Автор
Антония Михайлова

Полша потъпка правата на жените: Забрани абортите и при увреждания на плода. Отговорът: Това е война!

Полша забрани абортите. Включително и тези, направени заради увреждания на плода. В случай че жената не се съобрази със закона и се подложи на въпросната манипулация, независимо от характера и тежестта на уврежданията, то това ѝ действие ще бъде окачествено като престъпление.

Забраната на абортите е дългогодишна идея на консервативното правителство, а преди два дни съдебно решение я подкрепи. В страната остава законно единствено прекратяването на бременност, която е в резултат на изнасилване или кръвосмешение, или ако има пряка опасност за живота на майката. Сигуации, които представляват 2% от всички аборти.

Криминализирането на абортите като цяло, в това число и на тези, продиктувани от наличието на здравословен проблем на плода, разбуни духовете не само в Полша, но и по света. Съветът на Европа определи законодателната промяна като “тъжен ден за правата на жените”, а в свой анализ кореспондентът на BBC от Варшава - Адам Ийстън, напомни, че Полша е една от страните, където католицизмът е особено силен. Множество проучвания през годините обаче показват, че хората там са против подобни рестриктивни закони.



Безспорно, християнската гледна точка е в защита на живота – с други думи – отстояването на свещения му характер още от неговото зачатие. Или иначе казано, официалната позиция не е с положителен знак към подобен акт. Този мироглед обаче, заложен в библейските писания, далеч не е пречка днес папа Франциск да посочи аборта не като убийство, а като право на избор, въпреки че до днес той е забранен на територията на Ватикана. През 2016 г. главата на католическата църква обяви на всеослушание, че всички католически свещеници ще имат позволението да опрощават аборт. Оказва се обаче, че управляващата партия в страната е подтикната към подобни законодателни промени след натиск именно от църквата и различни католически групи. Или поне така твърди Адам Ийстън.

През 2016 г. 100 000 души, предимно жени, излязоха на улицата в знак на протест срещу затягането на законодателните мерки около абортите. Но явно без резултат. Забраната вече е факт и днес страната отново се тресе под яростното негодувание на жителите ѝ. Плакати с надпис "Това е война" и "Стой на метър и половина от моята утроба" са красноречив израз на настроението, обхванало полските граждани.

Защо смятам, че жените трябва да имат право на аборт

Първо, там, където съществуват забрани, има и незаконни действия. Забраната на абортите практически ще отприщи друг сериозен проблем, а именно – липсата на достъп до безопасен аборт! Жените, които, така или иначе, са си наумили, че трябва да махнат детето, ще намерят начин да го направят. А това неоспоримо ще доведе до нарастване броя на нелегалните аборти и респективно - на риска от влошаване и застрашаване на тяхното здраве и живот.

Второ, едно такова решение е удар върху правата на личността. Всеки има право сам да избере как да протече живота му, и това дали той е преценил, че иска или не иска да има дете, е право на лично негов избор. Много жени предприемат тази стъпка, след като вече имат едно или повече деца. Не е малък процентът и на абротиралите омъжени жени, които вече имат дете, но то е с определени здравословни проблеми. Поради страха от раждането на следващо такова, както и от високия риск да родят друго болно дете, тези жени се подлагат на аборат. След влизането в сила на закона за забраната на абортите в Полша обаче подобни действие вече ще носят характера на престъпление.

И тук изниква следващият сериозен въпрос: Ще доведе ли забраната на абортите до нарастване броя на домовете за сираци? Отговорът е категорично Да. Това е и третата причина, поради която считам, че жените трябва да имат право на аборт. Изследванията сочат, че изоставянето на деца е една от ключовите причини децата на възраст до 3 години да бъдат настанявани в институции. Сравнение на децата в институции показва, че в Западна Европа само 4% са изоставени, за разлика от 32% деца в институции в Централна и Източна Европа. По въпроса как се гледа дете с увреждане в Полша, преки наблюдения нямам. Със сигурност обаче такива имам за България. И то от личен опит. И повярвайте, не е никак лесно. Но това е тема на друг болезнен разговор...

Информираност, информираност и пак информираност! Не отричам, че абортите оказват пагубно въздействие върху популацията на цели нации именно поради все по-нарастващия им брой у нас и по света. Знам, че 6,5 милиона оперативни интервенции са направени у нас от 1954 г. до днес. Да, 6,5 милиона! Цяла една България е погубена в рамките на близо седем десетилетия. Но смятам, че за решаването на този проблем не трябва да се налагат забрани, а да се даде път на информираността. Ето защо, след всичко гореказано, има само един отговор на въпроса какво може да помогне най-много на жените в детеродна възраст да се предпазят от нежеланата бременност, И той е - осигуряването на достъп до повече информираност относно сексуалното и репродуктивното здраве!

Как стоят нещата в България

Обществените нагласи у нас са категорични, че абортите трябва да бъдат разрешени, а жената и партньорът ѝ трябва да имат правото сами да решават този въпрос. 89% от пълнолетните граждани на страната защитават тезата, че правото на аборт е свещено човешко право на всяка жена.