Писна ми да съм добра съпруга

08 март 2021 | 10:35
26589
12
Pixabay, Pexel
12

"Със съпруга ми сме женени от десет години и положихме доста усилия, за да изградим равноправно партньорство. Той се старае да готви и чисти, а и обича да прекарва време с двете ни малки деца.

Но въпреки това има дни, когато ми е най-трудно не да се справям с работата в офиса, с децата и грижите по тях или с домакинските задължения, а с това да бъда съпруга.

Няма как да не призная, че децата малко ни отдалечиха с мъжа ми един от друг. Просто е трудно да намериш време само за теб и половинката ти, когато имаш деца. Почти всички опити за нормален разговор са неизменно придружени от викове: "Татко, ще те направя русалка с моята магия" и "Мамо, готова съм" ( понякога значи "изпишках се, ела да ме избършеш", понякога "изядох си зеленчуците, искам си десет" и т.н.) А когато сложа децата да спят вечерта, съм толкова изтощена, че последното нещо, което ми се прави, е да водя разговори. По-скоро ми се иска да се затворя в дрешника и да лепна на него табела Не ме безпокой.

Но за да се преодолее, зейналата празнина в отношенията, са нужни усилия, и емоционални и физически.

Често се налага да питаш: "Как мина денят ти?", когато всъщност не ти пука. Или по-скоро нямаш нерви да слушаш разказите за кавги с колегите, след като цял ден си била на работа, а после си се прибрала вкъщи, за да повърне детето ти върху теб.

Друг път пък се изисква да си сложиш официална рокля за вечеря навън, когато единственото, което ти се иска, е да си легнеш. А и всъщност въпросната вечеря е възможна, само ако успееш да намериш бавачка, което често си е кауза пердута.Да, ще си кажете, че това са нормални трудности, с които се сблъсква всяка работеща съпруга и майка – да си прекалено изморена, за да отделяш необходимото внимание на половинката си. Проблемът не е толкова в това, правя го, не занемарявам отношенията си с него. Водя разговори, дори когато не ми се водят, смея се, когато не ми е до смях, глася се за вечер навън, когато съм смазана и ми се иска да си легна и да се завия през глава.

Проблемът е, че аз съм тази, която трябва да прави всичко.

Хубаво, за да просъществува една любов, тя трябва да се подхранва, но защо цялото емоционално подхранване се пада на мен.
Защо въпреки че и аз имам не по-малко напрегнато ежедневие от неговото ( да не казвам даже по-напрегнато) трябва поддържането на отношенията да лежи изцяло на моите плещи?

Аз съм тази, която инициира и организира вечери навън и пътувания, урежда бавачката, измисля изненади и отгоре на всичко ако се появи някаква напрегната ситуация, аз съм силната, тази която успокоява и намира решение. Само защото съм жена автоматично значи, че трябва да се нагърбя с цялата емоционално тежка страна на отношенията ни, така ли?

Ако напишете в Гугъл : "Как да спасим брака си?" Резултатите от първата страница са от дамски списания. Какво ви говори това? Битува мнението, че жената е тази, която е длъжна да прави нещо, за да просъществуват отношенията.

"Не е щастлив във връзката ви? Може да оправите нещата като се опитате (вие) да комуникирате повече с него, да разберете от какво има нужда, да спрете да правите това, това и това, защото тези ваши навици го дразнят, по-често му предлагайте да правите секс, бъдете по-разбираща." С една дума вие трябва да се промените, вие трябва да се раздавате повече. Защо, защо все ние, не разбирам...

Къде са материалите в мъжките списания, които им казват, че те трябва да променят нещо. Къде са материалите, в които без заобиколки се заявява: "Не се чувствате удовлетворен, съжаляваме, но жена ви, не е виновна за това и не е длъжна да задоволява всяка ваша прищявка." Няма ги.

