Последните думи, часове и минути от живота на принцеса Даяна

На 1-ви юли принцеса Даяна щеше да навърши 60 години, а във връзка с годишнината решихме да ви разкажем в поредица от няколко материала за последните мигове от живота на легендарната принцеса на Уелс.

По времето на смъртта на принцеса Даяна е официално разведена с принц Чарлз от една година, няма правото да използва кралските си титли и вече не е част от британското кралско семейство. Кралица Елизабет II, съпругът ѝ принц Филип, заедно с принц Чарлз и принцовете Уилям и Хари са на традиционната си лятна почивка в двореца Балморал.

Даяна обаче не слиза от челните страници на всички вестници, особено през последните няколко седмици от живота си, през които се наслаждава на серия от летни пътувания във Франция и Средиземноморието. Още по-любопитен е изборът ѝ на партньор - плейбоят Доди Файед, син на мултимилионера и собственик на Harrods - Мохамед Ал Файед.



В предишните два материала ви разказахме как пламва фаталната любов между Даяна и Доди и защо ѝ се налага да отложи завръщането си в Лондон.

30 август - Доди и Даяна се наслаждават на последния си ден на суперяхтата Jonikal. Малко по-късно двамата се качват на частен самолет за Париж и решават да посетят Вила Уиндзор, бившият дом на херцога и херцогинята на Уиндзор или Крал Едуард, който абдикира от трона, за да се ожени за американската актриса Уолис Симпсън. Мохамед Ал Файед е взел под наем двореца за 50 години и затова синът му решава да заведе Даяна именно там. Принцесата обаче не харесва мястото и дори споделя, че ѝ се струва меланхолично и “пълно с духове”. Така двамата се отправят към хотел Риц, където Даяна има час за фризьор, а Доди отива до магазин за бижута, където избира “поне два пръстена”.

View post on Instagram
 

До този момент през целия ден Даяна и Доди са возени от личния шофьор на Доди Ал Файед Филипе Дурно. В 7 ч. двойката решава да отиде до апартамента на милионера, за да се приготви за вечеря, като техен шофьор отново е Дурно. По това време свършва смяната в Риц на Анри Пол, човекът зад волана по време на фаталната катастрофа и към този момент не се очаква той да се върне на работа за деня. Къде отива в рамките на следващите три часа Анри и какво прави и пие все още остава неразгадана мистерия. Към този момент не се очаква Доди и Даяна да се завърнат в хотела.

По време на краткия си престой в Париж двойката непрекъснато е преследвана от фотографи. Принцеса Даяна непрекъснато използва мобилния си телефон, като множество експерти смятат, че именно по сигнала от него фотографите са получавали информация къде точно се намира тя. В последните часове от живота си принцесата разговаря с принц Уилиям, с иконома си Пол Бурел и с журналиста Ричард Кей.

“Тя беше леко раздразнена. Плановете ѝ се бяха провалили. Нямаше търпение да се върне у дома, за да види момчетата си. И беше притеснена от папараците, които ги преследваха от пристигането им в Париж досега” - споделя Кей.

View post on Instagram
 


“Тя се чувстваше като в капан от фотографите, които винаги бяха там и дори Доди Файед, който имаше достъп до несметното богатство и всички “играчки”, както ги наричаше Даяна, като частни самолети, яхти и коли с шофьори, не можаха да я спасят от усещането, че някой я преследва. Служителите по сигурността около семейство Файед бяха доста по-различни от тези, които пазеха кралското семейство, които бяха доста по-големи професионалисти” - продължава журналистът.

“Без съмнение връзката ѝ с Доди се развиваше много бързо и можеше да стигне далеч, но в тези последни седмици на август, тя на няколко пъти ми сподели, че “Не се е развела, за да скочи отнов в друг брак.” Последните ѝ думи към мен бяха: “Работиш много. Наспи се, изключи си телефона. Ще се чуем утре и ще се видим в понеделник” - допълва Кей.

Това е и последният разговор, който Даяна провежда по мобилния си телефон. Малко по-късно се обажда за кратко на своята приятелка Сузи Касим, но вероятно от стационарен телефон.

Доди и Даяна са резервирали късна вечеря в елитното бистро Chez Benoit, Дурно взима двойката от апартамента на Доди и двамата се отправят към уреченото място. По пътя обаче ги настигат поне 15 папараци на мотори и с коли, които започват да ги преследват. Това ядосва изключително много Доди и той се разпорежда да бъдат откарани в Риц, вместо в Chez Benoit. Така съвсем неочаквано Доди и Даяан се завръщат в хотела, а Анри Пол получава изненадващо обаждане, че е необходимо да се върне на работа. В хотела Пол изпива два силни аперитива, а бодигардът Рийз-Джоунс, който малко по-късно ще се качи във фаталния Мерцедес, забелязва това и в телефонен разговор със свой колега го определя като “непрофесионално”.

