Подаръци за гостите - традиция или миг съхранен във вечността

По времето, когато нашите баби са се омъжвали е било прието да се подаряват носни кърпички, които се закичвали на ревера или яката на дрехата с игла. Тази традиция все още се практикува по някои малки населени места, но най-често се среща на черно-белите снимки на отминалите поколения.

След това модата диктува да се увиват бонбони със стотинки и жито в тюл, завързани с панделка. И това отминава...

След това настъпва бумът на стъклените и порцеланови прахосъбирачки, които освен да събират прах и място вкъщи, за друго не служат.

Сигурни сме, че всеки от вас има поне по няколко слончета, стъклени лебеди и прочие.

От край време се знае, че гостите получават дарове от младоженците като жест на уважение и благодарност за това, че са дошли да споделят този така важен за тях ден. Именно заради това, младоженците са длъжни да покажат своя вкус и отношение към празника, и най-вече към приятели и роднини.

Най-подходящият подарък, който може да се направи е този, който ще влезе в употреба. Независимо дали ще е бутилка вино или просто обикновена малка отверка, вероятността те да бъдат забравени на масата е нищожна.

Едно от интересните ни предложения днес е да подаръците да бъдат подчинени на темата или стила на сватбата. Отличен пример за дарове на младоженци спортисти са медалите. Независимо дали са метални, пластмасови или дървени, те ще направят силно впечатление. Може да се гравират или просто да се купят готови такива, които да изобразяват спорта, който се практикува.

Друго интересно предложение е бутилката с вино или ракия. Тук ще си позволим да споделим впечатления на база скромния ни личен опит. Това наистина е един от най-предпочитаните подаръци за гости. Просто поставете интересен етикет или украсете бутилката, така гостите ще останат очаровани и много доволни. Почти нямаме случай подобен тип подаръци да бъдат изоставени. Може да закупите бутилки от 200, 375 или 500 милилитра, не е нужно да купувате голямо количество. Важен е жестът.

Следващата идея, която отново се котира много добре на пазара от няколко години, е бурканчето с мед. Тук отново има различни грамажи и голям избор от форми, които биха подхождали на конкретния вкус и бюджет. Може да се декорира с дантела, панделки, перлички, стига това да подхожда на стила на сватбата. Много често младоженците избират да поставят и малко етикетче, на което да са изписани имената им и датата на събитието. Ако етикетчето трябва да е още по-чаровно, може да се надпише с някое кратко послание от сорта на " За да ви е сладък животът". Подобно решение винаги ще разчувства гостите.

Още едно предложение, което пак влиза в употреба е сапуна. Може да се намерят различни видове - глинени, плодови, билкови. В България сме облагодетелствани от към природни богатства, така че малки сапунчета могат да се изработят собственоръчно, които да бъдат опаковани в дантела или просто да се завържат с коноп. А защо не и да се постави печат с инициалите на младоженците върху тях?

Едни от нашите любими подаръци за гостите на сватбата са малките саксийки с цветя или семена. Тук отново има голям избор. Може да се засадят теменужки, мушкато, роза, карамфил, мента или босилек. И в двата случая ще имате възможност да отправите правилното послание към гостите си, а именно "Грижете се семената на това растение да растат така, както ние се грижим нашата любов да расте, но да не старее". Това отново е деликатно загатване към повода.

Много често младоженците предпочитат да има различни подаръци за мъжете и жените. Например за мъжете може да се подготвят ключодържатели, гравирани с имената на младоженците, а за жените пликче билков чай или кафе. Ако се поставят в бели кутийки ще се получат елегантни и употребяеми подаръчета. Друг пример за тази комбинация е малки ролетки за мерене за господата със снимка на младоженците и елегантно бижу за дамите. Могат да се поръчат ръчно правена кутийка, декорирана с различни орнаменти по индивидуален вкус и подаръчетата да се поставят в нея. Определено всички ще оценят жеста и вниманието, което посветено за тази цел...

Нека не забравяме и подаръците за малко по-специалните хора от сватбата, а именно шаферите, шаферките, кумовете и родителите. На шаферките може да бъде дарена кутия с блуза със закачлив надпис, в която има още бутилка вино или шампанско, бижу в цвета на роклите и да се декорира всичко с панделка. За шаферите - стилни фласки за алкохол, надписани с датата и "Шафер". На родителите е прието да се дават дарове ако те поемат разходите по сватбата. В крайна сметка всичко е въпрос на личен избор. За кумовете е общоприето да се подари нещо, което ще крие символика, защото те са най-близките хора след родителите и се очаква да вървят заедно с младоженците по пътя на съвместния живот на новото семейство. Чудесен пример за това е скъпа бутилка шампанско, която да бъде отворена на сребърната сватба. Интересно предложение е ръчно правен албум, в който ще могат да съхранят снимките от сватбата.

Ако бюджетът за това перо на сватбата е изключително ограничен, ето и една страхотна идея как да си направят типично български и икономични подаръци. Надписани картички с послания и благодарности, които могат да се декорират с пръчка канела, арпаджик, липово листо, канап и панделка от плат.

В крайна сметка, не трябва се забравя, че каквито и дарове да бъдат поднесени на гостите и роднините, жестът ще бъдат оценен със сигурност. Независимо какъв бюджет е изразходен за целта, това е израз на благодарност към гостите, за споделените емоции на този прекрасен празник.

За още интересни идеи и съвети посетете сайта на Сватбена агенция Royal Style Weddings