Отстояването на идеята, че не само ти, но и той трябва да полага усилия да поддържа огъня жив, понякога си е опит за плуване срещу течението. Или в случая срещу разбиранията на едно уж модерно, но все още открито патриархално общество, което смята, че на жената се падат домакинските задължения (според ново проучване съвременната дама упражнява 23 професии седмично – тя е чистачка, готвачка, лична асистентка, счетоводителка и още, и още, като за да има време да изпълни всичко от дългия списък, тя занемарява грижите за себе си – лишава се от посещения при фризьор, от спорт, от козметик и т.н), а също така на нейните плещи лежи и отговорността да съхрани брака.

Моя съседка не можела да накара съпруга си да ѝ помага у дома, да гледа от време на време и той децата и решила да потърси съвет от пастора си, как да успее да го убеди. Какво я посъветва той ли? Ами всъщност не само, че не ѝ е дал съвет и е обяснил, че това не са задължения на мъжа, а на жената, но и ѝ заявил, че добрата съпруга не трябва да недоволства от мъжа си. Става и още по-добре. Трябвало да се облича по-кокетно за съпруга си, да носи грим дори и вкъщи и всяка вечер да му приготвя топла вечеря.В XXI век все още битува мнението, че добрата съпруга трябва да жертва всичко за семейството. Трябва да се променя, за да се хареса на мъжа си, но пък да приема него такъв, какъвто е, с всичките му слабости. Не трябва да изисква, да недоволства, пък да не говорим да вика.

Не мога да повярвам, че това толкова назадничево светоусещане продължава да съществува. Всъщност то не просто продължава, а упорито се подхранва. The New York Times отразиха кончината на Нанси Рейгън с новина, в която я определиха като "невидимата сила зад съпруга ѝ". Нима това е постижението ѝ в живота според тях, нима това е най-достойното за възхищение у една жена?

Но и ние сме си виновни, че позволяваме това, защото целият този фарс не може да се случи без нашето мълчаливо съгласие. Не е ли време да обърнем нова страница в човешката история. Иска ми се, ако аз не го доживея, поне дъщеря ми да израсне във времена, когато на жената се гледа като на личност, а не като на домакиня и фабрика за деца, да е прието не само жената да е тази, която да е емоционален стожер, но и на мъжът да се пада от време на време задачата да събира парченцата и да отговаря за целостта на брака."

Съгласни ли сте, дами, с тази женска изповед, или според вас нежният пол е този, който е длъжен да подхранва искрата в една връзка?

Коментари

12 Професора
  11 март 2021 | 16:21 отговор
 

В грешка си.Ако питаш мъжа си ,той ще е прав за него .От 16 години сме заедно с моята жена.Нокоха не и се водят разговори.Все не им е сега времето за тях.При всеки спор и всяка трудност бяга от задължение и ми казва ,че няма нерви и време да се занимава.Аз пера ,аз чистя и т.н.,единствено тя само готви.Ей къде тоя късмет ,като тази да ме остави .Нервната ми система няма нищо общо с тази преди 10 години .Буквално ми разказа играта.То моме , която се оплакваш от мъжа си ,ако знаеш че ще е 100 пъти по добре човека без теб ,никога нямаше да искаш да го оставиш.Не защото ти си добре или зле ,а защото няма да ти понася той да е по щастлив от теб.Повече не ми се обяснява.

 
11 v
  09 март 2021 | 16:20 отговор
 

разведи се - спаси мъж!

 
10 Петра
  09 март 2021 | 08:42 отговор
 

Точно така е ама на мъжете не им изнася да е иначе съдя по коментарите и жени който си мислят че да ние сме длъжни всичко да вършим за да върви брака. Уморително е и несправедливо.

