Автор
Весела Георгиева

Олена Зеленска пред People: Жените са армията на Украйна

Олена Зеленска изрази възхищение и благодарност към своите сънароднички и важната им роля в съпротивата срещу руската инвазия, пише People.

„В Украйна има 2 милиона повече жени, отколкото мъже. Напоследък тази статистика придобива пълния си смисъл“, казва Зеленска пред френския вестник Le Parisien в интервю, публикувано в понеделник.

View post on Instagram
 

„Нашата съпротива, както и бъдещата ни победа, също има особено женствено лице.“

„Жените се бият в армията, те са записани в териториалната отбрана, те са основата на мощно доброволческо движение за снабдяване, доставки и изхранване“, казва още Олена, която се омъжва за президента на Украйна Володимир Зеленски през 2003 г.

Пред Le Parisien Зеленска твърди, че Брижит Макрон е една от първите, които се се отзовали на апела на украинката в началото на войната - за помощ на вече над 3,5 милиона бежанци.

„Когато Русия нападна Украйна и нашите хора започнаха да търсят безопасно място, помолих за подкрепата на първите дами на света“, каза тя пред Le Parisien. „Призивът ми беше чут. Бих искала да благодаря на всички европейци, които сега помагат на нашите хора – които приютяват, хранят, насърчават. Предполагам, че и на вас ви е трудно. Подобно на нас, вие не бяхте готови за това. Толкова много травмирани хора във вашите страни. Но начинът, по който реагирахте...заслужава колективната Нобелова награда за мир! Украинците са прекрасни и много благодарни хора. Нашите деца никога няма да забравят какво правите за нас.“

„Сълзите ги имаше и продължава да ги има, когато виждам нашите жертви, мъртви деца, семейства, застреляни или погребани под развалините на собствените си домове. Няма как да ги сдържим“, признава още Олена пред Le Parisien.

View post on Instagram
 

„Но няма паника. Паниката се появява, когато не знаете какво да правите. И знам отлично какво трябва да направим, и украинският народ също го знае. Нашият план е да защитим украинците и да спечелим.“

Зеленска е потърсила подкрепа от съпругата на Макрон и Агата Корнхаузер-Дуда, съпруга на полския президент Анджей Дуда, за да могат да евакуират болни деца

„Когато стана ясно, че е невъзможно да се лекуват онкоболни деца в бомбоубежищата, веднага потърсихме решение“, споделя Олена.

Първите дами дават начало на това, което Зеленска нарича „конвои на живота“ и „истинска спасителна операция“, довеждаща малки пациенти в Лвов в Западна Украйна, където медицинските им досиета се превеждат на различни езици, а децата са прегледани от лекари, преди да бъдат прехвърлени в безопасност извън страната.