От падане от високо до смърт – експерт разкрива какво означават най-плашещите ни сънища

Експертът по сънища и клиничен хипнотизатор Клер Аристидес от Сидни, Австралия, споделя какво означават някои от най-често срещаните видения на сън и каква връзка те могат да имат с нашите емоции и преживявания. Сред най-честите видения, които имаме или изпитваме на сън, са падане, загуба на зъби, умиране, преследване, голота. Оказва се, че зад всяко едно от тях крие дълбоко послание и значение.

„Сънуването е начин да се свържем с подсъзнанието си. Сънищата са естествен процес, те са здравословни и могат да бъдат метафорични за това, което човек чувства или изпитва в реалния живот“, споделя Аристидес пред FEMAIL. „Бих насърчил хората да не се страхуват от сънищата или да мислят, че са негативни, а вместо това да ги възприемат като врата или изход към своя несъзнателен ум“, допълва още тя.

Метафоричните образи на сън според нея са „много добър начин“ да разберем или декодираме какво се случва в нашите мисли, ум и живот в този момент.

Падане



Сред най-често срещаните сънища е падането от високо. Както повечето психолози, така и Клер смята, че те са резултат от чувство на несигурност, загуба или опасност, усещане за нещо, което е извън вашия контрол, отделяне от нещо.

„Сънищата не винаги означават едно и също нещо за всеки човек, но падането може да бъде метафора на чувството, че излизаш извън контрол, губиш връзка с някого или падаш в неизвестното и се чувстваш несигурен“, каза тя. „Това може също да означава оставяне на нещо след себе си или отделяне от нещо, с което дълго време сте се чувствали свързани.“

Загуба на зъби

Подобно на падането, сънят, че ви опадат зъбите може да означава страх от загуба на контрол или усещане за нестабилност. „Загубата на зъби може да се свърже със емоции като стрес, безпокойство и усещане, че не контролирате дадена ситуация“, пояснява Клер.

Гол на публично място


Да сънуваш, че си гол на обществено място е изключително неприятно преживяване, което не малко хора са изпитвали на сън. Такъв сън може да бъде свързан с усещането, че си се изложил в дадена ситуация или че някой е разкрил истинската ти същност.

„Това съновидение често е свързано със страха другите да не усетят несигурността, която изпитваме в дадени моменти; да не разберат за нашите неуспехи или недостатъци“, казва Клер. „Този тип сънища също така могат да бъдат обвързани и със степента на самочувствие, с чувството ни за вина или с усещането за несигурност.“

Смърт

Умирането на сън може да означава, че предстои промяна в живота и че е време да се разделим с нещо, което е било дълго време част от нашия живот. Този сън подсказва, че настъпва краят на нещо и идва ново начало.

„Смъртта представлява край – независимо дали е краят на период от нашия живот или раздяла с любим човек“, казва Клер. В идеалния случай този сън е метафора, че е настъпил преломен момент в живота на човек, в който трябва да поеме по нов път.

Раздяла с интимния партньор


Когато сънуваме, мускулите в тялото ни са отпуснати, но умът и мозъкът все още са много активни. И тъй като сънуването е силно свързано с това как се чувства човек в реалността, то дава на ума възможност да разиграва определени ситуации и по този начин да се разтовари от натрупаните преживявания в будно състояние.

Раздялата с партньора ни на сън, според експертът, може да се дължи както на стрес или на проблеми във взаимоотношенията с половинката ни, така и на други фактори или дори на абсолютно нищо. „Сънуването дава на индивида шанс да реагира на дадена ситуация в съзнанието си или да мисли за нещо различно“, пояснява тя. „Силата на въображението взима това, което човек е преживял през последните няколко дни, и го използва, докато той сънува, но променя или създава ситуации.“

Преследване

Когато сънуваме, че някой ни преследва, това може да е отражение на страха ни от промяна, от която толкова много искаме да избягаме, а не можем. „Децата, тийнейджърите и възрастните могат да сънуват, че някой ги гони или преследва по множество причини. Всъщност истината е, че зад образа на преследвача се крие нашия собствен вътрешен страх“, уточнява Клер.

Подстригване на косата


Макар подстригването или бръсненето на собствената ни коса да не е сред най-честите сънища, за разлика от гореописаните такива, този сън може да е знак, че сме стресирани от конкретна ситуация, промяна или от поведението на даден човек спрямо нас. „Този сън може да е метафора и на вземането на трудни решения в реалния живот, свързани с личния или професионалния живот, както и от отказване от нещо, с което сме били свързани дълго време.“

Четете още: Кратък съновник, или какво означават сънищата ни