Доди и Даяна решават да си поръчат вечеря в стаята, тя хапва зеленчуци в темпура, а Доди се спира на калкан на грил.

View post on Instagram
 


Минута след полунощ Доди уведомява бодигардовете си за поредната промяна в плановете за деня. Този път той е решил двамата с Даяна да се върнат в апартамента му, но за да избегнат папараците е изготвил нов план. Двойката щяла да излезе от задния вход на хотела, а отговорника по сигурността Анри Пол щял да ги откара с друга кола. Идеята била бодигардовете да заблудят фотографите като излязат от главния вход на Риц с друг автомобил. Двамата професионалисти обаче смятат, че това е ужасна идея и след разгорещен дебат Доди заявява, че планът е одобрен от баща му. Така се стига до компромис, в който Рийз-Джоунс ще отиде заедно двойката, а техен шофьор ще бъде Анри Пол.

View post on Instagram
 


12.06 ч. - Анри Пол сяда зад волана на Мерцедеса, Рийз-Джоунс е на предната седалка до него, Даяна сяда зад бодигарда, а Доди е на мястото зад Пол. Никой от тях не си слага колан. Четиримата нямат представа, че само няколко минути ги делят от катастрофата.

View post on Instagram
 

12.18 ч. - Планът за избягване на фотографите се проваля и Мерцедесът е заобиколен от папараци преди дори да тръгне. Тук е направена и една от последните снимки на Даяна. Според свидетел Анри Пол е казал: “Не се опитвайте да ни следвате, във всеки случай няма да ни хванете.”

Това обаче не се случва и започва бясна надпревара по улиците на Париж. Достигайки моста Pont de l’Alma Мерцедесът се сблъсква с бял Фиат Уно, Пол загубва контрол над колата, която се удря в 13-тата колона на моста със скорост от над 100 км, преобръща се в обратната посока, а на място загиват Доди ал Файед и Анри Пол. Даяна и бодигардът Рийз-Джоунс са сериозно ранени.

View post on Instagram
 


Няколко секунди по-късно личният автомобил на лекаря Фредерик Мейлиес навлиза в тунела, той не е на смяна, но вижда сериозната катастрофа и решава да помогне. Той установява, че двама от пасажерите вече са починали и решава да помогне на жената, която лежи на пода. Към този момент Мейлиес няма никаква представа, че това е принцесата на Уелс. Лекарят установява, че тя е почти в безсъзнание и диша тежко, но видимо няма сериозни наранявания. Специалистът обаче резкрива, че при подобен тип инциденти, често последиците са вътрешни. Тъй като той има малко медицинска екипировка в себе си решава бързо да извика Спешна помощ.

Лекарят установява, че пулсът на Даяна е слаб и бърз, а скоро след това забелязва, че докато се опитва да ѝ постави маска за обдишване около него бързо се събрат множество хора, които започват да снимат. Той се опитва да успокои принцесата на френски, но някой му подвиква, че тя не го разбира и започва да говори на английски, казвайки ѝ, че той е лекар, че линейката е на път и че всичко ще бъде наред.

Малко по-късно пристига и пожарникарят от Парижката аварийно-спасителна служба Ксавие Гурмелон

"Бяхме много близо до катастрофата и успяхме да пристигнем на мястото за около 3 минути. Екипът ми беше от 10 души и се придвижихме с два автомобила. Ние нямахме представа кои са пострадалите и действахме както при всяка пътна злополука. Когато извадихме жената от колата, защото тогава не знаехме, че това е Даяна, тя беше в съзнание и ми каза :"Боже мой, какво се случи?" Видях, че има наранявания по дясното рамо, но освен това не забелязах сериозни рани по тялото. Нямаше и кръв по дрехите й", разказва Гурмелон.

Това вероятно са и последните думи на принцесата на Уелс.

View post on Instagram
 

След това той стиснал ръката й, казал да стои неподвижна и че е до нея, за да й помогне.

"След малко тя изведнъж спря да диша, вероятно поради сърдечен проблем. Дадох й кислород, масажирах сърцето й няколко минути и след няколко секунди тя отново започна да диша. Ще бъда честен-мислех, че Даяна ще се оправи и ще живее. Като я качиха в линейката беше жива, но по-късно разбрах, че е починала в болницата. Това за мен бе шокиращо", продължава спасителят.

Следва продължение