 
9
  08 март 2021 | 22:23 отговор
 

Не, не съм съгласна. Така е, когато сама си го надробиш така. Когато работиш на цял работен ден, нормално е в края на деня да не ти се прави нищо и да нямаш желание за нищо. Но ако вместо да отнемаш от товара на мъжа работейки наравно с него и допринасяйки еднакво с финансите, когато той самият не може да навакса с теб в твоя женски принос, после нямаш право да се оплакваш. Жената сама си е виновна, че винаги се опитва да се приравни с мъжа, вместо да иска той да се приравни към нея, което естествено, няма как да стане. Затова единствените семейства, които могат да просъществуват са тези с ясно определени социални роли и разбира се, високо ниво на осъзнатост и отговорност от страна на мъжа, за да не се възползва от уязвимостта на жената и да издевателства над нея. Тази жена е жив пример, че жената не трябва да отнема ни най-малко от отговорностите на мъжа, при условие, че той не може да отнеме от нейните. Затова най-добре всеки да си прави своето и така тя самата винаги да има време да посвети на себе си - външен вид, четене, самоусъвършенстване, хармонизиране, защото иначе в противен случай нещата свършват именно така.

 
8 jj
  18 април 2016 | 23:24 отговор
 

Напълно съм съгласна с авторката. За съжаление все повече срещам жени, които с готовност и огромно желание са домакини, които единствено се занимават с дома и децата. А и това ги устройва, дори се стремят към този начин на живот

 
 
08 март 2021 | 22:32

А коя сте вие пък, та да съжалявате за чуждите избори, особено при условие, че са генетично предопределени и природно заложени и както сама казвате - правят жените щастливи? Или вие като сте се прецакала и се чувствате вкисната, неудовлетворена и изчерпана като авторката, сега ви е яд, че не са всички във вашето положение. Това, че сте се оставила обществото да ви заблуди да търсите щастието си в посока, в която накрая сте си дала сметка ,че е грешна и не ви изпълва, си е ваш проблем. Ако ви правеше щастлива изборът ви, със сигурност нямаше да роптаете срещу изборът на други, който също ги прави щастливи. Но както знаем, този избор почти никоя жена няма как да направи щастлива.

7 До Мария
  18 април 2016 | 09:54 отговор
 

Благодаря ти от сърце за тези думи, които си написала. Слава Богу, че все още има хора като теб! На фона на цялата злоба, цинизъм и пошлост, която се излива от останалите коментари, щом все още има и добри хора, може би има надежда. А относно тази изповед, какво толкова - изповед на една семейна, работеща жена. Е, и? Не видях някъде да пише, че е богата или че е недое....., както са написали някои тук. А Ако перфектния живот е да си силна и смотаняци да ти се "връзват"/както го е описал хаха/ май по-добре без перфектен живот.

 
6 хаха
  17 април 2016 | 13:57 отговор
 

Аз не съм против еманципираните жени, но когато желанията многократно надхвърлят качествата и способностите става страшно. При повечето е такава ситуацията. Силната жена обикновено си води перфектния живот и не й се налага да хленчи. Винаги ще има и смотаняци, които да им връзват. Най-добре е всеки да си знае мястото. И един съвет към мъжката част, ако икат да живеят по добре: Никога не се дръжте с една богата и умна жена, така както обикновено се държите с една бедна и тъпа курва.

 
 
08 март 2021 | 22:36

Напротив - силната жена, силната по МЪЖКИ начин жена, обикновено привлича точно такъв тип мъже, за които тя сама трябва всичко да решава. Хем това отчасти й харесва, защото е свикнала да е шефката в работата и тя да командва и не би оставила друг да го прави и у дома, хем след време започва да го презира, сякаш някой й е виновен, че така си е подредила нещата - че е доминантен тип, че обича да командва и контролира и че е решила да бачка по цял ден на пълен работен ден. Това никога не свършва добре за жената.

5 5
  16 април 2016 | 23:18 отговор
 

Тая глупост да не я е писала Ана? Или още някой бездарник сте завъдили?

 
4 Ами да
  16 април 2016 | 22:52 отговор
 

Това е писано от изключително тъп и ограничен индивид. Тая медуза просто не се сеща, че е невъзможно да има всичко.

 
3 Мария
  16 април 2016 | 17:21 отговор
 

Колкото и да сте уморени физически, изцедени емоционално, натоварени умствено и нямащи желание да говорите пмежду си, винаги можете да се целунете нежно по челото/ бузата/ рамото/ ръката... и да се гушнете заедно... до утре сутринта, когато небето и животът ще са по - розови :))))

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.