Автор
Антония Михайлова

Пърл Бък: Не проси и не моли за любов. Тя идва от небето, непоискана и неочаквана!

Пърл Бък е едно от най-видните и знакови имена в историята на американската литература. Радетел за човешките права, отявлена феминистка, носител на награда „Пулицър“ и Нобелов лауреат за литература за „богато и вярно описание на селския живот в Китай и за биографичните ѝ шедьоври“. Тя е първата американка, която е удостоена с тази престижна награда.

Освен писател от световна класа, тя е и яростен противник на социалното, расово и полово неравенство.

Дете на родители мисионери, детството на Бък преминава в Китай. Родена на днешната дата – 26 юни, през далечната 1892 г. в Америка, Пърл е само на 3 месеца, когато родителите ѝ се местят в Китай. Там малкото и любопитно момиченце има шанса да се докосне отблизо до красотата и магията на една древна и пленителна страна, чиито митове и легенди пленяват силно детското ѝ въображение.

Когато е на 17 години, Пърл Бък става доброволка в „Златната врата”, убежище за китайски робини и проститутки в Шанхай, и се сблъсква с тяхната тежка съдба.

Пърл учи в Шанхай, след което завършва психология в Рандолф-Мейкън Уоманс Колидж в Линсбърг, Вирджиния. След дипломирането си през 1914 г. се завръща в Китай и става учителка в мисията.

През 1917 г. сключва брак с мисионера Джон Бък, с когото се развежда през 1935 г. Същата година се омъжва за издателя на произведенията си Ричард Уолш, след което окончателно напуска Китай и се установява да живее в САЩ.

За 40 години професионална кариера, благодарение на необятния си талант, Пърл Бък създава 80 творби, изгражда живи, търсещи и пълнокръвни образи, устремени към хармонията и разбирателството в едно деградиращо общество, лишено от справедливост, в което властват расовите предразсъдъци и дискриминация. Тя е сред основателите на първата международна агенция за осиновяване на деца от смесени раси.



Животът на Пърл Бък обаче е белязан от една дълбока лична трагедия, оставила по един или друг начин отпечатък и върху нейното творчество. По време на първия си брак Пърл ражда момиченце, Карол. Първата трагедия, която сполетява писателката, е наложителната хистеректомия след раждането (отстраняване на матката), което я лишава от надеждата за голямо семейство. Не след дълго лекарите констатират, че Карол е умствено изостанала. Въпреки несгодите и ударите на съдбата нейният дух е несломим.

През 1930 г. Пърл Бък издава първия си роман „Източен вятър, западен вятър”. Малко след това излиза и „Благодатна земя”, за която получава „Пулицър“ през 1932 г. Следват продълженията „Синове“ (1932 г.) и „Синът на Тигъра“ (1935 г.). Автор е на биографии на родителите си – „Войнственият ангел“ и „Заточеникът“ (1936 г.), автобиография, радиопиеси, книги за деца и на преводи от китайска класическа проза „Всички хора са братя“ (1933 г.).

Неин е и един от най-увлекателно написаните по света сборници библейски истории „Библията, преразказана от Пърл Бък“.

Почитаме таланта на тази сладкодумна мечтателка и изключителна жена с шепа от нейните най-съкровени мисли и послания:

„Любовта умира, само когато спре да се развива.”

„Предпочитам мръсната кожа пред мръсната душа.”

„Стремежът към съвършенство прави някои хора съвършено непоносими.”

„Децата, които не са обичани, стават възрастни, които не могат да обичат.”

„Любовта не бива да се печели със сила, не бива да просиш или да молиш за любов. Тя идва от небето, непоискана и неочаквана.”

„Не можеш да спреш времето, но заради любовта то само спира понякога.”

„Жената трябва да намери течението на живота на мъжа, да разчиства сламките, пръчките и листата, които пречат на това течение, и да направи всичко по силите си, за да помогне на водата да се издигне на по-високо ниво. Не трябва да бъде като скала, захвърлена в потока, която разделя течението му на две.”

„Раздорът между мъжа и жената възниква винаги от убеждението, че ги свързва някакъв дълг. Но изоставим ли това убеждение, пътят става гладък. Всеки от нас има дълг само към себе си – да изпълни своето предназначение. Когато единият се е задоволил, другият също е доволен.”

Четете още: Жорж Санд: Има само едно-единствено щастие в живота - да обичаш и да бъдеш обичан