Автор
Ева Григорова

Пандемията ни научи на търпение, как обаче да го запазим в живота си?

На въпроса “Търпелив човек ли си?” повечето от нас най-вероятно биха отговорили с чистосърдечното “не”. Живеем в свят, в който цялата информация е достъпна само на клик разстояние, получаваме пратките си в същия ден и можем да гледаме епизодите на любимите си сериали незабавно, без да чакаме седмица до следващия. Това ни направи доста нетърпеливи, нервни и неспокойни.

Локдаунът обаче ни накара да спрем и да станем търпеливи, трябваше да изчакаме в продължение на месеци да се видим с най-близките си, да бъдем ваксинирани и да имаме възможността да пътуваме. След като мерките обаче бяха разхлабени, като че ли търпението ни започна да се изпарява, чувате ли клаксоните на изнервени шофьори, неспокойни ли сте, ако ви се наложи да изчакате на опашка?



Психолозите разкриат, че търпението е субективно понятие и има изключително различни граници за всеки човек. Те дори предлагат хипотезата, че степента на търпение зависи от това как всъщност възприемаме живота си. Колкото по-недоволни сме от начина, по който живеем, толкова по-неспокойни и нетърпеливи ставаме. Двама човека, които живеят в различен контекст, могат да изчакат закъсняващия автобус, прекарвайки времето си по тотално различен начин. Освен това колкото повече се съсредоточаваме върху това нещо да се случи по различен начин, по-бързо или по-добре, толкова по-нетърпеливи ставаме. Истината е, че животът ни през последните две години почти спря, но трябва търпение, за да наваксаме изгубеното.



Ето и 5 начина, по които да направите мозъка си по-търпелив:

- Замислете се кои са нещата, които отключват вашето нетърпение и за кои сте склонни да изчакате по-дълго? В кои области от живота си трябва да станете по-осъзнати?

- Дишайте дълбоко, когато усетите, че започвате да ставате нетърпеливи.

- Когато усетите, че ставате неспокойни, останете съсредоточени. Фокусирайте се върху нещата, които са под ваш контрол и приемете тези, на които не можете да повлияете.

- Практикувайте присъствие в настоящето. Най-добрият начин да постигнете това е чрез медитация или разходки сред природата.



А ето и 5 начина да бъдете търпеливи в ежедневието си

- Съставете си сутрешна рутина, която да ви заземява. Станете поне един час преди да трябва да излезете за работа и не оставяйте нищо за последния момент. Стартирайте деня си с благодарност, като запишете на лист хартия нещата, за които сте благодарни в живота си.

- Опитайте се да въведете медитацията като сутрешна практика. Учените вече доказаха научно, че само 10 минути на ден, прекарани в медитация, намаляват стреса, кръвното налягане, както и симптомите на депресия.

- Започнете да си водите дневник, в който да “изливате” неспиращите си мисли, така че да освободите място в съзнанието и да можете логично да планирате деня си.

- Стремете се поне няколко пъти седмично да се разхождате сред природата, без телефон и други разсейващи фактори- усетете ароматите, гледката и звуците с ясно съзнание.

- И последно - не взимайте нещата твърде насериозно. Това ще ви накара да погледнете на живота по-спокойно и да се чувствате добре в кожата си.