободи.

Четете още: Със забрадка, но управлява самолет!