Автор
Woman.bg

Откъде идват парите на кралското семейство?

Кралица Елизабет II и британското кралско семейство имат многобройни източници на доходи, но те далеч не са толкова богати, колкото очаквате.

Богатството на кралицата възлиза на 470 млн. долара. Това е впечатляваща сума безспорно, но се оказва, че над 320 британци са по-богати, разкрива Sunday Times.

Кралицата и наследникът на нейния трон, принц Чарлз, получават по-голямата част от доходите си благодарение на правителството и от частните им имоти. Съвсем естествено тези приходи достигат и до принцовете Уилям и Хари. Но кой от кралската династия точно колко получава може да разберете в следващите редове:

Кралица Елизабет II

Кралицата има три основни източника на приходи - суверенната субсидия, дружеството на херцогството Ланкастър и пари, в резултат на лична собственост и инвестиции.

Държавната субсидия представлява годишна еднократна сума от правителството - по същество сума, покриваща разходите за пътуване, охрана, персонал и поддръжка на царските дворци. Официални данни сочат, че миналата година кралицата е получила 58 милиона долара, освободени от данъци, като държавна субсидия. През 2017-а пък са й преведени 103 милиона за реновацията на Бъкингамския дворец.

Държавната субсидия идва от имотите собственост на британската корона, които генерират стотици милиони всяка година. По-голяма част от приходите отиват главно в държавната хазна, а между 15-25 % от тях са за кралицата.

Другият основен източник на доходи за Елизабет II - дружеството на херцогството Ланкастър, представлява компания за недвижими имоти, която има търговски, селскостопански и частни имоти, някои от тях датиращи от средата на ХIII век. През изминалата фискална година кралицата е получила 26 милиона долара от дружеството. С парите от него тя покрива както свои лични нужди, така и такива на членове от семейството. С приходите от Ланкастър се организират и годежите и сватбите в кралското семейство.

Кралицата също има свои лични активи, сред които са редица недвижими имоти като замъка Балморал в Шотландия и имота "Сандрингам" в източната част на Англия. И двата са наследени от баща й.

Но богатството й се простира далеч отвъд недвижимото имущество. Кралицата притежава и ценна колекция от произведения на изкуството и акции на фондовата борса.

Съпругът на кралицата - принц Филип, херцогът на Единбург, също получава годишна субсидия в размер на 488,000 долара, за да финансира служебните си задължения. Припомняме ви обаче, че той се оттегли от поста си миналата година.

Принц Чарлз и наследниците му

Чарлз и съпругата му Камила, известни с титлите си принц на Уелс и херцогиня на Корнуел, разчитат на доходи, комбиниращи държавна субсидия и частни приходи.

Повече от 90% от доходите им идват от частно дружество, собственост на херцогство Корнуел, което е създадено през 1337 г., за да осигури доход на наследника на трона. Кралското семейство притежава притежава и експлоатира земи в провинциални и градски райони, редица острови и вили в Англия и Уелс.



През последната финансова година Чарлз и Камила са спечелили 28 милиона долара именно благодарение на имотите на дружеството. Двойката използва половината от годишните си доходи за плащане на разходи, свързани с официални пътувания, а също и за поддръжка на имотите и заплата на военните, нагърбени с охраната им, разкриват британски медии.

Принцът и съпругата му са получили през изминалата фискална година още 1,8 милиона долара от суверенната субсидия на кралицата и 627 хиляди долара от британското правителство. Част от сумата, която получава, Чарлз дава и на синовете си. Интересна подробност е, че когато се омъжи, Хари ще има правото на по-голям дял от субсидията в сравнение с този, който получава в момента.

Разходите на принц Уилям, съпругата му Кейт, и принц Хари, свързани със задължения към Короната - пътувания и т.н., също се поемат от субсидията, разкриват от CNN.