Автор
Woman.bg

Петте съставки срещу клишетата на Селестина - жената, която заживя в България, за да бъде майка и инженер в завод за кабелни системи

Последвала сърцето си от Гвинейския залив, на север – в Плевен, една жена меко казано загърбва зоната си на комфорт и не само не изоставя мечтите си да е добър инженер, но и смело оспорва клишетата, че добрият инженер е главно в панталони.

Портрет като този изисква доза кураж. Той е наръчник с 5 прости съставки срещу клишетата.
Тя е Селестина Иванова. От нигерийския щат Делта. Може би не единствената дама от Африка в колоритния университетски град, но с голяма вероятност – единственият инженер в аутомотив завод в този край, дошъл чак оттам. Взема от родината си амбициозен багаж: дипломата и вярата, че тази работа ще я отведе по вълнуващи пътища към богати кариерни възможности. И към опцията да израства интелектуално, да развива креативността си, без да губи присъщата си любознателност, нюха на откривател, уважението към способностите. Своите. И у другите.
Но за нюха ще стане дума по-късно.



Да е инженер химически процеси, е в кръвта на Селестина. Професия с, както сочи и пътят ѝ, впечатляващо широко приложение – от хранително-вкусовата промишленост през екологията, добива на петрол до аутомотив сферата. В България известно време преподава английски и се занимава с уеб дизайн преди да се докосне за първи път до сегашното си амплоа: на съпруга, майка и на инженер в завод за кабелни системи в автомобилния сектор "ЛЕОНИ България", където изненадващо ще открие ярко дамско съсловие, в което ще се впише категорично и веднага.
Не просто процесът, а предизвикателствата в преследването на целта могат да задържат пътешественика.
Така Селестина решава, че ще остане.

За откривател по душа като нея обяснението е кратко и красноречиво: признава, че винаги е смятала за вълнуващо оживяването на суровината в завършен продукт. Без всякаква видима връзка между двете. Примерите, до които се докосваме всеки ден, са буквално стотици: бирата, която «покълва» от пшенични зърна. Нефтът – при фракционна дестилация. Или автомобилът – от кабели, съчетани по изумително интелигентен начин, който вдъхва сърдечен ритъм под капака. В предизвикателството да си пръв или за първи път в процес, даващ живот на един продукт, Селестина вижда своята основателна причина.
Своята достатъчна причина срещу клишетата.

1) Клишетата само помагат да възприемем света, не го създават. Не ги надценявай!

Селестина е свикнала да не придава на клишетата значението, което би я отказало от малките следи на щастието. Например любимите африкански плитки над работната униформа. За специални поводи – типичната за родината ѝ шапка с ежедневния европейски костюм. Защото клишетата, признаваме, не са достатъчна причина да се откажем от високите токчета, ако са ни удобни. Или да не се откажем от тях, когато не са!
Сред най-натрапчивите стереотипи, които и сега рамкират професията "инженер", е представата, че е главно „мъжка“. Или че един инженер може да „поправи“ буквално всичко. „Има зрънце истина във второто“, смее се Селестина, а колкото до представата, че инженерите са сухи същества, тук категорично не е съгласна. Или че им липсват социални умения – „Ако откровеността доказва незавидни социални умения, то аз със сигурност се вписвам в стереотипа“, пояснява тя.

2. Разпознавай приоритетите!

Балансът е важен във всичко, което планираме и предприемаме, даже и в баналните навици. Извоюването на прилично равновесие между това, от което е направен успехът и там, откъдето започва личният периметър, е въпрос не само на социална зрялост, но и на собствена победа. А клишетата в това са не едно или две. Тук кредото на Селестина е просто като месенето на хляб: щипка хармония, уважение, мъничко здравословни навици, его на вкус. Изграждането на хармонична връзка между работата и личния живот е въпрос на емоционално и духовно утвърждаване. Ето ги и инструкциите за употреба, които се старае да спазва: „Правя всичко възможно да приоритизирам здравето си, да „се изключа“, когато е необходимо. Да прекарам време с близките хора“.



3. Споделяй наученото!

Макар перфекционизмът обикновено да е повече от всичко за всеки инженер, нейното „повече от всичко“ се допълва от децата. Възпитанието им не е план, който започва след офиса или отвъд производствената площадка. Неуловим процес, който идва с вярата и е насочен към доверието. „Научи дете на нужния път и когато порасне, няма де се отклони от него“ – тази мисъл от Библията е настолна на Селестина. Не всеки урок е лесно да се предаде, убедена е тя. Представя си порастването като пътешествие, осеяно с определени етапи – и вярва, че с правилната насока и подготовка, децата сами ще искат да откриват и да следват пътя на превръщането си в почтени възрастни. Вярата и Истината са важни за нея, що се отнася до ценностите, които се надява децата ѝ да разберат, а също и Изборът. Изборът да си добър. Да си насреща.

4. Отделяй време да си щастлива днес!

…Отделяй достатъчно време да подредиш личното си пространство, съветва Селестина и прави това без угризения. Щастливата кариера изисква щастлив дух и е справедливо да се каже, че той пък изисква инвестиция в щастливи малки победи. За Селестина - споделени уроци с трите деца. Просто пазар с тях. Книги. Кулинарни експерименти. Или просто разходка и пикник – признава, че обожава магията на българските планини. И пъстрата приказка на тукашните пролет и есен. С усмивка споделя, че би ѝ се искало да пътува повече из България. Да открива нови и нови места, които си струва да бъдат обикнати, независимо от сезона.
Всъщност амбицията за жени като Селестина започва още там, където и мечтата.

5. Позволи си постоянство!

Този опит за портрет би останал само нелогична скица без любим цитат. Нейният е от Бил Брадли: "Амбицията е част от успеха. Постоянството е колата, с която пристигаш до него".
И добавя чистосърдечно : "(Само) уважението също е част от успеха."

Четете още: 5 друидски ритуала за здраве, защита и любов